Kuivausvaihe vie joka tapauksessa kymmeniä tunteja joten kyllä sillä on rahallista merkitystä irtoaako siitä nesteestä 1,5 % vai 10 % myytävää kamaa.
En epäile, mutta onko se silti oikeasti verrattavissa siihen baristan palkkaan? Osaatko esittää mitään arviota kuinka paljon? Perustuuko kulu enemmän koneessa kiinni olevaan pääomaan vai sähkönkuutukseen?
Black eaglet ja muut uudemmat koneet ovat vielä niin täynnä helpotuksia, ettei useamman hyvän espresson valmistaminen peräkkäin ole hyvältä ammattibaristalta mahdottomuus.
Ei missään nimessä ole, mutta yritin tuoda esiin että se on aika iso kuluerä kuitenkin. Siksi en ainakaan tältä istumalta vielä usko menetelmän taloudellisuuteen nimenomaan skaalatulla liiketoimitamallilla. Voin toki olla väärässäkin, jos se kuivattaminen aidosti on niin kallista.
mut suodatinkahvillahan noi siis kuitenkin tehdään.
Kyllä. Tietysti suodatinkahvimetodillakin voisi yrittää emuloida espressomaisuutta (joka on toki ihan toinen kysymys kuin mitä pohdin) ja todennäköisesti vahvempaa suodatinkahviakin voisi uuttaa hyvin tuloksin pienemmällä vesimäärällä, jotta syntyy vähemmän kuivatettavaa. Sen haihdutetun ja loppukäyttäjän lisäämän vedenmäärän ei luonnollisestikkaan tarvitse olla sama.