Millaisia olivat kokemuksesi?
Itse tuli juuri vietettyä juhannusviikko Milanon kupeessa Bergamossa (nopea viisiitti tuli tehtyä myös Milanoon) ja ainakin siellä kokemukset olivat melko positiivisia.
No, ei se espresso omasta mielestä niin hyvää ollut kuin kotona tehdyt, mutta kuitenkin aivan juotavaa tavaraa (eli paljonpaljon parempaa kuin suomessa keskimääriin). Keskimääräinen hinta oli "perusbaarissa" tiskiltä juodessa noin 0,85 euroa (0,80-0,95 välillä vaihteli) ja sitten vähän "hienommissa" paikoissa pöydässä sen 1,30 - huippuna Milanossa Peck:in herkkupuodissa 3,50 euroa (tämän paikan paras anti olikin sitten sieltä löytynyt oman syntymävuoden armanjakkipullo
).
Hinnasta riippumatta maku oli aikalailla samanlainen joka paikassa. Espressossa oli semmoinen "lavazza/segafredo" -tyyppinen aromi (en osaa sitä oikein paremmin kuvailla) ja jälkimaku oli poikkeuksetta pehmeä (ei tarvinnut vedellä huuhdella suuta jälkeenpäin). Ei antanut juodessa mitään dramaattisia aromaattisia säväyksiä, mutta ei se kyllä pahaakaan ollut.
Espresson valmistus oli aika mutkatonta: (sinkku-)kahva irti koneesta, vanha kakku pois, kahva annostelijan alle, yksi annostelijan kliksautus (sinkulle), nopea tamppaus kiinteään muovitampperiin (=tasoitus), kahva koneeseen ja uutto. Uuttoaika oli sitten aikalailla se 25-30 sekunttia (ja tuossa ajassa tuli oikea määrä kahvia kuppiin). Kahva kerkesi olla koneesta irti sen noin 10-15 sekunttia - eli toiminta oli varsin nopeaa. Joissakin paikoissa barista laittoi täksi ajaksi jäähdytyshuuhtelun päälle jos oli ollut hiljaisempaa. Faema näytti olevan aikalailla suosiossa ainakin Bergamossa.
Myllyn annostelija oli tosiaan aina vähintään puolitäynnä jauhettua kahvia ja ainakin omasta mielestäni espressot maistuivat ilta-aikaan hitusen paremmilta kuin päivällä (johtui varmaankin yksinkertaisesti siitä että tällöin siellä oli tuoreempaa jauhetta kun menekki oli kovempaa). Matkan suurimmat makuelämykset koettiinkin sitten jäätelöbaarien katveessa.
Bongasin muuten näyteikkunasta espressokeitinmuotoilun uusimpia tuulia: