Vinkuna tulee yleensä siitä, että vibraatiopumppu ja virtaus saa OPV:n sisällä olevan jousi/venttiiliyhdistelmän värisemään sopivalla taajuudella. Riippunee vähän OPV:n rakenteesta miten herkästi vinkuu ja missäkin paineessa. Oman koneeni OPV alkoi ulisemaan enemmän kun venttiilikumi alkoi ajan saatossa kovettumaan - tästä pääsi eroon laittamalla sinne rasvaa (Molykote). Nyt tosin tuo kumiosa tuli jo vaihdettua jokin aika sitten vitonista valmistettuun kun lopulta haurastui niin pahasti että alkoi päästämään koko ajan läpi (OPV omassani lämpöisellä puolella).
Eli ratkaisu lienee siinä, että etsii annostelussa ja jauhatuskarkeudessa sen rajan, jossa uuttoaika ja valuma pysyy tavoitteen mukaisena, mutta OPV ei iske päälle.
Vibrapumpullisissa nimenomaan pitää säätä OPV niin että leikkaa paineennousun oikeaan kohtaan. Aikalailla menee hankalaksi elämä jos annoksen / jauhatuskarkeuden kautta meinaa saada sekä oikean uuttoajan että paineen pidettyä. Sanoisin että ei saa onnistumaan mitenkään, paitsi jos sattuisi pumppu olemaan jotenkin erityinen tai OPV:n tehtävä on hoidettu jotenkin muuten. Vibrapumpun antama paine ja virtausnopeus kun ovat hyvin voimakkaasti kytköksissä toisiinsa.
Pumput ovat tyypillisesti Ulkan E5/EX5 vastaavia, joiden käppyröitä voi ihmetellä täällä:
http://www.ulka-ceme.co.uk/E_Models.htmlEli jos meinaa saada oikean virtausnopeuden pelkästään pumpulla, niin silloin pitää huidella paineessa keskimäärin siellä 12 bar paremmalla puolella (ja tuollaista painettahan ei tyypillisesti espressouuttoon haluta). Jos taas ilman OPV:tä haluaa 9 bar, niin kakun läpi pitäisi virrata se noin 2,5dl minuutissa, eli 1,25dl puolessa minuutissa - mikä on aika lungoa...