Tuossa ihan ensimmäisessä taulukossa näkee eri äärilaidat. Eli vähimmillään cremaa on saatu vanhoilla pavuilla, 100% arabicaa, käyttäen vipukonetta nokallisen kahvan kanssa. Maksimimäärä cremaa ihan tuoreilla pavuilla, nakukahvalla, robustaa seassa. Esim. normaalin tuplaesresson 16g/32g tapauksessa on saatu tilavuus 40ml-76ml välillä, mikä kertoo että tilavuudella mittaaminen on melko epätarkkaa touhua
Joo, kyllä tuon taulukon sisäistin jo aiemmin. Ei ole tämän lyhyen leikin aikana vaan vielä vastaan tullut noin runsas cremaista papua. Jossain kohtaa noita uuttosuhteita punnitsin tarkemminkin, mutta nyt kun uusi suihkusihdin ruuvi ei enään lisääkkään kanavoinnin riskiä liki todennäköiseksi, niin ilman reiän reikää kahvikakussa tuo pitkäkin maistui jälleen paremmalta, kuin aikaisemmat rei'ittyneet kuvitellut oikean uuttosuhteen tuotokset.
Oma targettini tässä touhussa on kuitenkin pystyä toistaan kerta toisensa jälkeen hyvä kupillinen kahvia ilman jatkuvaa tarkistelua ja ylimääräisiä manööverejä. Tietysti papujen kanssa yhteisymmärryksessä. Eli nyt tuolla lugon puolelle kallistuneessa juomassani pystyin tuohon noudattamalla samaa kaavaa. Makuasioitahan nämä ovat, mutta nyt tätä kirjoittaessani koin valaistumisen tuohon pre-uusi-suihkusihdin-ruuvi-aikaan niin pitää ehdottomasti palata kokeiluihin tuolla ~50% uuttosuhteella
Ja tuo 30ml ihmetyttää etupäässä tuolta kahvilapuolelta. Oikeen kun kurssilla (kahvilatyöntekijöille suunnattu) painotettiin tuota tilavuutta yhdessä uuttoajan kanssa. Tietty keskiverto tallaaja haluaa espressonsa saman kokoisena, mutta kaavioita kääntelemällä se silloin on harvoin kohdillaan (no ok, se on koettukkin liian usein)?
Prkl, nyt sinne kurssille vasta olis pitänyt mennä! Olis saattanut Mokkamestareiden ippe joutua vähän selittään metodejaan... Kurssilla vielä amatöörimpänä tällä saralla hyväksyin myös kielteisen vastauksen kysymykseen "Eikös tuossa e61:ssä kierrä vesi sitä lämmittämässä?" Toisaalta, jos on 12v kahvia paahdellut, niin luulisi myös sen valmistuksestakin jotain tietävän
Jos haluat enemmän juotavaa, osta triplakori (21g) - sillä saat suuremman määrän juomaa samalla uuttosuhteella.
Jos mahtuis Silviaan niin oitis. Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.
Summa summarum: Täytyy ruveta tarkkaileen eri papujen creman tuottoa, ja siitä arvioida uuton suhdetta, mutta myöskin hommata se tarkempi vaaka uusien papujen sisäänajoa varten. Tietty uuttosuhteita kokeilemalla se oma suosikki löytyy.
Ehkä on myös ollut virhe heti kärkeen kokeilla sen miljoonaa papua. Täytyy ruveta ostaan kilon pusseissa, niin pääsee toisellekkin viikolle samoilla pavuilla, jolloin uutosuhteenkin kanssa on luontevampaa leikkiä
Varsinkin kun nyt epäilen, että useamman viikon leikit kariutui tuohon kanavointiin. Joku ulkomaan eläjä nokkelasti näkikin ekasta youtube kyhäelmästäni oitis kanavoinnin. Selvästikkään Silvialla se kaffekakku ei kestä tuota ruuvin kannan painaumaa, ei ollenkaan (jälleen oma näkemys asiasta, ehkä joku kokeneempi joka on saman modauksen tehnyt voi asian vahvistaa). Eli oli virhe alussa koittaa maksimi kahvimäärää saada sopiin filtteriin suuremman tuoton toivossa (en kuitenkaan näkis varsin ylilatuuna, jos koittaa 13-14g saada tuplafiltteriin). "Koskee/ei koske kakkuun" tais kuitenkin liian usein kallistua siihen "koskee"...
Huhheijjaa! Pahoittelen jälleen sekavaa tekstiä, mutta tällaista suttua suoltaa aivot pihalle, kun on taas kokenut yhden "ahaa" hetken ja muokkaa tekstiä lennosta. Eikä kai tuo kellonaikakaan ihan paras ole... Näillä mennään, ja odotellaan että "ahaan" voi vaihtaa sanaan "voilà"!