Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Titaanien taistelu  (Luettu 53934 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #75 : Elokuu 04, 2009, 23:09:11 ip »

Itseltä löytyisi kaksi neljän identtisen kupin settiä, toiset caffe ti amo merkkiset tulppaaninmuotoiset ja toiset nuova pointin sorrentot, jotka ovat sellaiset laakean malliset.

Ota ihmeessä nuo kupit mukaan. Meikäläisellä ei ole vastaavia, eli ei ole edes riskiä että menisi sekaisin mun tai jonkun muun kuppien kanssa.

T. Teme
Kirjattu

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #76 : Elokuu 08, 2009, 00:56:42 ap »

Moikka!

Ensinnäkin pahoitteluni kun en ole remonttikiireiden vuoksi ennättänyt osallistua keskusteluun. Nytkin täytyy naputtaa yömyöhällä aika pikaisesti. Pahoitteluni sekavuudesta, läiskin vain mielessäni pyörineet jutut peräkkäin tähän.

Muutama ehdotus / idea pohdiskeltavaksi:

- Maistelu näyttäisi nyt keskittyvän yhden papuseoksen ja annoskoon erojen etsimiseen mahdollisimman hyvällä resoluutiolla - jota ei kuitenkaan käytännössä kovin tarkaksi saada. Kannattaisikohan sittenkin vähentää resoluutiota ja lisätä parametreja? Siis kaksi annoskokoa, kaksi papulaatua tms.

Oma logiikkani menee jotakuinkin näin: Myllyt tuottavat ainakin jossain määrin erilaisen hiukkaskokojakauman. Tästä päättelen, että myös makueroja täytyy löytyä. Myllyt on kuitenkin suunniteltu toimimaan hyvin ainakin "standardiessolla" (mitä se sitten lieneekään  :) ), joten veikkaisin että erot löytyvät todennäköisimmin hiukan sivummalta.

Näin kuluttajana ajattelen, että hienonhienojen makuerojen löytymistä kiinnostavampaa olisi tietää, onko jollain osa-alueella havaittavissa selkeitä eroja. Tyyliin mylly A toimii parhaiten pienillä ja B isoilla kahviannoksilla, C on tasaisen vahva ja D epävarmempi mutta kykeneväinen suurempaan vivahteikkuuteen. Tällainen infopaketti auttaisi paljonkin jos olisin nyt uutta myllyä ostamassa.

- Maistelutekniikasta: Foorumi lienee päätynyt pareittain maisteluun. Itse en ole niin kovin varma onko tämä sittenkään se paras tapa. Suulla kun on paha tapa saturoitua. Eka pari lienee helppo, toinenkin menee, mutta kolmannen ja neljännen kohdalla voi suu alkaa olla jo melkoisen rullalla. Esso on kuitenkin aika tiukkaa tavaraa.

Oma maistelutaustani on kymmenkunta aktiivista vuotta viinien (sokko)maistelua. Muistelen, että kesti useita vuosia oppia edes kohtalaiseksi rinnakkaismaistajaksi. Vaikka välillä söisi leipää tms, edellisen nesteen maku on väistämättä vielä suussa seuraavaa hörpätessä. Pienten vivahteiden löytäminen edellytti ikään kuin omien makuhermojen dynaamista uudelleenkalibrointia koko ajan maistelun edetessä. Mitä vahvemmat juomat, sen vaikeammaksi tämä käy.

Tarjoaisin vaihtoehdoksi sitä mitä jokainen meistä tekee joka päivä kotonaan: Peräkkäin maistelua. Siis maistellaan yksi shotti huolella, annetaan jälkimaun käydä koko litaniansa läpi ja täytellään sillä välin maistelupöytäkirjaa. Ja vasta sitten seuraava shotti kehiin.

Uskoisin että useimmat meistä kykenevät halutessaan vaivatta muistamaan yhden shotin makuprofiilin kohtalaisella tarkkuudella ainakin seuraavaan päivään asti. Emme me tarvitse rinnakkaismaistajaisia päättääksemme mistä pavuista / annoskoosta / uuttolämpötilasta / uuttosuhteesta eniten pidämme. Miksei sama prosessi toimisi myös titaanien taistossa?

Resoluutio ei ehkä tällä tavalla ole ihan niin hyvä, mutta tekniikka on paljon helpompi ja sallii myös parametriavaruuden laajentamisen räjäyttämättä shottimäärää käsiin. Pareittain maisteluun voidaan toki mennä tarvittaessa, mutta eikös tämmöinen karkean mittakaavan peruskartoitus olisi kuitenkin hyvä tehdä ensin? Jos keskitymme kaikki vain yhteen kärpäseen, voi se vieressä tallustava härkänen jäädä kokonaan huomaamatta!

- Yksi parametri, jonka kovasti haluaisin testata on kahvin keittäminen pressopannulla. Toivottavasti tälle on aikaa, päädyttiin essopuolella mihin tahansa. Uskoisin presso-ominaisuuksien kiinnostavan muitakin kuin minua. Versalla jauhettu presso on ainakin omasta mielestäni aika huikean makuista, mutta paha mennä väittämään mitään ilman mitään vertailupohjaa! (Varusteista: Minulta löytyy yksi pieni Bodum travel press, voin tuoda jos tarvitaan. Yksi pieni mukillinen kahvia per mylly riittänee maisteluun mainiosti - ?)

- Maisteluparametreista: Minusta tuntuu että jos kirjaamme maut ylös vain hyvää-pahaa -asteikolla, jää maistelun informaatioarvo aika köykäiseksi. Viininmaistajaisissa saatetaan ehkä lopuksi kirjata ylös mikä pullo sai parhaat pisteet, mutta homman varsinainen suola on eri makujen profilointi assosiaatioiden avulla. Sama juttu ruoissa. Miksemme siis kahviakin maistellessa kirjaisi ylös joitakin mieleen tulevia assosiaatioita. Kuten esim:

Hapokkuus
Makeus
Karvaus
(perusmauista suolainen ja umami voitaneen unohtaa - ?)

Paksu/ohut
Öljyinen
Suklainen
Hedelmäinen
Marjamainen
Rusinainen
Pitkä / lyhyt (jälkimaku)
Selkeä / samea
Voimakas / lempeä
Napakka / pliisu
Puumainen

jne. Viini-ihmisethän puhuvat sujuvasti kissanpissasta ja sikarilaatikoista. (Oma suosikkini on kyllä edelleenkin "puolikaareva", peräisin jostain vanhasta tv-sketsistä  :))

- Maistelupöytäkirjat saattaisi kannattaa printata etukäteen. Yksi A4 per shotti, sisältäen perusmakuprofiilin (A a x b B, tms pisteytys, muutamille parametreille), mahdollisesti muutama yllä olevan kaltainen sana muistin tueksi ja ruksiteltavaksi. Ja tietenkin vapaata kommenttitilaa.

- Suun nollaamiseen (sen verran kuin se on mahdollista) olisi hyvä olla jotain mutusteltavaa. Vaalea leipä varmaan toimii ihan hyvin? (Viineissä usein mainittu klassikko on kypsä päärynä, mutta täytyy sanoa etten ole koskaan nähnyt kenenkään sitä tositoimissa käyttävän.)

Lisäksi pieni mutusteltava estää raatia tuupertumasta kesken urakan  :)

- Sylkykuppi on mainettaan parempi juttu. Mikä tahansa muki käy. Kofeiinipölly ei tue keskittymistä sen enempää kuin humalatilakaan.

- Teme, arveletko tarvitsevasi etukäteistreeniä Versan keskikraaterin kanssa? Oma läpyskätekniikkani (kuvailta Versaketjussa) on melko idioottivarma mutta voi olla vähän turhan hidas tähän tarkoitukseen. Olen ensi pe jo töissä, mutta voin yrittää tulla mahd. aikaiseen jos tarvitaan.

- Raadin kokoonpanosta: En halua väkisin ängetä maistelijaksi (kahvin suhteen minulla ei ole vielä kovinkaan paljon kokemusta), mutta toivottavasti kuitenkin kahvia on mahdollista päästä maistamaan :)

- Kuluista: Tasataan osallistujien kesken?

Siinäpä päällimmäiset - ja uudelleen, anteeksi kun ehdin mukaan vasta nyt.

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #77 : Elokuu 08, 2009, 23:59:42 ip »

Siis kaksi annoskokoa, kaksi papulaatua tms.

Tällöin myllyjen säätämiseen menevä aika lisääntyy - jo nyt shottien onnistumisen kanssa (baristalle osittain tuntemattomien) myllyjen kanssa voi viedä aikansa.

Näin kuluttajana ajattelen, että hienonhienojen makuerojen löytymistä kiinnostavampaa olisi tietää, onko jollain osa-alueella havaittavissa selkeitä eroja. Tyyliin mylly A toimii parhaiten pienillä ja B isoilla kahviannoksilla, C on tasaisen vahva ja D epävarmempi mutta kykeneväinen suurempaan vivahteikkuuteen. Tällainen infopaketti auttaisi paljonkin jos olisin nyt uutta myllyä ostamassa.

Tällaista tietämystä haettiin Home-Baristan alkuperäisessä "Can it beat the Robur" projektissa ja sen toteuttaminen niin että siitä olisi oikeasti jotain hyötyä vaatii paljon aikaa.

Tarjoaisin vaihtoehdoksi sitä mitä jokainen meistä tekee joka päivä kotonaan: Peräkkäin maistelua. Siis maistellaan yksi shotti huolella, annetaan jälkimaun käydä koko litaniansa läpi ja täytellään sillä välin maistelupöytäkirjaa. Ja vasta sitten seuraava shotti kehiin.

Uskoisin että useimmat meistä kykenevät halutessaan vaivatta muistamaan yhden shotin makuprofiilin kohtalaisella tarkkuudella ainakin seuraavaan päivään asti. Emme me tarvitse rinnakkaismaistajaisia päättääksemme mistä pavuista / annoskoosta / uuttolämpötilasta / uuttosuhteesta eniten pidämme. Miksei sama prosessi toimisi myös titaanien taistossa?

Tuon pareittan maistamisen idea oli lähinnä se että sen avulla voidaan tehdä jonkinlaisia päätelmiä mahdollisten havaittujen erojen/paremmuuksien "kuvitteellisuudesta". Mutta toki varsinaisen raadin ulkopuoliset jäsenet voivat siinä sivussa tällaisia maisteluita tehdä - kalibrointishotteja varmastikin tehdään alussa useita ja raati voinee pitää välillä pienen breikin ja normalisoida makuhermojaan.

- Yksi parametri, jonka kovasti haluaisin testata on kahvin keittäminen pressopannulla. Toivottavasti tälle on aikaa, päädyttiin essopuolella mihin tahansa. Uskoisin presso-ominaisuuksien kiinnostavan muitakin kuin minua. Versalla jauhettu presso on ainakin omasta mielestäni aika huikean makuista, mutta paha mennä väittämään mitään ilman mitään vertailupohjaa! (Varusteista: Minulta löytyy yksi pieni Bodum travel press, voin tuoda jos tarvitaan. Yksi pieni mukillinen kahvia per mylly riittänee maisteluun mainiosti - ?)

Versalabiahan on mainostettu aikoinaan (muistaakseni) myös cupping käyttöön - joten tällaisessa vertailussa voisi olla ideaa (eli kuinka paljon se oikeasti eroaa "perinteisistä" espressomyllyistä, joista yhtäkään ei taideta olla missään suositeltu tähän tarkoitukseen - pikemminkin päinvastoin?)

- Maisteluparametreista: Minusta tuntuu että jos kirjaamme maut ylös vain hyvää-pahaa -asteikolla, jää maistelun informaatioarvo aika köykäiseksi. Viininmaistajaisissa saatetaan ehkä lopuksi kirjata ylös mikä pullo sai parhaat pisteet, mutta homman varsinainen suola on eri makujen profilointi assosiaatioiden avulla. Sama juttu ruoissa. Miksemme siis kahviakin maistellessa kirjaisi ylös joitakin mieleen tulevia assosiaatioita. Kuten esim:

Hapokkuus
Makeus
Karvaus
(perusmauista suolainen ja umami voitaneen unohtaa - ?)

Tällöin olisi hyvä tarkistaa millainen esimerkiksi hapokkuuden käsite on eri maistajien välillä - tämä kun tuntuu olevan yksi vaikeimmista. Yhden kahviammattilaisen käsitykset näistä löytyvät täältä - miltä nuo kuvaukset vaikuttavat?
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #78 : Elokuu 11, 2009, 23:32:29 ip »

Tuon pareittan maistamisen idea oli lähinnä se että sen avulla voidaan tehdä jonkinlaisia päätelmiä mahdollisten havaittujen erojen/paremmuuksien "kuvitteellisuudesta". Mutta toki varsinaisen raadin ulkopuoliset jäsenet voivat siinä sivussa tällaisia maisteluita tehdä - kalibrointishotteja varmastikin tehdään alussa useita ja raati voinee pitää välillä pienen breikin ja normalisoida makuhermojaan.

Itse kannatan edelleen mallia, jossa tehdään parittain maistoja (tai kolmitestejä) sokkona ja havainnoidaan sitä löytyykö niitä eroja ylipäänsä. Ja tehdään sitä tilastomatematiikkaa (toki valitettavan pienellä n:llä) sitten sen perusteella. Komppaan jiiteetä myös siinä, että toki varmasti jokainen osallistuja ehtii maistella mielinmäärin myös niitä itseään kiinnostavia atribuutteja, kun myllyt ja jengi on koossa; kyllä mulle mukillinen versalla jauhettua pressoa aina maistuu...

Mites teme, onko mitään päivitystä esim. siihen saadaanko kahviammattilaisia paikalle. Sehän vaikuttaa merkittävästi myös siihen miten maistelu kannattaa järjestää.

Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #79 : Elokuu 11, 2009, 23:39:00 ip »

Itse kannatan edelleen mallia, jossa tehdään parittain maistoja (tai kolmitestejä) sokkona ja havainnoidaan sitä löytyykö niitä eroja ylipäänsä. Ja tehdään sitä tilastomatematiikkaa (toki valitettavan pienellä n:llä) sitten sen perusteella. Komppaan jiiteetä myös siinä, että toki varmasti jokainen osallistuja ehtii maistella mielinmäärin myös niitä itseään kiinnostavia atribuutteja, kun myllyt ja jengi on koossa; kyllä mulle mukillinen versalla jauhettua pressoa aina maistuu...

Jees. Aloitetaan minunkin mielestä tällä lailla ja katsotaan miten aika menee ja porukka jaksaa. Voidaan sitten tarvittaessa järjestää follow-up, jossa vain kaksi myllyä ja tutkiskellaan tarkemmin.

Mites teme, onko mitään päivitystä esim. siihen saadaanko kahviammattilaisia paikalle. Sehän vaikuttaa merkittävästi myös siihen miten maistelu kannattaa järjestää.

Kaffa:n Benjamin tulee paikalle. Kahvit on jo hommattu Kaffan ystävällisellä avustuksella.

T. Teme
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #80 : Elokuu 12, 2009, 00:07:37 ap »

Kaffa:n Benjamin tulee paikalle. Kahvit on jo hommattu Kaffan ystävällisellä avustuksella.

Hyvä Kaffa!!

Mä voin hoitaa paikalle jotain sapuskaa niin ei kuolla nälkään tai kofeiinihumalaan...

Mahdolliset ruokarajoitteiset osallistujat laittakaa yksityisviestiä :)
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #81 : Elokuu 12, 2009, 16:26:43 ip »

Ok, homma taitaa alkaa olla ainakin suunnittelun puolesta paketissa - ?

Teme toimittanee osoitteensa yv:llä viimeistään huomenna. Pitäisikö minun tuoda myllyn ja itseni lisäksi jotain muuta? Espressopartsin "LM" urattomia tuplasihtejä löytyy pari + yksi tripla ja Bodumin pikkupressohaudutin saattaisi sekin olla hyödyllinen - ?

Paikan päällä voin sitten ainakin autella tiskaamisessa tms käytännön toimissa.

Hieno juttu että saimme tämän järjestymään. Pikku anekdoottina mainittakoon, että olen nyt ollut jo useamman viikon liki totaalisessa kahvilakossa. Vatsa ei oikein sulattanut Versan saapumisen aiheuttamia innokkaita kokeiluja. Näin jälkikäteen arvioiden, satsi HB:n SO papuja ei ehkä ollut paras valinta heti alkuun...

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #82 : Elokuu 12, 2009, 20:09:30 ip »

No niin. YV:t laitettu osallistujille.

Mini1965 joutui valitettavasti perumaan osallistumisensa, mutta Misse voinee tuoda oman Anfiminsa?

Kiitokset razzatta:lle muonitustarjouksesta!

Katsotaan ehkä hiukan noita rooleja vielä kun ollaan kaikki paikalla - eli ketkä toimivat maistajina jne.

Perjantaina nähdään!

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #83 : Elokuu 12, 2009, 20:11:24 ip »

Pitäisikö minun tuoda myllyn ja itseni lisäksi jotain muuta? Espressopartsin "LM" urattomia tuplasihtejä löytyy pari + yksi tripla ja Bodumin pikkupressohaudutin saattaisi sekin olla hyödyllinen - ?

Tärkeintä mylly ja mies itse. Jos ei siitä ole vaivaa, niin voithan toki ottaa nuo filsut ja Bodumin varmuuden vuoksi mukaan.

T. Teme
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #84 : Elokuu 12, 2009, 20:38:29 ip »


 mutta Misse voinee tuoda oman Anfiminsa?


Tottahan toki tuon Anfimin sinne...

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #85 : Elokuu 13, 2009, 12:25:43 ip »

Katsotaan ehkä hiukan noita rooleja vielä kun ollaan kaikki paikalla - eli ketkä toimivat maistajina jne.

Minä mielelläni voin väistää maistajan tehtävästä vaikka kirjanpitäjäksi, jos tulijoita on. Kahvia olen juonut aika paljon, mutta säännölliseen maistelutoimintaan en ole koskaan osallistunut kahvin tai minkään muun parissa.

Lopullinen "koejärjestely" sovitaan varmaan sitten paikan päällä? Temeltä löytynee tulostin jos tarvitsee pistekaavakkeita tulostaa? Toki toinen vaihtoehto on muutama läppäri ja maistelijat syöttävät arviot suoraan Exceliin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #86 : Elokuu 13, 2009, 12:35:56 ip »

Temeltä löytynee tulostin jos tarvitsee pistekaavakkeita tulostaa? Toki toinen vaihtoehto on muutama läppäri ja maistelijat syöttävät arviot suoraan Exceliin.

Hyvä huomio.

Jees. Tulostin löytyy, mutta omalta koneelta (nykyisin Mac) ei toistaiseksi löydy Exceliä. Eli joku voisi varmuuden vuoksi ottaa Windoze läppärin mukaan?

T. Teme
Kirjattu

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #87 : Elokuu 13, 2009, 16:59:35 ip »

Työnantajani varmaan lainaa mielellään läppäriäni hetkeksi hyvään tarkoitukseen (kunhan pavut eivät sisällä mitään venäläistä malwarea :)

Onkos kukaan kokeillut Google Docsia sen verran että osaisi sanoa voiko esim sitä taulukkolaskentaa oikeasti käyttää useampi käyttäjä yhtaikaa? Jos koneita on useampia ja WLAN kaistaa riittää, tämä voisi olla varteenotettava vaihtoehto raakadatan keruuseen. Jiitee voikin sitten myllätä statistiikkaa vaikka reaaliajassa  :)

Tutun Excelin kanssa olisi ehkä vähemmän yleistä säätämistä...

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #88 : Elokuu 15, 2009, 11:49:44 ap »

Titaanien taistelu tosiaan järjestettiin eilen menestyksellä. Tuloksia ja valokuvia tulee jahka ne on saatu purettua ja ajatuksen kanssa läpikäytyä.

Sen verran voinee sanoa, että lopputulos oli odotettu eli merkittäviä eroja ei löytynyt. Istunnon pohjalta kuitenkin on hyvä järjestää uusia espressomaisteluja jatkossa; kaikille kyseessä taisi olla ensimmäinen tuonkaltainen tilaisuus ja näppituntumaa järjestelyihin syntyi jo kivasti.

Kiitoksia minun puolesta kaikille osallistujille! Itse pääsin helpolla kun ei tarvinnut myllyä raahata ja onnistuin myös laistamaan siitä suurimmasta urakasta eli hyvin monen espresson maistelusta. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Titaanien taistelu
« Vastaus #89 : Elokuu 15, 2009, 12:46:53 ip »


Kiitokset täältäkin kaikille osallistujille ja kortensa kekoon kantaneille.

Ehdottomasti samaa mieltä Aleksin kanssa - tästä sessiosta saatiin (ja saadaan vielä enemmän kun on hiukan pureskeltu materiaalia) hyvää kokemusta ja ideoita kuinka toteuttaa myllyvertailuja jatkossa.

Ajatuksia kotibaristan näkökulmasta:

    Jauhetun kahvin kuohkeus/ilmavuus/paakuttomuus
     
    • Versalab selkeä ykkönen, mutta kahvikeon keskelle jäävä reikä vaikeuttaa distribuutiota pienillä annoksilla
    • Anfim kakkonen, mutta annostelija heittää hiukan enemmän oikealle? Tätä voi toki kompensoida annosteluvaiheessa
    • Robur kolmonen, ei paakkua mutta jauhatus ei kuitenkaan yhtä ilmava kuin kaksi ensimmäistä
    • Mahlkönig paakuttaa enemmän kuin muut, mutta paakut kuitenkin pehmeitä ja tasoittuvat ihan nätisti

      Myllyn sisään jäävän kahvin määrä

      • Versalab selkeä ykkönen, sisään jää vain noin gramman verran jauhettua kahvia
      • Mahlkönigin sisään jää vajaat 10 grammaa kahvia
      • Anfimin jauhatuskammio on levyterien ansiosta pienempi kuin Roburin, mutta kyseessä on kuitenkin järeä mylly jossa iso jauhatuskanava. Arvioisin että kanava pitää sisällään noin 20 grammaa kahvia?
      • Roburin koko jauhatuskanava mukaanlukien jauhatuskammio (jossa siis osittain jauhettua kahvia) pitää sisällään jopa 30 grammaa kahvia. Eli hukkaprosentti kotikäytössä muodostuu suureksi

        Käyttömukavuus ja myllyn aiheuttama sotku

        • Mahlkönig on ergonomialtaan lyömätön, mutta se sylkee jonkin verran kahvia kahvan ohi ja tiskille
        • Robur jauhaa melko siististi kahvaan ja käyttö on helppoa. Myllyn edessä oleva tötterö tukkeutuu helposti jos kahvi ei pääse tippumaan siitä vapaasti (saattaa ilmetä jos jauhat esim johonkin astiaan tai pussiin)
        • Anfimissa on annostelija, joka toimii melko hyvin, mutta pieniä varauksiakin on (ks yllä). Testissä olleessa yksilössä siis lisätty ajastin joka auttaa huomattavasti kotikäytössä (omasta mielestä välttämätön).
        • Versalab on aika uniikki ja hiukan hankalampi käyttää kuin vertailun muut myllyt. Kahvipavut pitää punnita etukäteen ja isompaan volyymiin Versa ei oikein sovellu (on myös selvästi hitaampi kuin muut vertailun myllyt). Versalab myös sylkee sille syötettyjä papuja hiukan takaisin ulos - tätä varten oli testissä olleeseen myllyyn viritetty puolipeittävä kansi joka auttoi jonkin verran muttei eliminoinut "ongelmaa" kokonaan. Tästä huolimatta Versa on myös melko siisti mylly.

          Design / ulkonäkö

          • Mahlkönig oli kauneuskilpailun voittaja - ja onhan se aikoinaan saanut muotoilustaan jonkun design palkinnonkin
          • Versalab tiukkana kakkosena - joidenkin mielestä se olisi jopa uniikin ulkonäkönsä vuoksi ansainnut ykköspallin. Isona plussana kompakti koko (mutta painoa kyllä piisaa!)
          • Robur on jättiläinen, mutta muuten aika tutun oloinen - paisutettu Mazzer Mini-E
          • Anfim ei ole mikään design helmi. Muut ominaisuudet olleet selvästi etusijalla (kannattaa myös muistaa että Anfim hinnaltaan alle puolet vertailun muista myllyistä

          T. Teme
          Kirjattu