Vierailin Turun Kahvipaahtimossa hakemassa papuja ja kerroin säilyttäväni papupussia pakastimessa. Henkilökunnan viesti oli selkeä: jos kulutat avaamasi pussin, 250g, viikossa, niin pakastus on turhaa.
Tästä olen aivan samaa mieltä. Itse yleensä pakastan vain sen verran kahvia, mikä ei kulu n. kahdessa viikossa paahtopäivästä.
Mulla on käsitys, että 250g pussi menee hyvänä joku kuukauden. Tai itselläni ei ole ollut tapana pakastaa, ja joskus juteltiin miten toiset pavut ovat parhaimmillaan 3vko paahdosta. Sit jos pakastaa ne, ni ei enää päde tuo.
Itselläni on sellainen näppituntuma, että tummemmat paahdot kestävät aikaa pidempään. Laatupapujen vaaleampia paahtoja kun jotkut ovat mittailleet, niin ovat päätyneet siihen tulokseen että kahvista uuttuu eniten karkeasti sanoen viikon-kahden jälkeen paahdosta. Se vastaa omia aistihavaintojani melko hyvin. En muista tähän hätään linkkejä näihin, mutta eräs korealainen Pergerin opetuslapsi oli mittaillut muutamaa papua ja tuli siihen tulokseen, että ne kaikki uuttuivat parhaiten 6-11 vuorokauden sisällä paahtopäivästä. Onhan noita kaiketi muitakin, ken jaksaa googlella kaivaa.
On joskus kyllä tullut vastaan papuja, jotka ovat juomakelpoisia jopa espressona kuukauden jälkeenkin ja uuttuvat ihan nätisti normaaleilla myllyn säädöillä. Harvemmin ne kuitenkaan ovat esim. Nordic Approachin papuja. Tosin myönnettäköön, että eipä ole koskaan tainnut käydä niin, että NA:n pavut olisivat seisoneet kuukautta minun keittiössäni.
Joka tapauksessa tarkka kaveri pitää kirjaa siitä, milloin kahvit on paahdettu/pakastettu ja laskee arvoidun optimiajan pakastuslaskurilla. Nyrkkisääntönä (pakastuslaskurin mukaan) kunnon pakastimessa kahvi ikääntyy kahdessa viikossa saman verran kuin vuorokauden aikana normaalissa huoneenlämmössä. Lisätietoja:
http://www.ielogical.com/coffee/FrzCalc/FrzCalc.php IMO pakastamimesta otetut pavut huoneen lämpöön, myös "vanhenevat" nopeammin kuin papu, joka ei ollut pakkasessa.
Tämä on mutu, johon usein törmää. Siitä olisi kiinnostavaa saada lisätietoa. Kahvin pakastamiseen on kautta aikain liittynyt ennakkoluuloja, joita pikkuhiljaa on nakerrettu. Monet kahvivaikuttajat ja -harrastajat ovat vuosia väittäneet, että kahvin pakastaminen on turmiollista kahvin maulle. Nyt kun Hendon tutkimusryhmineen on osoittanut, että tietyissä rajoissa kahvin pakastaminen vähintäänkin parantaa kahvin uuttumista, soraäänet ovat vähän vaienneet ja yhtäkkiä se onkin
oikea tapa.
En siis väitä, että pakastimesta otettu kahvi ei vanhenisi nopeammin kuin tuore, mutta esitän vahvan epäilyn jo pelkästään siltä pohjalta, että pakastamiseen on kauan suhtauduttu vähätellen, mutta yhtäkkiä asiat kääntyvätkin päälaelleen kun yksi (sinänsä arvostettu) asiantuntija esittää omat tutkimuksensa.
Pakastetun ja pakastamattoman kahvin vertailussa ja tutkimisessa on omat ongelmansa, koska siihen liittyy monia lisämuuttujia. Paahtoerä ei ole sama. Pakastusaika voi ehkä vaikuttaa asiaan. Paaahdon ja pakastamisen välinen aika... jnejnejne...
Oma mutu-tuntumani on, että pakkasesta repäisty kahvi pysyy ihan kunnollisena ainakin sen viikon, joka itselläni suurin piirtein varttikilon tuhoamiseen kuluu. Se riittää minulle. Sama tapahtuu myös pakastamattomalle laatupavulle. Ja muutahan ei kannata ostaa kuin laatupapuja.