Itselläni on Krupsin keitin ja mylly. Noissa myllyissähän on hyvin erilainen lähtötilanne perussäädöissä. Säätöasteikko on 17 portainen ja ohjeen mukaan tiukimmat säädöt on sopivia espressoon. Oma mylly-yksilöni on noilla asetuksilla ihan liian tiukka. Kahvia tulee läpi vain muutama tippa ja krupsin kone ulvoo rasituksesta.
Tehtyäni vertailun huomasin, että tiukimmilla asteilla saa turkkilaista ibrik-jauhetta - siis kahvitomua. Omassa käytössäni on useimmiten asetus 11/17 Joskus 10/17 riippuen siitä miten rasvainen kahvi on kyseessä. Näilläkin säädöillä kahvi on paljon hienojakoisempaa kuin kaupan ns. espressojauheet.
Omassa keittimessäni ei tehdä käsin tamppausta, koska kahva painuu sihtiä vasten ja tamppaus määrittyy kahvan kiristysvoiman suhteen. Itse laitan kahvan niin tiukalle kuin menee "hampaat irvistämättä ja konetta hajoittamatta" noilla edellämainituilla säädöillä.
Älkää siis luottako krupsin myllyn kohdalla ohjeellisiin säätöihin vaan käytännön kokemukseen ja järkeen.
Myllyssä en säilytä papuja ollenkaan vaan mittaan ne grammoina aina annosta varten. Ja jauhan satsin kerrallaan. Pavut ehdottomasti pienpaahtimon ja tuoreena. Ja vielä se, että krupsilla ei kannata alkaa sinkkushotteja vääntämään. Tuplat toimivat senn sijaan hyvin ja suhteellisen tasalaatuisesti. Minulla shoteista onnistuu 9/10, eikä se joka kymmenes huonompikaan juomakelvoton ole.
Uuttoaika on tasan 30 sekuntia pumpun päälle laitosta sen katkaisuun. Joka kymmenes pilalle mennyt uutto on useimmiten ollut liian tiukka, jolloin joko juon tosi lyhyen ja tiukan shotin (ikään kuin ristreton) tai liian pitkään uutetun mutta normaalimittaisen. Näistä ristrettomaisempi on paremman makuinen.
Hyvä J-P, säädä vain myllyä reilusti löysemmälle. Jos keittimessäsi ei ole tuota automaattista tamppausta kahvin kiinnityksen myötä, tamppaa normaali ohjeiden mukaan reilusti, mutta ei hampaat irvessä. Löysytä myllyn säätöä, kunnes saat sopivan tuloksen. Jos tämä ei auta, aloita uusi kierros hellemmällä tamppauksella ja etsi siten hyvä myllyn säätökohta. Käytä aina sama määrä kahvia - mieluiten se kannattaa mitata tupla-annos kerrallaan eli 14 g. Oman koneeni kahvaan ei oikein yliannostusta mahdukaan.
Niin ja tarkkaile tosiaan sitä kahvin valumista. Tasainen roiskimaton noro olisi ihanne. Liian ohut ja katkeileva tai liian vuolas on huonoja.
Lisäksi jos kahvi menettää värinsä kesken uuton, on säädöissä jotain vikaa - liian karkeaa, löysästi tampattu tai liian vähän kahvia veden määrään nähden. Eli jos noro alkaa olla läpikuultava kesken homman.
Oma rutiinini on seuraava:
1. kone päälle ja kahva kiinni
2. mittaan kahvia 14g myllyyn ja laitan päälle
3. valutan puoli kupillista vettä tyhjän kahvan läpi kuppiin (lämmittää kupin ja sihdin)
4. kuivaan kahvan sihtiosan
5. keikautan myllyä ja laitan sen vielä hetkeksi päälle (joitain papuja jää aina tippumatta teriin)
6. kaadan kahvin kahvaan myllyn kiposta ja kopautan pari kertaa kippoa pöytään, että kaikki kahvi irtoaa liikkeelle
7. kiristän kahvan tiukasti paikoilleen, mikä samalla tamppaa kahvin (eli tätä ennen pitää tampata, jos vanhempi malli
8. tyhjennan kupista veden ja laitan sen kahvan alle ja käynnistän koneen
9. 30 sekunnin kuluttua sammutan pumpun ja otan kahvin syrjään
10. ennen nautintoa tyhjennän kahvan biojätteisiin ja valutan sen läpi vielä hieman vettä tippa-altaaseen, jotta kahvan suodatin ja suihkusihti puhdistuvat
11. ja ei muuta kuin juomaan yllättävän maistuvaa krupsin thermoblock-kahvia
Huomioi vielä se, että jos keittimessä on tuo automaattitamppausmekaniikka, ei kahvia saa missään nimessä tampata erikseen. Tärkein vinkki kuitenkin tuo myllyn säätö reilusti karkeaan päin.