Liikaa liikkuvia osia, kun uudella myllyllä, uudella koneella, uusilla valmistelumanöövereillä ja uusilla pavuilla yrittää saada haluamansa lopputuloksen. Nyt ilmeisesti tilanne hetkellisesti paremmin hallussa.
Asian ytimessä on halu käyttää useampaa sihtiä sekä täyttää, tasoittaa ja tampata ne irti kahvasta. Tavoitteena on käsikäyttöisestä myllystä huolimatta saada useamman juoman sarjavalmistus mahdollisimman ripeäksi. Kun sihdit valmistelee etukäteen, saa edetä rauhassa hätiköimättä, tarvittaessa gramman kymmenesosan tarkkuudella punniten ja silti varsinaisen työsyklin aikana tuplashotteja syntyy esiuuttoineenkin minuutin tahtiajalla ilman turhaa sähellystä ja sotkua. Tällä on myönteinen vaikutus päivittäisiin aamutoimiin, jolloin valmistelen kaksi tuplaa ja siivoan jauhamisen jäljet ennen lopullista juoman valmistusta. Erityisesti tämä tietysti nopeuttaa suuremmalle vierasjoukolle sekalaisten juomien tarjoilua.
Päädyin ruuvaamaan koneen pressostaattia ylöspäin, niin, että tehdassäätöihin nähden liikutaan 0,2bar korkeammalla, mikä vastannee noin 4,5 astetta korkeampia lämpötiloja boilerissa. Tällä sain erityisesti vaaleammaksi paahdetuista pavuista tehtyjä shotteja aika usein vaivanneen hapokkuuden taltutettua. Hienommaksi jauhaminen ja kahvimäärän vähentäminen auttoivat kyllä, mutta kahvin tasoittaminen sihdin reunojen alapuolelle meni jo vähän hankalaksi. Oliko tässä perimmäisenä syynä huoneenlämpöisen sihdin vaikutus (kahva on kyllä paikallaan grupossa koko ajan), myllyn ominaisuuksiin liittyvä piirre, tai joku ihan muu juttu - en osaa sanoa. 20-30g shotteja tein 14,5-16g kahvimäärillä. 10-20s esiuutto ja 20-35s varsinainen uuttoaika. Lisäksi säätämistä mutkisti samanaikaisesti vaihtuneet kahvit, joista osa oli huoneenlämpöisiä, osa jääkaapissa säilytettyjä, 1-6 viikkoa aiemmin paahdettuja.
Tasaisimman kakun saan sihtiin jauhamalla vesilasiin ja sekoittamalla puisella varrastikulla reippaasti. Lasista kaato sihtiä samalla pyörittäen ja tasaus sormella sihtiä edelleen pyörittäen. Myllyn oma kuppi on periaatteessa oikein toimiva, mutta siihen täytyy vielä löytää joku parempi sekoitusväline. Ero ei ole suuri, mutta ajoittainen kanavoituminen näyttäisi rauhoittuneen. Kokeilin myös suoraan sihtiin jauhamista ja weissaamista erilaisten suppiloviritysten kanssa, mutta en vielä löytänyt tähän hyvin sopivaa tukevarakenteista suppiloa. Kertakäyttökupit ilman pohjaa, muoviset tai pahviset, eivät vielä vakuuttaneet.
Tässä yksi etenemistarina, mutta en kuvittele tämän olevan ainoa, eikä varmasti paras, joten kommentteja ja vinkkejä otetaan vastaan mielenkiinnolla.
t. martti.
off topic p.s. J&N Sumatra Gayo Mountain osoittatui oikein mukavaksi uudeksi tuttavuudeksi.