Kahvikeskustelu > Kahvin paahtaminen
Ennen ekaa paahtoa
(1/13) > >>
hirvi:
Heipä.

Tekisi mieli kokeeksi paahtaa vähän kahvia. Enää ei puutu kuin 3 asiaa:
Paahtovempele, raakakahvi ja homman vaatima sormituntuma.  

Kahvia tiedän saatavan ainakin HasBeanista ja Kaffecentralista, mutta onko joku lajike ehdottoman suositeltava/epäsuositeltava ensimmäiseksi lajikkeeksi? Yrittäisin mielelläni melko tummaa, espressoksi sopivaa kahvia.

Uunipaahdosta Tuomas oli kirjoittanut hyvän jutun. Mutta sopisiko pieni mutta raskas pyöreä paistinpannu uuniastiaksi, hyvin lämmitettynä antaisi tasaisen lämmön (ja vain hiukan makua:). VAi sittenkin Tuomaksen käyttämä pizzavuoka? Miksei uuni voi olla kiertoilmalla? Riittääkö 275, uunista ei taida lähteä sen enempää?

Entä voiko liedellä paahtaa, rännärin sijasta mainittu pieni painava valurautapannu ja lasta jolla pyörittelisi papuja?

Saako IRoastilla parempaa kuin uunissa?

Kiitos,

kahvisatoa odotteleva Hirvi

Esa:
Yirgacheffe on ainakin helppo ja yksinäänkin maukas. Tosin ei juuri mikään lajike ole yksinään oikein hyvä, vaan yleensä tarvitaan 3-5 lajiketta tuomaan kokonaisuuteen kaikki tarvittava. Älä paahda liian tummaksi, keskitumma on yleensä hyvä espressoon. Eli toisten raksujen alkuun tai ehkä minuutin verran siitä eteenpäin.

Paistinpannuakin voi käyttää astiana uunissa ja sillä voi paahtaa liedelläkin. Liedellä paahtamisessa on oma osaamisensa ja tasaiseen tulokseen pääseminen on vielä vaikeampaa.

Iroastilla saa parempaa (tasaisempaa) kuin uunissa ja helpommin. Mutta kyllä uunissakin hyvää saa.
Arto:
Kiertoilma kaiketi lennättelisi kuorisilppua ympäri uunia...

Meikäläisellä paahtolämpötila uunissa ollut se 225, toimii hyvin. Enemmällä palaisi.
Tuomas:

--- Lainaus käyttäjältä: Arto ---Kiertoilma kaiketi lennättelisi kuorisilppua ympäri uunia...
--- Lainaus päättyy ---


Näin minäkin olen ajatellut. Kotipaahtokirjassa taas suositellaan, että käytetään nimen omaan kiertoilmaa. Ohjeena on, ettei tavan uunia kannata edes kokeilla. Minusta kannattaa.

Liedellä paahtaessa, olipa käytössä sitten rännäri tai pannu, papuihin tulee helposti palamispisteitä. Uunilla sen pystyy välttämään. Suosittelen rännäriä tai "wokkia" elävälle tulelle, kaasulle tai nuotiolle. Semmoisessa tuo vanha tekniikka on erinomainen - suorastaan huippu.

Viime kesänä paahtelin mökillä nuotiolla kahvia, ja se oli kyllä herkkua. Ymmärrän hyvin, miksi etiopialaista kahviseremonia-kahvia kehutaan, vaikka yleensä käytetäänkin vain yhtä papua. Nuotiolla kahviin tulee hurjasti makua, eikä haikkaa vaikka keittelisi juoman heti paahdon jälkeen.

Älä Hirvi tee paahtamisesta turhan suurta asiaa. Eikun vaan rohkeasti kokeilemaan. Jos kotipaahto on ollut vallalla kahvin ensimmäiset 500 käyttövuotta, niin eipä tuota kannata säikkyä tätä viimeistä 5-6 teollisen paahdon vuosikymmentä tässä välissä. :wink:

Näin minä ajattelen. Saapihan noita paahtokaavioita piirrellä, jos omaa teknikkoluonnetta...eikä se tietenkään haittaakaan. Itselleni riittää näppituntuma. Aloitat vaan riittävän kovalla lämmöllä, muuten kahviin jää puumainen tai heinäinen maku. Lopussa sitten kuuntelet raksuja ja lopetat paahdon kun väri on miellyttävä. Sitten vain putsaamaan ja jäähdyttelemään.
hirvi:
Kiitos tähänastisista neuvoista. Kokeilen kyllä kunhan joudan hakemaan papuja ja evakuoimaan kotijoukot.  

Kiertoilmaa ei varmaan kannata kokeilla ilman ylimääräistä tuulettimen suojaritilää - uunin mukanahan tulee pieni pestävä rasvasuodatin kiertoilmaropellin eteen laitettavaksi.

Mikä on se kotipaahtokirja jonka mainitsit, Tuomas?

t. Hirvi
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta