Kahvikeskustelu > Kahvin paahtaminen |
Oma sekoituksesi |
(1/1) |
Pisketti:
Itse otan vasta ensimmäisiä horjuvia askeleita kotipaahtajana. Alkuun olen yrittänyt maistella SO-kahveja erikseen, mutta lopullinen päämäärä on tietenkin saada aikaan suklaisen siirappisen täydellinen sekoitus. :-) Minkälaisia sekoituksia olette itse kehitelleet tai muuten havainneet hyväksi? Kiinostavinta on luonnollisesti käytetyt pavut, paahtoaste ja sekoitussuhde. Jotta saadaan pää auki, niin aloitan. Niistä kolmesta eri papulajikkeesta, joita nyt allekirjoittaneen kaapista löytyy, paras yhdistelmä on ollut 1:1 Kenya AA ja Monsun Malabar (arabica). Molemmat paahdettu erikseen, mutta yhtä tummiksi - siihen kohtaan kun ensimmäiset öljytipat ilmestyvät pintaan. |
jiitee:
Itse on tullut juotua aika lailla SO:na kahvit, varsinkin kun vielä suurimman osan käytän muuten kuin espressona. Mutta mitä olen sekoituksia tehnyt, niin yleensä olen laittanut "hyvän suutuntuman" omaavaa kahvia ja sitten maustanut sitä jollakin. Suosikki on taitanut olla Cachoera - Yirgacheffe sekoitus tähän mennessä. Tuo 1:1 Malabar/Kenya kuulostaa sinänsä luontevalta koska Malabarhan on papu josta hapokkuus on käytännössä kadonnut "monsunoinnin" seurauksena ja sitten Kenya on taas hapokas lajike. Eli tukevat toisiaan nuo. Täältä muuten löytyy melko hyvä aloitusopas sekoitteluun + joitakin "klassisia" sekoituksia: http://www.sweetmarias.com/blending.html |
Esa:
Varma ja perinteinen on: 33% Kenya AA toisen raksun alkuun paahdettuna 33% Santos hieman pidemmällä paahdolla, puoli minuuttia toisia raksuja 23% Colombia Exclso keskitumman yläpäähän, minuutti toisia raksuja 10% AAA Robusta kuten edellinen Määrät tulevat tietenkin siitä, että noin se saadaan kolmesta samankokoisesta paahtoerästä. Toisen erän Santoksesta pienen osan voi korvata Kenyalla, se parantaa lopputulosta vielä hieman. Pieni määrä Old Brown Javaa antaa myös kivan vivahteen. Nykyään tulee paahdettua sen verran harvemmin, etten ole systemaattisesti kehittänyt sekoituksia. Enemmänkin korvakuulolta ja fiilispohjalta. Perustana on yleensä Sumatra Lintung tai Yirgacheffe, joita sitten sävytän muilla. Kun on kohtuullinen tuntuma kuhunkin papulaatuun, kahvista tulee aina hyvää, vaikka improvisoi, mutta huippusekoitus edellyttäisi intensiivisempää kehitystyötä. |
Navigaatio |
Viestien etusivu |