Minäkin arvostan pannukahvia, vaikka turhan harvoin sitä tulee keiteltyä. Lähinnä nuotiolla ja mokillä kaasuliedellä.
Turkkilaisen kahvin harrastajana sanoisin, ettei kannata turkkilaispannulla pannukahvia keitellä. Olen kokeillut ja ihan turhaa hommaa. Oikea perinteinen kahvipannu on paras.
Itse kuulun koulukuntaan, jossa kahvi kuohautetaan.
Pahentaako se makua?
Mielestäni ei. Onko vesi kuohahtaessaan 100 asteista? Välttämättä ei. Eikös kahvipannut ole turkkilaisen pannun tavoin ylöskapenevia, jolloin kahvi nousee hieman matalammassa lämpötilassa. En ole koskaan mitannut kuinka asian laita oikeasti on, mutta näin joku väitti turkkilaiskeskustelussa jostakin lukeneen. Toisaalta kuohauttaminen ei ole välttämätöntä. Mutta on toki huomioitava se, ettei kahvin maistajat kuohauta kahvia, vaan valmistaa sen kuppiin kaatamalla kiuhautetun veden kahvin päälle.
Mylly on ehdoton pannukahville, mutta tukevalla morttelillakin pärjää. Jos oikein etiopialaista seremoniafiilistä kaipaat hifistelyysi toimi seuraavasti:
- hanki hyväkuntoinen rännäri tai teräksinen vokkipannu.
- hanki tilava mortteli, valurautainen toimii parhaiten näissä oloissa
- hanki etiopialaisia raakapapuja
- paahda pavut rännälissä tai vokkipannussa, paahda suht tummaksi - osa tulee olemaan aika mustia ja osa vaaleita
- laita vesi kiehumaan
- jauha pavut morttelissa
- laita purut kiehahtaneeseen veteen
- kuohauta kahvi
- nauti sitä useampi pieni kupillinen
- jos kahvia tuli liian vähän lisää hieman vettä entisen sakan päälle ja keitä uudet sumpit (tätä sumppi kai alunperin tarkoitti, vanhoista puruista keitettyä kahvia)
Tällä metodilla olet aika lähellä vanhaa suomalaista tapaa myös. Ja jos et viitsi tähän kaupungissa alkaa, toimi näin mökillä tai nuotiolla. Tämä rikkoo kaikki ammattimaisen toiminnan säännöt, silti suosittelen kaikille. Jos sinulla on kaasuliesi onnistuu paahtaminen vielä loistavammin.
Pannukahvilla pääsee kyllä harrastuksessa pitkälle tilaamalla erilaisia kuperäkahveja paahtimolta, myllyllä ja mahdollisella kotipaahdolla. Kelvolliseen tulokseen pääsee jo uunipaahdolla, johon ei tarvitse erillisiä laitteita. Mutta rännälillä tai vokkipannulla paahtaminen tuo tunnelmaa, vaikka pavuissa on palopisteitä jne...
Mutta ilman kotipaahtoakin kannattaa tilailla tuoreita paahtoja paahtimoilta tai hankkia erilaisia kahveja, jos kaupungista löytyy kahvikauppa. Mielestäni pannukahville sopivat suhteellisen tummat paahdot.
Kahvia voi myös maustaa. Kokeile laittaa pannuun hiven kardemummaa tai inkivääriä.