Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan  (Luettu 17337 kertaa)

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« : Helmikuu 08, 2015, 16:16:23 ip »

Ajattelin että tähän voisi kerätä tapauskohtaisesti ongelmia espresson ja muiden kahvijuomien maun kanssa sekä ratkaisuehdotuksia niihin.

Aloitan ensimmäisenä tälläisellä vähän kinkkisemmällä tapauksella. Omalla kohdalla on välillä ollut ongelmaa tumman/kitkerän jälkimaun kanssa espressossa. Maun maistaa kyllä juodessakin mutta se on usein enemmän taustalla eikä kovin voimakas mutta juomisen jälkeen maku monesti vahvistuu suussa siihen pisteeseen että tekee mieli panna suuhun jotain mikä peittää maun.

Olen yrittänyt selvitellä mistä kaikista tekijöistä kyseinen ongelma voisi johtua ja olen löytänyt seuraavat:
1. Likainen keitin - Takaisinhuuhtelen ja harjaan koneen käytön jälkeen. Pesu 2 viikon välein
2. Yliuutto / epätasainen uutto - Olen käyttänyt WDTä
3. Liian korkea lämpötila - Olen pyrkinyt pitämään lämpötilan n. 92 asteen paikkeilla
4. Liian pitkä uuttoaika - Yleensä käytän maksimissaan 30s. Normaalisti 27-28s.
5. Liian korkea paine - Noin 9 bar. Tarkistin viimeksi eilen.
6. Huono laatuinen kahvi - Ei pitäisi olla ongelma. Käytän mm. TKP, HKP, Kaffaa, SQM paahtimoita.
7. Myllyn tuottama tomu - Myllynä compak k10. Ei pitäisi olla ongelma. Uuttojen toistettavuus hyvä ja maku muuten hyvä.
8. Liian tiukka uuttosuhde - Olen pyrkinyt 50-70% suhteeseen.
9. Vanhan kakun seisottaminen kahvassa - Tätä tulee joskus tehtyä siten että kahvin valmistuksen välissä on esim tunti.

Tuleeko mieleen jotain muuta? Mitä pidätte yllä olevista todennäköisimpinä syinä.

Kiitos jo etukäteen,
Mikko
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #1 : Helmikuu 08, 2015, 18:26:00 ip »

Tähän lainaus:
" Is your shot overly bitter?  It’s probably over-extracted.  Sour and undeveloped?  It’s probably under-extracted."
http://home.lamarzoccousa.com/dialing-in-how-to-reduce-your-sink-shots-and-still-make-a-beautiful-espresso/
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #2 : Helmikuu 08, 2015, 19:25:09 ip »

Komppaan Tomaa. Kokeile lyhentää shottia tai suurenna jauhatusta. Turha tujottaa lukuja. Joka pavulla on oma "sweet spot". Tietysti jos on kitkerää joka säädöllä noista ja joka pavulla niin sitten lienee jotain muuta häikkää.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Watti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #3 : Helmikuu 08, 2015, 20:31:25 ip »

Veikkaisin liian korkeaa uuttolämpöä.
Kirjattu

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #4 : Helmikuu 09, 2015, 02:10:39 ap »

10. Likainen kahva. En nyt väitä että sinulla on sellainen...
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #5 : Helmikuu 10, 2015, 09:41:05 ap »

^Voipi olla että kyse on jonkin osan lian aiheuttamasta sivumausta. Kysymys onkin että minkä?

Jos konetta pestään aineella takaisinhuuhtelemalla 1-2vko välein ja samoin nokallista kahvaa. Plus harjaukset ja takaisinhuuhtelut joka session jälkeen. Pitäiskö kahva pestä kunnolla joka käytön jälkeen? Alkaa menee vähän vaivalloiseks jos noin on. Mä voisin tietty testaa vähän aikaa nakukahvan kanssa että tuleeko sama makuvirhe silläkin esiin. Jos tulee niin sit kai se on pakko uskoa että ongelma on yliuutto/lämpötila puolella.

Testasin tuossa äsken reippaalla jäähdytyshuuhtelulla (hx kone) ja isolla karkealla annoksella. 18g -> 36g ja uuttoaika 25s. Kyllä sieltäkin samaa sivu ja jälkimakua löytyi. Papuna TKP espresso dumerso.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #6 : Helmikuu 10, 2015, 10:02:37 ap »

Itse teen jokaisen uuton jälkeen seuraavat toimet:
- kakun poisto sihdistä
- sihdin pesu
(maidon vaahdotus tässä välissä tarpeen mukaan)
- uuttopään lyhyt huuhtelu (veden valutus)
- uuttopään lyhyt huuhtelu blindifiltteriä vasten (veden edelleen valuessa nostelen kahvaa uuttopäätä vasten ilman kiinnitystä)
- backflush

Tuntuu että tuohon ei kulu kovinkaan paljon aikaa. Kone on kotikäytössä ja käyttö painottuu viikonloppukahvitteluun.

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #7 : Helmikuu 10, 2015, 10:07:27 ap »

^Voipi olla että kyse on jonkin osan lian aiheuttamasta sivumausta.

Pistä kahva tyhjällä sihdillä koneeseen ja valuta desi vettä. Vertaa samanlämpöiseen kraanaveteen, että löydätkö makueroja?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #8 : Helmikuu 10, 2015, 10:09:42 ap »


Testasin tuossa äsken reippaalla jäähdytyshuuhtelulla (hx kone)

Oscar? Onko kuristettu malli? Siinähän nimenomaan pitkissä uutoissa lämpötila saattaa nousta liikaakin?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #9 : Helmikuu 10, 2015, 10:11:39 ap »

Valuttaisin nokallisen kahvan läpi vettä kuppiin ja sitä maistelis ja katselis.
Sit joskus se vaan maistuu vähän villille, kun on syönyt jotain ennen juomista.
Edith: katos pm+vk ehtikin jo ensin
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #10 : Helmikuu 10, 2015, 10:20:52 ap »

No mutta onkos vesi kunnossa...?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #11 : Helmikuu 10, 2015, 12:28:28 ip »

^Joo. Kyseessä on kuristettu Oscar. Ainakin omien mittauksieni perusteella lämpötila ei kyllä nouse uuton aikana. Toisekseen kun juuri katsoin uuttoa nakukahvalla en huomannut uutossa ainakaan visuaalisesti mitään vikaa eli uutto on tasainen.

Pesin äsken koneen ja laskin vettä lasiin. Ainakin jäähtynyt vesi oli vailla sivumakuja. Pitää testaa viikon aikana muutaman kerran nakukahvalla ja nokallisen kahvan läpi tuota veden makua. Voipi olla että kahva on kuitenkin syypää. Kyllä tähän joku syy löytyy vielä.

Kiitos ehdotuksista tähän mennessä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2577
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #12 : Helmikuu 10, 2015, 14:41:58 ip »

Koita jakaa juoma kahteen kuppiin, mutta peräkkäin, 15s. kumpaankin ja sitten maistat ne.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #13 : Helmikuu 10, 2015, 17:01:35 ip »

^Joo. Kyseessä on kuristettu Oscar.

Sekoilin ajatuksissani kuten jo varmaan huomasit ja siis kuristamattomassa lämpötila nousee. Kuristetun pitäisi pysyä tasaisena.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #14 : Helmikuu 10, 2015, 19:23:58 ip »

Jeps eli vaikuttaa siltä että kyllä se ongelman ydin on likaisuudessa. Tuli tässä tehtyä illalla pari juomaa nakukahvan kanssa ja molemmat oli ihan puhtaan makuisia. Siten ongelma on joko liian harvassa pesuvälissä tai sitten nokallisen kahvan puhtaudessa. Teen nyt vaikka jatkossa nokallisella kahvalla ja valuttelen tuota vettä aina välillä lasiin jotta ongelman lähde löytyy.
Kirjattu