Hieman lisää omia kokemuksiani.
Olen kokenut seuraavat tekijät enemmän tai vähemmän merkityksellisiksi kahvin valmistamisessa Aeropressillä:
- Aeropress-laitteen asento: normaali tai aluksi ylösalaisin
- kahvipapujen jauhatuskarkeus *
- kahvipurujen määrä (g)
- veden lämpötila (Celciusta vesijohtovettä lämmitettynä tavoitelämpötilaan)
- veden määrä ja aika, kerralla (g sekuntia) tai osissa (g sekuntia + g sekuntia)
- sekoittaminen jälkeen, kesken veden kaadon (n%-sekoitus-n%) tai ei sekoitusta
- puristukseen käytetty aika (sekuntia)
* Hario Skertonilla asetan jauhatuskarkeuden näin: mutteri, kahva ja lukitsin irti, säätöruuvi löysälle ja purut pois teristä. Myllyn nosto akselin päästä ilmaan. Säätöruuvin kiristystä kunnes huomaan vastuksen kasvavan. Tässä on säädön nollakohta. Kun säätöruuvia löysää voi määrän ilmaista etäisyytenä nollakohdasta 1/6 pyörähdyksinä. Säätöhän on portaallinen.
Has Bean Colombia Finca Santuario Micay Yellow Bourbon 2012 -pavun kanssa säätökokeilut menivät näin:
aeropress inverted, skerton 5/6 18g 85C 250g 50%-stir-50% 60sek press15sek
aeropress inverted, skerton 5/6 18g 75C 250g 50%-stir-50% 60sek press15sek
aeropress normal, skerton 5/6 18g 75C 250g 50%-stir-50% 90sek press15sek
aeropress normal, skerton 7/6 10g 75C 150g 100%-stir 30sek press15sek
aeropress normal, skerton 7/6 10g 75C 150g 100%-stir 60sek press15sek
aeropress normal, skerton 7/6 10g 75C 150g 100%-stir 2min press15sek
aeropress normal, skerton 7/6 10g 85C 25g30sek+100g60sek cross-stir press15sek
aeropress normal, skerton 6/6 10g 85C 25g30sek+100g60sek no-stir press15sek
Viimeinen tuotti parhaan tuloksen. Aeropress normaaliasennossa, karkeus Skertonilla yksi täysi kierros (6/6) nollakohdasta, 10g kahvia, 85C vettä aluksi kaataen 25g ja 30 sekunnin jälkeen 100g vettä lisää, ei sekoittelua ja puristamiseen käytetty aika 15 sekuntia.
Sellainen tuli havaittua normiasennolla pientä kahvimäärää valmistaessa että jos käyttää pyörittävää sekoitusliikettä uuttamisen aikana niin purut voivat kerääntyä keoksi keskelle pohjaa. Ei-pyörittävä sekoitusliike näyttäisi jakavan purut tasaisemmin pohjan (filtterin) päälle.