Tai sitten vaan premium esso ei ole minun juttuni?
Toki näinkin voi olla! Itselläni vain on tuosta premium blendistä pääosin "mutkattomia" muistoja (esim. tämä:
linkki), eli on aina ollut hasbeanin pavuista itselleni jotenkin se helpoin (mutta tämä voi aivan hyvin olla niitä makukysymyksiä).
Hienommaksi ei parane jauhaa, koska muutoin menee uuttoajat pitkiksi.
Eli yli 35 sekunnin? (mikä ei siis vielä ole mitenkään täysin tavatonta - varsinkin jos käyttää yli 14 gramman annoksia). Tässä voi tietysti olla tekijänä myös mylly ja sen aiheuttamat rajoitukset.
Premium Espresso on selkeästi vaalein paahdoltaan, mitä olen joko itse paahtanut tai tilannut valmiiksi paahdettuna.
On voinut tietysti olla kyse jonkinlaisesta "eräkohtaisesta" heitosta vähän vaaleampaan päin? Jos en nyt ihan väärin muista niin esim. Squaremilen espressosekoitus taisi olla vielä himpun vaaleampi - ei ainakaan tummempi - kuin tuo premium on itselläni ollut. Laatutavara on välillä yllättävänkin vaalean näköistä (jos on tottunut tummiin paahtoihin) ja on ihan normaalia mikäli se on pinnaltaan jopa täysin öljytöntä (pavun väri saattaa myös vaihdella aikalailla - riippuen lajikkeesta - vaikka olisikin kyse täysin samasta paahtoasteesta raksujen/lämpötilojen perusteella - ja toiset pukkaa öljyt helpommin pihalle kuin toiset...).
Boilerin paine näyttäsi olevan mittarin mukaan 0,8-1bar. Siinähän olisi tietysti hieman nostovaraa, mutta jos ensin tosiaan mittaisi sitä uuttolämpötilaa. Osat on kyllä varmasti paikallaan. Säätöjä en ole rukannut lukuunottamatta pumpun uuttpaineen säätöä. Boilerin koko taisi olla 6 litraa, lämmönvaihtimen tilavuudesta ei ole tietoa.
Kannattaa samalla mitata gruposta lämpö - vaikka sivulta siitä yläosan kapeasta kohdasta (eli sen kohdan läheisyydestä mistä gruppo on putkilla kiinni lämmönvaihtimeen). Esim. jos grupossasi onkin jonkinlainen lämmönvaihtimen veden virtauksen rajoitin niin se saattaa jäädä liian kylmäksi mikäli boilerissa ei ole tarpeeksi hönkää (esimerkiksi konettasi suunniteltaessa/kasattaessa on voitu ottaa huomioon isompi boileri ja mahdollinen tarve vaahdottaa paljon ja isoja määriä maitoa, jolloin tuollaisella rajoittimella on voitu estää grupon lämmön nousu käytön kannalta järjettömiin lukemiin (liian nopeasti) - mutta nyt tässä mennään siis spekulaation puolelle). Esimerkiksi
täältä löytyy havainnollinen kuva e61:sen lämpötilajakaumasta.
Ideaalista olisi että käytössäsi olisi tarvittaessa myös 95-96 asteen uuttolämmöt vaaleammille paahdoille/isommille annoskoille. Itse siis pääsen näihin lämpöihin (edellisen esimerkin joutenolon jälkeen) kun lopetan veden juoksutuksen 20-22 sekunnin kuluttua ja tämän jälkeen uutan heti.