mitä tarkoitetaan "blooming" termillä? Sanakirja osasi lähinnä ehdottaa kukkimista, mutta mitä se tarkoittaa aeropressin yhteydessä?
Blooming (vaikka "turvottaminen" suomeksi) tarkoittaa sitä suodatinkeittelyssä tehtävää vaihetta, jossa jauhettuun kahviin kaadetaan vähän vähän vettä alussa ennen varsinaista "kahvinkeittoa".
Bloomingiin käytetään yleensä n. kaksinkertainen vesimäärä suhteessa jauhetun kahvin määrään. Ajatus tässä on, että jauhettu kahvi sitoo noin kaksi kertaa oman painonsa verran vettä, jolloin esim. 15 grammaa jauhettua kahvia turvotettaisiin 30 grammalla ja kaikki vesi sitoutuu jauhettuun kahviin.
Bloomingin ideana on kostuttaa koko kahvi tasaisesti niin, ettei siihen kahviin jää ilmataskuja ja ilmeisesti myös poistaa hiilidioksidi. Hiilidioksidin poistamisen syytä en tiedä enkä pysty keksimään mutta kovin vahvasti se kuitenkin elää.
Bloomingin pituudesta puljataan aika paljon suuntaan ja toiseen. Hyvänä nyrkkisääntönä on antaa kahvin turvota niin pitkään, ettei "bloom" enää liiku. Bloomin pituus ei ilmeisesti juuri vaikuta kahvin uuttumiseen (mm. Bitterpress).
Blooming on tarpeen erityisesti gravity fed -härveleiden kanssa (V60, Melitta, mitä näitä nyt on). Täysimmersiokeittimissä kuten french pressissä, aeropressissä ja sifonissa bloomilla ei sinäänsä ole edellä mainituista syistä johtuen juuri merkitystä.