Voisin jatkaa keskustelua samalla kaavalla: "Tämä puolestaan ei pidä paikkaansa siitä syystä, että minä pidän Helsingin kahviloiden kahvista enemmän kuin mutteripannulla tehdystä kahvista". En kuitenkaan tee sitä .
Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä makujen suhteen. Iso osa foorumin henkilöistä kuitenkin on määrätietoisella työllä onnistunut kalibroimaan makunsa suurinpiirtein samanlaiseksi. Tällä maulla tarkoitan juurikin nyt siis espressoa sellaisena kun se keittimestä useimmilla valuu. Todennäköisesti myös monet Helsingin kahviloista ja baristoista pyrkivät replikoimaan tällaista espressoa (poislukien Niki, jonka kuvailut kookosöljystä oksettavat edelleenkin minua). Jos olet siis tottunut juomaan mutteripannulla tekemääsi kahvia, on se tietenkin toisenlaista kuin kahviloiden tarjonta (toivottavasti ainakin).
No yhtäkaikki takaisin asiaan.. Mutteripannujen toimintaa on vaikea säädellä ja valmistustekniikoita on suhteellisen vaikea vakioida. Voisi sanoa, että mutteripannussa on liikaa vapaita muuttujia. Mutteripannullakin voi varmasti tehdä hyviä kahveja tähtien osuessa kohdalleen. Tämä epävarmuus kuitenkin johtaa siihen, että mutteripannu ei ole paras laite haastavampien kahvien valmistamiseen. Vaihtelevuudestaan johtuen on mielestäni myös epäreilua arvioida jonkun kahvin toimivuutta pelkästään tumppaamalla sitä mutteripannuun.
Alkuperäiseen kysymykseesi bourbon-lajikkeesta voisin vielä sanoa sen olevan varmaan se klassisin lajike espressokäyttöön johtuen sen kehittyneestä hapokkuudesta, makeudesta sekä usein myös miellyttävästä suutuntumasta ja tasapainoisuudesta. Itse pidän kovasti. Voi olla, että kyseinen lajike ei sinulle ole sitten se sopivin. Puro Fuertessa on näemmä 80 % arabicaa ja 20 % robustaa. Voisin kuvitella, että kahvi on siis paahdettu aika tummaksi. Ehkä tummuus ja robustan hapottomuus viehättävät sinua ja saavat bourbonin maistumaan.. miten kuvailitkaan sitä, aivan.. viiltävän makealta?
Miksi "viittaat espressoihin" kun toisaalta toteat että mutteripannulla tehtyä kahvia ei saisi kutsua espressoksi?
Viittaan espressoihin, sillä se on vahva ja pieni kahvi, jollaisien juomisesta pidän :-) Halusin selventää, että koska juon kahviloissa vain espressoja, en sinällään osaa kommentoida makuelämyksiä muiden kahvityylien suhteen, esim. erilaisten maitokahvien.
Enkä mä missään nimessä aliarvioi bourbonia, enkä aliarvioi espresson hienoutta, mutta olen myös sitä mieltä että mutterilla saa maukasta kahvia. Mutta bourbon menee mielestäni hukkaan tällä valmistustavalla. Ja luulenpa että arviosi kahvimaustani on paikkansa pitävä.
Tomalle:
yleisesti keitän aika pitkälti tuon ohjeen kaltaisesti. Esikuumennan veden, laitan kahvijauheen kuten ohjeessa, tarkkailen milloin kahvi alkaa nousta ylös. Tosin varioin loppuvaihetta sen mukaan minkä kokoista pannua käytän, pienimmällä pannulla en odota noin kauaa ennen kuin poistan pannun tulelta; isommalla pannulla toimin lähemmäs ohjeen mukaisesti.
Kun kahvia keittää hyväksi havaitulla pavulla, hyväksi havaitulla jauhatuksella, ja on hyvä tuntuma siihen kuinka kyseinen kahvi kannattaa milläkin pannulla valmistaa, niin mutterilla saa hyvän tuloksen. Näistä Bourboneista mutteri ei vain tunnu saavan mitään hyvää irti, tai en pidä Bourbonin ominaisuuksia arvossa.