Kyllä, nimenomaan papujen erojen maisteluun. Eli jos sinulla on arvioitavana pari kolme eri lajia (pelkästään yhtä lajia ei siis juuri koskaan "cupata" vaan aina verrataan johonkin), niin (harjaantuneella) cupping menetelmällä saat erittäin hyvin selville sen millä tavalla nämä kahvit eroavat toisistaan (toinen on hapokkaampi kuin toinen, toisessa enemmän suklaisuutta, jne...). Tämä ei kuitenkaan implikoi sitä, että jos cuppingissa maistat vaikka hunajan taikka jonkin marjan aromeita, niin jokin toinen menetelmä ei sitten toisi niitä paljon paremmin esiin. Vai?
Eikös tuo mene jo vähän saivarteluksi, jopa tällä foorumilla?
Kyllähän tuo presso hyvin kahvien erot tuo esille (en tästä ole siis mitenkään toista mielta) - mutta tuoko se kaikista kahveista aina ne parhaat puolet on sitten eri asia. Itselläni on pressolla valmistettaessa joidenkin kahvien kanssa se ongelma että niissä "öljyisyys", "paksuus", tms. ikäänkuin turruttaa makuaistimuksen (en osaa tuota aistimusta oikein kirjaimin kuvata). Tällaiset kahvit sitten kokeilen tehdä ensin kultasuodattimen läpi - yleensä tämä auttaa jo melko hyvin - mutta välillä olen todennut että laadukas paperisuodatin oli sitten loppujenlopuksi paras. Lopputulos on selvästi kyllä "laihempi", mutta saan kuitenkin tästä selkeämmän (ja miellyttävämmän) makuaistimuksen. Mutta tämä voi sitten taas olla oman kieleni/makuaistimukseni erikoisuus.
Tässäkin esimerkissä kuitenkin aloitit pressolla.
Suodatinpaperi kuitenkin jättää oman "jalanjälkensä" makuprofiiliin, joka on minusta suurempi kuin pressopannun. Joskus tuo jalanjälki toki parantaa makua, joskus jopa tuo esille uusia makuja. Kuitenkin tuntumani on, että keskimäärin pavun ominaismaku tulee esille menetelmällä, jonka vaikutus makukokonaisuuteen on mahdollisimman pieni. Espressokone on tästä ääriesimerkki: silloin kun se toimii niin lopputuloksena on makeaa nektaria jota muilla tavoilla ei vaan voi saada (ja joka ylipäänsä pesee kaikki muut kahvit, minun mielestäni), mutta kuitenkin useimmille tarjolla oleville SO-pavuille se ei toimi ollenkaan.
Sinun tuntumasi on ilmeisesti saman suuntainen mutta kuitenkin vähän eri, ja johtopäätöksetkin sitä myöten hieman toisenlaiset. No, lopullista totuutta ei näistä asioista varmaan tulla löytämään...
Pressopannun saatavuus, vaivattomuus ja toiminnallisuus uusiin papuihin tutustumisessa on aika omaa luokkaansa, joten siksi sitä jaksan mainostaa. Se on hyvä kompromissiratkaisu: ei aina maussa paras, mutta ei koskaan huonokaan, ja käytössä näppärä. Kultasuodatin voisi tosin olla jopa parempi, jos niitä olisi vaan helpompi löytää ja tarjolla olisi hyviä suodatinkeittimiä jotka toimivat oikeasti myös parin kupin annoksilla.