Tuli tutustuttua uusiin laitteisiin melko rauhallisesti. Rancilion aloituspakertin lisäksi oli RB:n tampperi ja nakukahva. Mukana tuli harjoitteluun Mokaflor-kahvia 3 kg.
Silviaan vedet sisään, päälle ja vedet valumaan manuaalin mukaisesti Siinä odotellessa sitten Rockya testaamaan. Terät olivat säädetty 10:lle, tuntuivat koskettavan juuri nollassa.
Luin manuaalista, että niitä ei saa säätää käynnissä ollessa, mutta niinhän tuolla aikaisemmin oli mainittu ettei pavut jää väliin. Olisikohan ollut ymmärretty väärin, toiset myllyt tai väärä ote. Kun kokeilin, lähti yläterä vauhdilla aukeamaan ja yli 40:n. Onneksi takaisin säädettäessä nolla tuntui olevan samassa kohdassa.
Mokafloria Arabica 80%/ Robusta 20%. Ensiksi Rocky arvoon 20 ja kokeiltiin pressoa varten. Kaksi normaalimitallista ja vähän reilusti vettä antoi aika laihan otoksen. No, se oli vain myllyn testausta.
Tein sitten tavallisella kahvalla ja tuplafiltterillä kolme yritystä:
Shot 1: Rocky 10
Kahva täyteen, vaa'alla noin 14 kg:n tamppaus, hieman vinolta näyttävä kakku, mutta hyvin pysyi kiinni ylösalas asennossa. Eipä vaan mahtunut kahva kunnolla paikalleen, ja grupossa näkyikin jo reilusti kahvia.
Siinä usempi kokeilu, kunnes kiltisti mittalusikalla 2 kahvillista ulottui juuri filtterin sisällä olevaan uraan (ei lähelläkään yläreunaa). Lämmitetyt kupit, vaikka kahva varmaan hieman jäähtyi. 25 sekuntia, 80 ml. Cremaa hieman, kahvi maistui hieman beskiltä (karvaalta?). Kakun päällä hieman vettä, vaikea huomata painumaa gruposta.
Grupossa ei ole merkkiä kello viidessä, kiinnitys ei mennyt ihan sinne saakka ja kahvan sarvet olivat hieman vinossa.
Shot 2: Rocky 10
Taas mittalusikalla kaksi mittaa. Tampperi pysyi suoremmassa, mutta kakku tuli pois useamman kerran. Sitten huomasin unohtaneeni lämmittää kahvaa, lämmitys, ja taas huonosti pysyi. Aina uudestaan siis laitoin samat kahvit filtteriin. Lopulta laitoin viidennen yrityksen, 15 kg ja hieman reunoilta jo murentuneen kakun kunnolla kiinni. Silviasta pitää pitää kiinni, että kahvan sarvet saa suoraan, mutta kyllä meni. Tulos: 120 ml 25 sekunnissa, cremaa ei juuri ollenkaan. Mausta puuttui kuitenkin karvas maku, mutta oli kyllä muuten 'löysä'.
Shot 3: Rocky 9
Nyt kahvi kahvaan suoraan myllystä, uria myöten. 15 kilon tamppaus, vaikka yrityn painaa vähemmän (pitikin hankkia digivaaka aikoinaan). Kaikki ekalla kerralla OK. Hieman reunoilta vielä murea. Nyt tuli 25 sekunnissa 60 ml, kahvinruskea alkuosa, vaaleni loppua kohti, cremaa aavistuksen enemmän kuin Shot 1:ssä, maku silti karvas. Parempia Kakussa olin näkeväni pienen painuman jälkeenpäin.
Miten etenisin tästä eteenpäin? Miksi täyteen laitettu kahva ei mahtunut normaalitappauksella paikalleen, oliko kahvi liian karkeaa? Ja mylly edelleen pienemmälle?
Muuta:
- Pieni, pyöreä Reg Barber tuntui alussa melko napakalta (ei mitkään lapiot meikäläisellä), mutta tuntuma hieman hankaloitui.
- Annosteleminen on aika säheltämistä, mutta eiköhän tuo tästä