Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: vipe - Tammikuu 06, 2008, 18:36:26 ip

Otsikko: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Tammikuu 06, 2008, 18:36:26 ip
Heippa!

Tässä olisi hiukan haastetta tietäväisemmille!

Eli olen pitkän linjan herkkusuu mutta espresson suhteen vielä melko aloittelija. (Töistä löytyy Krups ilman jauhinta eikä kahviloistakaan saa hyvää :-)) Hakusessa olisi siis mahdollisimman laadukas kahvilaitteisto kotiin.

Rajoitteena ei ole niinkään laitteiston hinta vaan pöytätila. Sitä on nimittäin tarjolla vain 35 cm syvä ja ~40 cm korkea kaistale, leveydeltään 70 cm. Lisäksi soisin ko. pöydälle mahtuvan jotain muutakin kuin pelkän kahvilaitteiston. Leveys taitaakin olla se kaikkein tiukin parametri.

Yksi mahdollinen yhdistelmä olisi esim. Gaggia Baby (25 cm kanttiinsa) + Isomac Gran Macinino (12.5 cm leveä ja ulkonäkökin ok) tai Minimoca (13.5 cm, vähän väemmän nätti).

Koko olisi aika optimaalinen, mutta jos rehellisiä ollaan niin en ole ihan varma onko laatuluokka ihan vielä halutulla tasolla. Itseni tuntien halvimmaksi tulee ostaa heti kärkeen sen verran hyvät vehkeet ettei lopputuloksesta voi todellakaan syyttää muita kuin itseään :-)

Erityisesti tuo mylly on iso kysymysmerkki. Vanhana kulinaristina uskon vakaasti siihen että raaka-aineen pitää olla kunnossa. Pressokoneen käskyttämiseen löytyy netistä kikkakakkosia vaikka kuinka paljon, mutta papujen tuoreutta ja hyvää jauhatusta tuskin voi millään kompensoida - ?

Mielelläni tähtäisin laatuluokkaan Mazzer Mini E tai Macap M4D (stepless ja doserless), mutta sitten pressokone ei voi olla ainakaan tuota Gaggiaa isompi. Ja tuokin taitaa jo edellyttää että jauhinta käytetään ilman papusäiliötä (enkä tiedä millä kaikilla malleilla tuo ylipäätään onnistuu).

Kaipaisin siis ehdotuksia laiteyhdistelmistä joilla saisin eniten makua irti neliösentiltä.

Erityisesti kapean (siistin, nätin) ja hyvälaatuisen myllyn löytäminen olisi tärkeää. Mieluiten stepless ja doserless, mutta kunhan nyt ensisijaisesti olisi pieni koko ja hyvä jauhatus. Miten esim Minimokat sijoittuvat suhteessa Isomaciin? Entä löytyykö jostain jotain vielä parempaa samassa kokoluokassa?

Pressomasiinoista ehdin jo kuolailla Dalla Corte Minin perään, kunnes huomasin että syvyyssuunnassa ottaa kiinni (40 cm tai jotain). Muita kahden boilerin malleja ei voine harkitakkaan. Joku pieni HX voisi tulla kyseeseen. Tai sitten vipukone. Eiköhän sitäkin opi käyttämään kun tarpeeksi harjoittelee. Emäntä tosin piipitti että ei saa olla liian monimutkaista, hänenkin pitää tarvittaessa osata. :roll:

Gaggian malleista olen katsellut Baby Twiniä. Lupaa nopeata höyryä, joten viittaisi HX:ään, mutta vielä en ole saanut selville mitä se oikeasti on syönyt (tai kuinka hyvä laite se ylipäätään on).

Isot kiitokset avusta jo etukäteen!

Vipe
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas pressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Arto - Tammikuu 07, 2008, 11:57:16 ap
Lainaus käyttäjältä: "vipe"
Erityisesti kapean (siistin, nätin) ja hyvälaatuisen myllyn löytäminen olisi tärkeää. Mieluiten stepless ja doserless, mutta kunhan nyt ensisijaisesti olisi pieni koko ja hyvä jauhatus. Miten esim Minimokat sijoittuvat suhteessa Isomaciin? Entä löytyykö jostain jotain vielä parempaa samassa kokoluokassa?


Ascaso i-mini myös täyttää vaatimukset eikä kauhiasti pöytätilaa vaadi. Taitaa olla vielä hieman minimokaakin pienempi. Minimokasta täällä moni osaa varmasti kertoa enemmänkin.

Korkeusasia kannattaa tosiaan myös ottaa huomioon. Mazzer Mini e:llä korkeutta on reilut 40cm (oliko 42 vai 45, en muista). Uuden mantereen puolella ainakin on saatavilla myös matalampi papusäiliö, jonka avulla vekotin mahtuisi varmasti sinunkin pöydällesi (korkeuden puolesta siis). Noissa pienemmissä myllyissä tätä ongelmaa ei ole.

Kesti muuten hetken, ennen kuin tajusin, että etsiskelet espressolaitteita, etkä pressopannua... sellainen ei myllynkään kanssa paljoa tilaa vie.
Otsikko: Mahdollisimman laadukas pressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 07, 2008, 12:49:28 ip
Lainaus käyttäjältä: vipe

Rajoitteena ei ole niinkään laitteiston hinta vaan pöytätila. Sitä on nimittäin tarjolla vain 35 cm syvä ja ~40 cm korkea kaistale, leveydeltään 70 cm. Lisäksi soisin ko. pöydälle mahtuvan jotain muutakin kuin pelkän kahvilaitteiston. Leveys taitaakin olla se kaikkein tiukin parametri.


Olet erittäin perustavanlaatuisen ongelman äärellä... Erityisesti keittiön kaappien korkeus on jatkuva päänvaivan aihe. Valitettavasti mitään patenttiratkaisuja ei ole, koska koko ja laatu kulkevat jossain määrin käsi kädessä.

Lainaus käyttäjältä: vipe

Erityisesti tuo mylly on iso kysymysmerkki. Vanhana kulinaristina uskon vakaasti siihen että raaka-aineen pitää olla kunnossa. Pressokoneen käskyttämiseen löytyy netistä kikkakakkosia vaikka kuinka paljon, mutta papujen tuoreutta ja hyvää jauhatusta tuskin voi millään kompensoida - ?


Ei voi kompensoida, mutta ei sen myllyn tarvitse mikään ihmelaite olla. On aika kyseenalaista, kuinka merkittäviä eroja hyvälaatuisten myllyjen jauhatuksessa on. Muissa tekijöissä eroja kyllä on: kahvin staattisuus, paakkuisuus, jakautuminen, myllyn nopeus, meluisuus jne. Mutta niitä voi kompensoida muilla tavoin. Eli joku Minimokan luokkaa oleva mylly on kyllä varsin hyvä melkein kaikkeen espressokäyttöön.

Lainaus käyttäjältä: vipe

Mielelläni tähtäisin laatuluokkaan Mazzer Mini E tai Macap M4D (stepless ja doserless), mutta sitten pressokone ei voi olla ainakaan tuota Gaggiaa isompi. Ja tuokin taitaa jo edellyttää että jauhinta käytetään ilman papusäiliötä (enkä tiedä millä kaikilla malleilla tuo ylipäätään onnistuu).


Taitaa onnistua suunnilleen kaikilla. Säiliö on vain säiliö, ja isompien myllyjen "kurkkuun" mahtuu ihan helposti tuplashottiin tarvittava papumäärä.

Lainaus käyttäjältä: vipe

Pressomasiinoista ehdin jo kuolailla Dalla Corte Minin perään, kunnes huomasin että syvyyssuunnassa ottaa kiinni (40 cm tai jotain). Muita kahden boilerin malleja ei voine harkitakkaan. Joku pieni HX voisi tulla kyseeseen.


Brewtus taitaa olla kapein kaksiboilerisista, tosin se on sitten korkea ja syvä - molemmat mitat taitavat olla vähän yli sinun maksimiesi. La Spaziale S1 Vivaldi MK2 olisi aika eri muotoinen, mutta liian syvä sekin.

P.S. Otsikko oli tosiaan hieman harhaanjohtava. Pressolla on jo varattu merkitys suomenkielisissä kahvipiireissä (pressopannu eli press pot), joten espresso lyhennetään yleensä essoksi.
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas pressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: hirvi - Tammikuu 07, 2008, 18:04:35 ip
Ongelmani oli hyvin samantapainen.  

Ratkaisuni oli Pavonin vipukeitin. Se tarjoaa paljon haastetta ja vähän kahvia mutta siinä on oma viehätyksensä ja se on aika kapea.

Myllynä minulla on Gaggia MDF mutta sille on tuossa yllä mainittu monia parempia vaihtoehtoja.

hirvi
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas pressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 08, 2008, 12:15:32 ip
Lainaus käyttäjältä: hirvi

Ratkaisuni oli Pavonin vipukeitin. Se tarjoaa paljon haastetta ja vähän kahvia mutta siinä on oma viehätyksensä ja se on aika kapea.


Oikeista keittimistä Pavonin vipukeittimet ovat varmasti pienimpiä. Nekin tokit vaativat tilaa ympärilleen käytön aikana, mutta muuten nököttävät kiltisti pienessäkin nurkassa.

Itse pidin aikoinaan Minimokaa keittiön kaapissa tilasyistä. Onnistuihan se käyttö silläkin tavalla ihan hyvin, mutta kieltämättä on näppärämpää kun mylly on pöydällä.
Otsikko:
Kirjoitti: CD - Tammikuu 08, 2008, 21:01:26 ip
Entäs Francis Francisin x3

http://www.coffeegeek.com/proreviews/detailed/francisfrancisx3

Olisi ainakin kapea 18cm, syvyyskin riittäisi sun pöydällesi.
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 08, 2008, 21:18:05 ip
Jos hinnalla ei ole väliä, niin tämä (http://www.manufactum.ch/product/1282390/group/171071/Produktdetail.2226.0.html) lienee kaikista markkinoilla olevista espressokoneista (La Marzoccot ja muut ammattivehkeet mukaanlukien) ylivoimaisesti parhaiten rakennettu ja se taitaa juuri ja juuri mahtua mainittuihin mittoihinkin (olisikohan maailman pienin lämmönvaihdinkone?)...

...samalta valmistajalta (http://www.olympia-express.ch/default.htm)han löytyy myös kartioteräinen pieni mylly sekä vipukone (Cremina) jota on kovastikin maailmalla hehkutettu (ja on mitoiltaan vielä pienempi kuin tuo Maximatic). Hinta on törkeä ja varaosia (esim tiivisteitä yms) kannattaa tilata koneen mukana koska valmistaja ei ole viime aikoina ollut niitä vakavaraisimpia...

T. Teme
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Mighty - Tammikuu 09, 2008, 11:56:12 ap
Lainaus käyttäjältä: Teme
...vipukone (Cremina) jota on kovastikin maailmalla hehkutettu...


Lueskelin HB:n sivuilta Steven Cremina-restauraatioprojekin (http://www.home-barista.com/forums/restoration-of-olympia-cremina-t464.html) etenemistä. Tulitko loppujen lopuksi hommanneeksi Creminan?
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 09, 2008, 20:50:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Mighty
Tulitko loppujen lopuksi hommanneeksi Creminan?

En tuota Creminaa sitten hommannut vaikka houkutus oli suuri. Päädyin tuolloin pitämään Andreja Premiumin ja hankkimaan Pavonin Pro-mallin sen rinnalle... Pavonin myin myöhemmin pois koska se jäi Andrejan rinnalla kovin vähäiselle käytölle. Ajoittain tuota Pavoniakin on ollut ikävä - mutta pakko sanoa että olen todella tyytyväinen keittiössä nykyään majailevaan La Marzoccoon  :)

T. Teme
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Tammikuu 10, 2008, 00:20:46 ap
Kiitoksia kaikille vinkeistä.

FF! X3 on tosiaankin makoisan kapea ja hyvännäköinen, mutta mutta, tuntuu vähän siltä että tuo laite on kuitenkin tehty enemmän design-tietoiselle kahvinjuojalle kuin makunyansseja halajavalle harrastajalle.

Nuo Olympia-Expressin laitteet ryhtyivät kyllä himottamaan (jos >2000 ? hintalapu hiukan intoa hillitseekin :-)). Eihän tuossa mitään järkeä olisi mutta osteleehan ihmiset moottoripyöriäkin...

Yritin vähän Googlailla mutta kaiken jutustelun lomassa tarkempaa tietoa noista laitteista (siis maximaticista & myllystä) ei ihan heti kovin paljoa löytynyt. (Creminasta on kyllä juttua vaikka kuinka.) Olisiko vinkkejä mihin suuntaan kannattaisi surffata?

Ilmeisesti tuo Maximatic on ihan perus HX laite, siis siinä mielessä että mitään ihmevimpaimia tms ominaisuuksia ei ole? Ts laitetta käytetään samoin kuin muitakin lämmönvaihdinkoneita, alkuun cooling flush ja sitä rataa?

Maximaticin koko olisi tosiaan justiinsa jämpti, ts. esim kohdalle osuva pistorasia romuttaisi tilabudjetin. Jee. No, täytyy sitten vissiin vaan olla tarkkana jos tähän vaihtoehtoon päädyn.

Vipe
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 10, 2008, 00:51:34 ap
Lainaus käyttäjältä: vipe
Yritin vähän Googlailla mutta kaiken jutustelun lomassa tarkempaa tietoa noista laitteista (siis maximaticista & myllystä) ei ihan heti kovin paljoa löytynyt. (Creminasta on kyllä juttua vaikka kuinka.) Olisiko vinkkejä mihin suuntaan kannattaisi surffata?

Ilmeisesti tuo Maximatic on ihan perus HX laite, siis siinä mielessä että mitään ihmevimpaimia tms ominaisuuksia ei ole? Ts laitetta käytetään samoin kuin muitakin lämmönvaihdinkoneita, alkuun cooling flush ja sitä rataa?

Maximaticin koko olisi tosiaan justiinsa jämpti, ts. esim kohdalle osuva pistorasia romuttaisi tilabudjetin. Jee. No, täytyy sitten vissiin vaan olla tarkkana jos tähän vaihtoehtoon päädyn.

Juu, perinteinen HX-kone tuo toiminnaltaan ymmärtääkseni on.

Tässä pari keskustelua englannin kielellä tuosta Maximaticista:
* Olympia Cremina vs Maximatic (http://www.home-barista.com/forums/olympia-cremina-vs-maximatic-t3902.html)
* Stick to old or change to new (http://www.home-barista.com/forums/olympia-maximatic-stick-to-old-or-change-to-new-t4962.html)

Myllystä on esim tämä keskustelu:
* Olympia Moca grinder (http://www.home-barista.com/forums/olympia-moca-grinder-t526.html)

Tilauksen voi tehdä suoraan tehtaalta Sveitsistä tai vaikka kokeilla Saksalaisia kauppoja, jotka näitä myyvät. Varastossa näitä ei taida olla missään, tilaustyönä kun kuitenkin valmistetaan. Koneen toimituksessa voi siis mennä tovi...

Jos tuo Olympia -mylly ei innosta, niin onhan aina olemassa Versalabin mylly. Siinä olisikin jo aika hi-fi setti (noin 5000 euroa kone + mylly)  :)

T. Teme
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Tammikuu 12, 2008, 12:57:48 ip
Kiitokset Teme hyvistä linkeistä. Taas vierähti parin illan iltapuhteet pikkutunneille kun piti opiskella Olympiaa ja Versalabia. Ja alkoihan se Googlekin löytää tavaraa kun älysi tehdä saittihaun HB arkistoihin.

Varsinkin juttusarja Versalabin M3 myllystä (http://www.home-barista.com/forums/versalab-m3-grinder-t408.html) oli aika huikeaa luettavaa. Kaiken maailman kylähulluja (http://www.home-barista.com/interview-versalabs-john-bicht.html) sitä maailmasta löytyykin :-). Versan essokonetta ei tällä hetkellä edes saa, syystä että uuden masiinan tuotekehitysprosessi on käynnistetty. Jokseenkin omintakeinen tyyli, noin niinkuin periaatteessa voittoa tavoittelevalle yritykselle. (Kuvitelkaapa että vaikkapa Nokia ilmoittaisi vetävänsä vanhat puhelimet pois markkinoilta "koska kehitämme uutta ja parempaa mallia"...) Asenteen puutteesta ei kyllä pääse syyttämään.

No, eipähän tartte ryhtyä aamukahvinsa rahoittamiseksi autoa myymään. Siinä olisikin ollut hiukan emännälle selittämistä. "Mutta kulta kun se on vaan NIIN hieno kone ja hiilidioksidiemissiotkin huomattavasti pienemmät..." :-)

Taisit Teme jossain vaiheessa itsekin harkita tuota Versalabin myllyä aika vakavasti. Et sitten kuitenkaan sitä ikinä hankkinut. Oliko kielteiselle päätökselle mahdollisesti jokin tietty syy?

Henk koht minua miellyttää Versan tekninen eleganssi: Laitteessa ei ole mitään turhaa. Toisaalta ulkonäkö kyllä tökkii jonkin verran. Minusta masiina näyttää lähinnä tutkimuslabrassa väsätyltä prototyypiltä. Laite on saatu kyllä toimimaan hienosti mutta minkään sortin disainia tai tuotteistusta ei ole tehty. Nimimerkillä itsekin erinäisissä labroissa kaiken maailman "myllyjen" parissa väsänneenä.

Creminasta: Mainitsit harkinneesi sitäkin mutta päädyit kuitenkin La Pavoniin. Kommenttisi tästäkin valinnasta kiinnostaisivat. Tällä hetkellä harkitsen vaihteeksi myös vipukonetta ihan vakavissani. Voi olla ihan hyväkin ettei sitä kahvia saa liian helposti :-)

Vipe
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 12, 2008, 13:38:02 ip
Lainaus käyttäjältä: vipe
Taisit Teme jossain vaiheessa itsekin harkita tuota Versalabin myllyä aika vakavasti. Et sitten kuitenkaan sitä ikinä hankkinut. Oliko kielteiselle päätökselle mahdollisesti jokin tietty syy?

Juu, se oli vakavassa harkinnassa pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla ensimmäisten omistajien kommentit hihnan lipsumisesta ja laakereiden nopeasta kulumisesta ohjasivat minut muualle. Toisella kerralla kun funtsin asiaa niin heikkoudet oli korjattu, mutta hinta oli noussut melko paljon ja kun tähän laski päälle kuljetuskustannukset (noin 300 taalaa), tullit ja alvit, niin hinta muodostui sen verran korkeaksi että päätin mieluummin kokeilla Compakin isoa kartioteräistä joka oli vain puolet versan hinnasta mutta maineensa puolesta vähintään yhtä hyvä jauhatuksen puolesta (taalan kurssi ei tuolloin ollut ihan yhtä hyvä kuin se tällä hetkellä on).

Compakin annostelijaan ja myllyn sisään jäävän kahvin määrään en koskaan kuitenkaan mieltynyt - ja noita ongelmiahan ei versassa ole. En siis ole tuota versaa sulkenut pois ja ajoittain edelleen harkitsen sen hankkimista. Kimppatilauksellahan nuo kuljetuskustannuksetkin saisi varmaan melko paljon edullisemmiksi per mylly...

P.S. Itse pidän tuon versan ulkonäöstä (ilman tuota papujen annostelijaa).

Lainaus käyttäjältä: vipe
Creminasta: Mainitsit harkinneesi sitäkin mutta päädyit kuitenkin La Pavoniin. Kommenttisi tästäkin valinnasta kiinnostaisivat. Tällä hetkellä harkitsen vaihteeksi myös vipukonetta ihan vakavissani. Voi olla ihan hyväkin ettei sitä kahvia saa liian helposti :-)

Creminakin tosiaan oli vakavassa harkinnassa ja tsekkailin niitä ebayn kautta. Yksi 2002 -mallikin oli aikoinaan myynnissä mutta en ollut siitä valmis maksamaan riittävästi. Kyseinen kone meni muistaakseni yli 1500 euron hintaan käytettynäkin ja tästä on pari vuotta aikaa. Sitten paikallinen pienpaahtimo sai vaihdossa lähes käyttämättömän La Pavoni Pro millenium koneen ja tarjosivat sitä minulle 200 eurolla. Tarjous oli sen verran hyvä etten voinut kieltäytyä.

Näin pääsin vipukoneen omistajaksi ja ajattelin että jos myöhemmin haluaa sitten siirtyä Creminaan, niin omansa tuosta Pavonista varmasti saisi helposti pois (kuten sainkin). Nykyisen kämpän keittiöön ei mahdu kahta konetta ja nuo isommat pumppukoneet ovat helppokäyttöisempinä (ja vaikeampina siirtää) olleet sitten pääasiallisessa käytössä.

Mutta kuten tuossa aikaisemmin totesinkin, välillä on vipukonetta ikävä. Niissä on oma viehätyksensä - baristan lähes täydellinen kontrolli yksinkertaisen rakenteen ja pieneen koon lisäksi. Lisäksi niiden tuottama espresso on hiukan erilaista kuin omistamieni pumppukoneiden. Tässäkin on plussia ja miinuksia molempiin suuntiin. Makuasioita, makuasioita...

T. Teme
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Maaliskuu 22, 2008, 23:40:55 ip
Heippa taas, pitkästä aikaa.

Parin kuukauden tuumailun jälkeen meille on nyt ilmestynyt Minimoka M-203. Valinta oli kompromissi koosta, hinnasta ja laadusta. Versalab olisi tosiaan mennyt aika törkeän kalliiksi (tullimuurin jälkeen taalan efektiifinen kurssi oli jotain pari ekeä tms käsittämätöntä) ja Mazzerit, Macapit sun muut nyt olivat vain liian isoja.

Nyt on sitten jonkin aikaa haettu mokkapannun parametreja kohdalleen ja aikas hyvältä alkaa sumppi jo tässä vaiheessa maistua. Hyvin kevyt tamppaus ja levy vitosella (1 - 6) tuntuvat toimivan hyvin. Lisäksi huomasin että pannun kannattaa antaa seisoa minuutti pari ennen kuppiin kaatamista. Pohjalle laskeutuu kitkerämpää pujua jota ei ole syytä kuppiin asti päästää.

Myllyynkin piti pari pikku modausta tehdä. Meillä juodaan kahvia edelleenkin melko harvakseltaan, joten pidän pavut pakkasessa enkä halua jättää mitään lojumaan myllyyn. Parilla pikku muutoksella puhdistaminen nopeutuu oleellisesti:

1) Nokan tiiviste pois ja kiinnitysruuvin tilalle pussinsulkijasta väännetty tappi
2) Nokan alle kahvipaketista leikattu haitek teippikiinnitteinen lipare

(http://www.elisanet.fi/ville.nummela/kahvi/minimoka_mod_1.jpg)

Kun pavut on jauhettu ja siilo täynnä jämiä, niin tappi vain irti jolloin nokan voi helposti nostaa pois.

(http://www.elisanet.fi/ville.nummela/kahvi/minimoka_mod_2.jpg)

Tämän jälkeen käteen otetaan sieniveitsi (eli veitsi + pieni harja) jolla loput kahvit on helppo pudotella alas. Lipareen ansiosta kahvin saa myös talteen, sen sijaan että se esim. putoaisi tukkimaan myllyn mikrokytkintä. Kahvit jauhan lasiin josta ne on sitten helppo siirtää mokkapannuun. Iittalan Luna sattuu olemaan about täydellisen kokoinen ja muotoinen tähän hommaan.

(http://www.elisanet.fi/ville.nummela/kahvi/minimoka_mod_3.jpg)

Sotkuakaan ei enää pahemmin synny. Laitoin myllyn alle voipaperin josta purut on helppo pyyhkäistä pois. (Mylly asuu vielä toistaiseksi mikroaaltouunin päällä.)

(http://www.elisanet.fi/ville.nummela/kahvi/minimoka_mod_4.jpg)

Tässä sitten vielä kuva lopputuloksesta. Distribuutio näyttää ihan kohtalaiselta. Ulkoreunalle (kuvassa oikea puoli) näyttää kertyvän hiukan hienompaa tavaraa kuin muualle. Filtteriin siirrettäessä sekin siitä sekoittunee. Staattista sähköä tai paakkuuntumista en ole toistaiseksi havainnut. Jauhatus on tietty mokkapannulla essoa karkeampaa.

(http://www.elisanet.fi/ville.nummela/kahvi/minimoka_mod_5.jpg)

Essokoneen valintaprosessi jatkuu siis edelleen. Sen verran on päästy eteenpäin, että olemme luopuneet ajatuksesta laittaa kone sille 35 cm leveälle hyllylle ja raivata paikka tiskipöydältä. Eli koneella saa nyt olla enemmän syvyyttä, mutta kapeus ja alle 40 cm korkeus ovat edelleen korkeassa kurssissa. Vaihtoehtoisesti leveämpääkin voisi harkita jos muut dimensiot ovat pieniä.

Tietääkö joku Brewtus II:lle jälleenmyyjää EU:n alueelta?

Kaffecentraleniin ilmestyneet Bezzerat (BZ07) näyttävät ainakin päällepäin hyviltä. Formverkissä esillä ollut Isomac Zaffiro näytti sen jälkeen ihan juustolta, ei edes palloniveliä putkissa :-) Sitä en sitten tiedä kuinka paljon 1200 eken hinnassa on KC-lisää.

Dalla Corte Mini (http://www.bellabarista.co.uk/bellabarista_detail.asp?ProductID=318) on varmasti hyvä mutta hiukan hintava ja epäilyttää koska vesihana puuttuu. Kalkinpoisto ja boilerin veden vaihto ilmeisesti vaikeutuvat - ?

Muita ideoita? HX on harkinnassa, mutta dual boilerin helppous houkuttaa.

Vipe
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 23, 2008, 00:22:17 ap
Lainaus käyttäjältä: vipe

Muita ideoita? HX on harkinnassa, mutta dual boilerin helppous houkuttaa.


Kysäisen vain tarkentavan kysymyksen: Millä tavalla tuo kaksiboilerinen on siis mielestäsi helpompi kuin (tavallinen yksiboilerinen) HX -kone?
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: japa - Maaliskuu 23, 2008, 10:23:10 ap
Lainaus käyttäjältä: vipe

Tietääkö joku Brewtus II:lle jälleenmyyjää EU:n alueelta?

www.casabarista.nl
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2008, 12:02:41 ip
Lainaus käyttäjältä: vipe

Dalla Corte Mini (http://www.bellabarista.co.uk/bellabarista_detail.asp?ProductID=318) on varmasti hyvä mutta hiukan hintava ja epäilyttää koska vesihana puuttuu. Kalkinpoisto ja boilerin veden vaihto ilmeisesti vaikeutuvat - ?


Jep, näin on, ellei boilerissa ole esim. tyhjennysruuvia pohjassa. Suoraan sanoen vaikuttaa aika kummalliselta ratkaisulta, ottaen huomioon miten nopeasti höyryboilerin vesi kovenee.
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2008, 12:07:35 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Lainaus käyttäjältä: vipe

Tietääkö joku Brewtus II:lle jälleenmyyjää EU:n alueelta?

www.casabarista.nl


Hauska että joku jälleenmyyjä on tullut. Ensimmäisenä noita möi www.thegreenbean.nl, jota ei enää ole. Bella Baristalla niitä oli myös, mutta poistuivat valikoimista - tosin varaosia ja muita Expobarin koneita sitä kautta saa yhä.

Ilmeisesti Brewtukset eivät ole tehneet yhtä hyvin kauppaansa kuin Jenkeissä, koska myyjiä ei ole ilmestynyt sen enempää.
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Maaliskuu 23, 2008, 21:59:24 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Kysäisen vain tarkentavan kysymyksen: Millä tavalla tuo kaksiboilerinen on siis mielestäsi helpompi kuin (tavallinen yksiboilerinen) HX -kone?


HX-koneen uuttolämpötila on ajan funktio. Cooling flushin jälkeen veden lämpötila alkaa nousta. Jos haluan tehdä kaksi peräkkäistä shottia täsmälleen samanlämpöisellä vedellä, uutot pitää myös ajoittaa täsmälleen samoin.

Dual boiler -koneessa veden lämpö asetetaan masiinan namiskuukkeleita hipelöimällä. Tämän jälkeen kone pitää itse lämpötilastaan huolen ja minä voin keskittyä johonkin tähdellisempään.

Näin ainakin periaatteessa. Koneissa lienee eroja ja omakohtaista kokemustahan minulla siis ei vielä ole.

Viime kädessä HX/tuplaboileri helppous/vaikeus riippuu tietenkin ihan oman pedanttisuuden asteesta & makunystyröiden tarkkuudesta. Sanotaan nyt vaikka näin, että aiemman kokemuksen perusteella epäilen, että siippani makunystyrät tulevat ajan myötä edellyttämään minulta melko pitkälle menevää pilkunviilausta kahvinkeiton hienomekaniikan suhteen :-)

Vipe
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 23, 2008, 23:20:31 ip
Lainaus käyttäjältä: vipe

HX-koneen uuttolämpötila on ajan funktio. Cooling flushin jälkeen veden lämpötila alkaa nousta. Jos haluan tehdä kaksi peräkkäistä shottia täsmälleen samanlämpöisellä vedellä, uutot pitää myös ajoittaa täsmälleen samoin.

Dual boiler -koneessa veden lämpö asetetaan masiinan namiskuukkeleita hipelöimällä. Tämän jälkeen kone pitää itse lämpötilastaan huolen ja minä voin keskittyä johonkin tähdellisempään.

Näin ainakin periaatteessa. Koneissa lienee eroja ja omakohtaista kokemustahan minulla siis ei vielä ole.


Ok. Tarkistin vain että olit tosiaan perillä asiasta.

Oman ymmärrykseni mukaan jäähdytyshuuhtelulla on HX koneessa kaksi tehtävää. 1) jäähdyttää lepotilassa kuumentunut gruppo (jos E61 käytössä) ja 2) poistaa ylikuumentunut vesi lämmönvaihtimesta.

Tämän jälkeen odotellaan sitten pieni hetki jotta lämmönvaihtimessa nyt majaileva uusi (kylmä) vesi lämpenee uuttolämpöön ja sitten uutetaan.

Tuplaboilerisessa E61 koneessa (kuten brewtuksessa) homma on sitten tosiaan hieman helpompaa. Mutta nytkin pitää periaatteessa huuhdella, mutta toisesta syystä. Nimittäin nyt voikin käydä niin että se gruppo onkin alilämpöinen ja pitää hieman vettä laskemalla saada nostettua takaisin oikeaan lämpötilaan.

Mutta tuplaboilerisella tuo huuhtelu on tosiaan paljon paljon huolettomampaa.

Tämä ero yksi/kaksi boilerisissa E61 koneissa johtuu siitä että gruppo pidetään lämpimänä vesikierron avulla. HX-koneessa siellä kiertää lämmönvaihtimen vesi joka siis koneen seisoessa kuumenee ruilusti yli uuttolämmön. Tuplaboilerisissa siellä taas kiertää uuttoboilerin vesi - joka on kyllä juuri oikean lämpöistä uuton kannalta, mutta ei sitten välttämättä jaksa pitää koko gruppoa uuttolämmössä (mutta lähellä kuitenkin).

Jotkin valmistajat, kuten Vibiemme, ovat korjanneet fiksusti tuota HX-koneen grupon ylikuumenemisongelmaa rajoittamalla E61:n vesikiertoa sopivasti, jolloin gruppo ei mene pahasti kuumaksi ja huuhtelussa tarvitsee käytännössä poistaa vain lämmönvaihtimen ylikuuma vesi.

Tuo HX-koneen huuhteluhässäkkä saattaa noin ensilukemalta tuntua melkoiselta touhulta, mutta se on kyllä loppupeleissä aika yksinkertainen toimitus ja sillä kyllä pääsee varsin toistettavaan lopputulokseen. Ei siinä tosiaankaan tarvitse sekunttikellon kanssa kytätä.

Tässä on tosin nyt pohdiskeltu asiaa tuon E61 grupon kannalta - en tiedä sitten miten paljon helpompi/hankalampi tilanne on koneissa joissa on toisentyyppinen gruppo ja yksi boileri + HX (esim. La Cimbalit tms.).
Otsikko: Vast:Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Maaliskuu 24, 2008, 21:00:29 ip
Juu ja on siinä sitten vielä sekin että HX koneella en ilman aiempaa kokemusta voi ikinä olla ihan satavarma että oliko se vesi juuri halutun lämpöistä vai menikö jokin muu pieleen. Tuplaboileria voi sen sijaan helposti komentaa että nyt yksi aste enemmän kiitos.

Hyvä barista tekee toki kahvinsa vaikka tiskirättiä vääntämällä, mutta aloittelijaa hyvä kone taatusti auttaa oppimaan paljon nopeammin.

Vipe
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Toukokuu 09, 2008, 21:00:37 ip
Heippa!

Oi onni ja autuus. Siinä se nyt sitten viimein on. Brewtus II. Muutti maanantaina sisälle. Ja keskiviikkoiltana vielä suurempi autuus: Eka jotakuinkin onnistunut shotti - eikä se onneksi jäänyt siihen.

Valintaprosessi ei kestänytkään kuin puolisen vuotta. Suuret kiitokset kaikilla pähkimisessä auttaneille!

Siirrynkin tästä seuraavaan vaiheeseen eli baristatekniikan puolelle, vihdoin ja viimein! :D

Vipe
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 10, 2008, 11:45:45 ap
Oi onni ja autuus. Siinä se nyt sitten viimein on. Brewtus II. Muutti maanantaina sisälle. Ja keskiviikkoiltana vielä suurempi autuus: Eka jotakuinkin onnistunut shotti - eikä se onneksi jäänyt siihen.
Valintaprosessi ei kestänytkään kuin puolisen vuotta. Suuret kiitokset kaikilla pähkimisessä auttaneille!

Onneksi olkoon! Ja eihän tuo mitään, minulla kesti samaan lopputulokseen päätynyt valintaprosessi muistaakseni melkein kaksi vuotta... :)

Vaahdotusvarsi näyttää olevan no-burn. Aikaisempi tavallinen yksireikäinen on huomattavasti helpompi käyttää, joskin myös hidas. Hyvin satunnaisena vaahdottelijana olen itse tykästynyt siihen enemmän. Virtakytkin on vaihtunut toiseksi, hyvä niin. Toki aiemmasta punaisesta lamppumallista näki milloin virta on päällä, mutta se näyttää vähän rumalta ja tuntuu muutenkin aika b-luokan komponentilta.

Laite näyttää komealta kuvassa, jos haluat jäähdytellä fiiliksiä niin voin laittaa kuvan miltä se näyttää oltuaan kauemman aikaa käytössä. :) Toki sen saa kiiltäväksi kunhan jaksaa kiillottaa, mutta...
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Toukokuu 11, 2008, 10:35:32 ap
Vielä tämän ekan viikon ajan olen jaksanut rättiä heiluttaa, mutta alan kyllä aavistella minkäsuuntainen vääjämätön lopputulos on :-)

Saakohan no-burn -varteen vaihtopäitä? Kokeilen kyllä varmaan ensin tällä kaksireikäisellä aikani. Meillä tykätään maitojuomista, joten pääsen varmaan ylläpitämään vaahdotustatsia, kunhan siis ensin saan sen tatsin jostakin. Toistaiseksi olen kokeillut vaahdottamista vasta muutaman kerran. Muutama ruokalusikallinen hienoa mikrovaahtoa onkin jo syntynyt, jonnekin sinne lämpimän maidon ja saippuavaahdon väliin.

Jouduitko muuten säätämään uuttopainetta? Laitteen oman mittarin mukaan uutto on nyt jossakin 10 bar tienoilla. Galaktisia kahviräjähdyksiä on tapahtunut sen verran usein että mietin jo kannattaisiko sitä laskea hitusen.

Vipe
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Mini1965 - Toukokuu 11, 2008, 10:59:58 ap
^Mikrokuituliina on ihan ehdoton, sillä saa raidattoman ja kiiltävän pinnan.

Tuohon vaihtopää hommaan: Itsellänikin se vaahdotus tuntui aluksi aivan toivottomalta, erityisesti pienillä maitomäärillä. Harjoittelun myötä ja pienemmän Mottan kannun avulla homma on alkanut luistamaan. Ja tuolla alkuperäisellä höyrytyspäällä vaahto syntyy todella vauhdikkaasti. Itse vielä säädin silloin alkuun höyryboilerin painetta vähän ylemmäs, että saisin enemmän potkua vaahdotukseen.
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 11, 2008, 13:11:47 ip
Vielä tämän ekan viikon ajan olen jaksanut rättiä heiluttaa, mutta alan kyllä aavistella minkäsuuntainen vääjämätön lopputulos on :-)

Kuten Mini1965 - suosittelen minäkin mikrokuituliinaa. Itse en ole konetta joka käytön jälkeen puunaamassa, mutta aina viikon parin välein teen miedon astianpesuainelioksen (noin tippa fairya puoleen litraan vettä) ja kastelen mikrokuituliinan siinä (rutistan sitten kevyesti kosteaksi). Itselläni isoin ongelma on tuo E61:sen gruppo joka muuttuu siitä päältä höyryn tms. vaikutuksesta "kirjavaksi" ja tuota saa sitten mikrokuituliinalla ihan kunnolla hangata reilun pesuainemäärän kanssa jos haluaa takaisin kiiltäväksi.

Saakohan no-burn -varteen vaihtopäitä? Kokeilen kyllä varmaan ensin tällä kaksireikäisellä aikani. Meillä tykätään maitojuomista, joten pääsen varmaan ylläpitämään vaahdotustatsia, kunhan siis ensin saan sen tatsin jostakin. Toistaiseksi olen kokeillut vaahdottamista vasta muutaman kerran. Muutama ruokalusikallinen hienoa mikrovaahtoa onkin jo syntynyt, jonnekin sinne lämpimän maidon ja saippuavaahdon väliin.

Vaihtopäitä saa - tosin taitaa joutua siihen väliin hommaamaan jonkinlaisen adapterin. Tällöin tosin taitaa menettää tuon no-burn ominaisuuden. Jos muuten irroitat joskus tuon höyrytyspään (esim. putsausta varten) niin pidä huolta ettet hukkaa siellä olevia tiivisteitä. Itselläni niitä on siellä kaksi, toinen musta joka jää pään ja varren väliin tiivisteeksi ja sitten toinen läpinäkyvä joka jää sen kärjen sisäkierteen tuntumaan, eli sinne kärjen sisään. Tuo jälkimmäinen huolehtii sitten tiiviydestä sen varren sisällä kulkevan muovi/silikoni/teflon tms. putken kanssa ja on tuon no-burn ominaisuuden kannalta näistä tiivisteistä tärkein (estää höyryn nousemisen ylös vartta pitkin). Itse onnistuin tuon läpinäkyvän tiivisteen ensimmäisellä kerralla tietämättäni "hukkaamaan" ja sitten ilman mitään näkyvää syytä varsi olikin erittäin yes-burn. Onneksi löytyi netistä kohtalotoveri joka oli kanssa sitä kärkeä pienellä pitkulaisella harjalla putsannut ja sitten löytänyt jälkeenpäin sen tiivisteen sieltä harjanvarren ympäriltä - sieltä se löytyi minultakin  ;D

Täältä (http://www.youtube.com/user/TheBeaningOfLife) muuten löytyy 3 kpl vaahdotusvideoita joissa on käytössä Vetrano no-burn kärjellä. Niin - ja tuosta vaahdottamisesta: kotvan se vie kyllä aikaa mutta kyllä se sitten alkaa sujumaan (vauhdikkaasti) jahka saa harjoitusta. Itse käytän pääsääntöisesti mottan puolen litran kannua jossa vaahdotan aina sen noin 2.5 desiä kerrallaan (maitoa tulee siis se "alaosa" täyteen). Tuntuu olevan ainakin omassa käytössäni optimikokoinen. Koska maito lämpenee tuolla kärjellä melkoista vauhtia niin huolellisuutta tarvitaan varsinkin siinä vaahdotuksen alussa että saa maitoon hyvän liikkeen ja ettei "hörpsytä" sitä ilmaa liian rajusti vaan se pitää saada sinne ikäänkuin "varkain". Jos jo tuossa alussa saa aikaan liikaa "höttöä" niin sen korjaaminen voi olla jäljelläolevan ajan puitteissa melko haastavaa - mahdotonta se ei ole mutta ainakin itse joudun tällaisessa tilanteessa melkolailla siirtelemään sitä kärkeä ympäri kannua ja yrittää näin saada työnnettyä sitä vaahtoa sinne maidon sekaan.

Ja vielä viimeinen vinkkin: käyttöön (alussa) vähintään kevytmaito, mieluiten täysmaito. Rasvattomalla saa kyllä nättiä kuplaa ja pientäkin sellaista mutta siitä tulee älyttömän helposti sellainen "köntti" kun siitä puuttuu kaikki rasvan suoma notkeus. Lisäksi kun tuo rasvaton vaahtoontuu niin helposti, niin se vaahtoontuu taas  alussa helposti liikaa - jolloin tuota syntynyttä vaahtoa on sitten tuolla vaahdotuspäällä vaikea saada lopun ajan puitteissa siihen maitoon sekaisin. Lisäksi rasvaa sisältävä maito maistuu (espressopohjaisen) kahvin kanssa (mielestäni) paremmalta - varsinkin latesta tulee rasvattomalla aika "vetinen".  :)

Jouduitko muuten säätämään uuttopainetta? Laitteen oman mittarin mukaan uutto on nyt jossakin 10 bar tienoilla. Galaktisia kahviräjähdyksiä on tapahtunut sen verran usein että mietin jo kannattaisiko sitä laskea hitusen.

10 bar laitteen mittarissa ei kuulosta uudessa koneessa mielestäni mitenkään pahalta, ottaen huomioon että se on (käsittääkseni) grupossa yleensä aina hieman tuota alhaisempi (eli siellä voi hyvinkin olla nyt se 9.2-9.5 bar). Voithan sitä toki säätää mutta itse tutustuisin ensin koneeseen kaikessa rauhassa ja keskittyisin mieluummin annostuksen/jauhatuksen/jne. kanssa pelaamiseen.
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 11, 2008, 15:27:45 ip
Saakohan no-burn -varteen vaihtopäitä? Kokeilen kyllä varmaan ensin tällä kaksireikäisellä aikani.

Kyllä kai periaatteessa, mutta yleensä vaihtopäät ovat tavallisia malleja ja sopivat vain tavalliseen putkeen. Helpoin modaus on tietysti tukkia se toinen reikä.

Jouduitko muuten säätämään uuttopainetta? Laitteen oman mittarin mukaan uutto on nyt jossakin 10 bar tienoilla. Galaktisia kahviräjähdyksiä on tapahtunut sen verran usein että mietin jo kannattaisiko sitä laskea hitusen.

Kyllä jouduin, mutta minulla mittari näytti 12 bar. Veikkaan että sinulla on paine kohdillaan, siinä koneessa pitäisi olla uudenmallinen OPV joka myös pystyy paineen kunnolla säätelemään, joten varmaan se on säädettykin kohdilleen. Alkuperäinen ei oikeasti pystynyt 9 bariin.

En siis lähtisi säätämään, ainakaan ennen kuin olisin mitannut paineen luotettavalla kahvassa olevalla mittarilla. Galaktisille räjähdyksille on myös monia muita hyviä selityksiä. :)
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 11, 2008, 16:51:24 ip
Ainin, olisin toki voinut tuonne laittaa linkin (http://www.chriscoffee.com/products/home/parts/adaptor) kyseiseen adapteriin. Tuolla saa siis sovitettua "yes-burn" kärjen no-burn varteen.

Näkyy olevan saatavilla myös 4-reikäinen (http://www.chriscoffee.com/products/home/parts/new4holesteamtip) kärki joka käy suoraan (hieman voimaa käyttämällä tosin) ainakin andrejan, vetranon ja gioton no-burn varteen. Tuossa on siis 4 reikää, mutta ne ovat pienempiä kuin 2 reikäisessä - minkä pitäisi auttaa vaahdotuksessa.
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 12, 2008, 10:29:55 ap
Ainin, olisin toki voinut tuonne laittaa linkin (http://www.chriscoffee.com/products/home/parts/adaptor) kyseiseen adapteriin. Tuolla saa siis sovitettua "yes-burn" kärjen no-burn varteen.

Tuleeko tuossa siis 8 mm puoli kiinni no-burn-varren sisäputkeen ja 10 mm puoli sitten mihin tahansa normaaliin vaahdotuspäähän? Eikös silloin ulkoputken ja adapterin väliin jää rako, josta maito saattaa päästä sisälle putkien väliin? Se ei olisi mitenkään toivottavaa...
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 12, 2008, 10:50:18 ap
Tuleeko tuossa siis 8 mm puoli kiinni no-burn-varren sisäputkeen ja 10 mm puoli sitten mihin tahansa normaaliin vaahdotuspäähän? Eikös silloin ulkoputken ja adapterin väliin jää rako, josta maito saattaa päästä sisälle putkien väliin? Se ei olisi mitenkään toivottavaa...

Teme on tuota adapteria testannut (http://temesblog.blogspot.com/2005/12/alternative-steaming-tips-part-i.html). En huomannut että olisi raportoinut tuommoisesta ongelmasta. Ei tosin tuossa raportin 1-osassa ole mainintaa myöskään varren kuumenemisesta, 2-osassa (http://temesblog.blogspot.com/2006/06/alternative-steaming-tips-part-ii_08.html) on jotain - mutta siellä taitaa olla testissä tuo valmiiksi oikeankokoinen 4-reikäinen kärki joka ei ilmeisesti tuota adapteria tarvitse. Itselläni on kuitenkin jostain sellainen mielikuva että tuon adapterin kanssa varsi ei enää pysyisi niin viileänä. Voisikohan Teme tarkentaa miten tuossa todellisuudessä kävi?
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 12, 2008, 22:44:06 ip
Voisikohan Teme tarkentaa miten tuossa todellisuudessä kävi?

Tuossa adapterissa oli muistaakseni sisäpuolella tiiviste joka esti höyryn nousemisen takaisin varteen. Eli adapteri ei sinällään muistaakseni lisännyt varren lämpenemistä. Tuo lisääntynyt kuumentuminen johtui hitaampien kärkien aiheuttamasta pidemmästä vaahdotusajasta ja etenkin tuon muuten loistavan nelireikäisen kärjen tiivisteen puutteesta (eli höyry pääsi sen kanssa takaisin varteen ja se kuumeni aika rajusti). Tuon nelireikäisen kanssa ei siis tosiaan tarvinnut adapteria - harmi että se tiiviste uupui.

T. Teme
Otsikko: Vs: Mahdollisimman laadukas espressolaitteisto pienenpienelle pöydänpläntille
Kirjoitti: vipe - Toukokuu 15, 2008, 23:38:40 ip
Sain lainattua kaverilta kahvapainemittarin. Vähän oli sohlaamista mittaaminen kun kuumaa vettä ruikki väkisinkin vähän joka raosta, mutta sain kuitenkin selville että paineet ovat jotakuinkin ok. Eli kun Brewtus sanoo 10 bar niin kahvassa on puolisen baaria vähemmän.

Kiitokset myös "tippivinkeistä"  :)  Tuo Brewtuksen oma kaksireikäinen on tosiaan aika vauhdikas. Tuntuu kuitenkin siltä että sen kanssa voi hyvin elää. Olen tähän mennessä vaahdotellut maitoa ehkä kerran joka neljää - viittä shottia kohden. Epäsuhdasta huolimatta vaahdon ja kahvin laatu on tähän mennessä parantunut likimain samaa tahtia.

Katsotaan sitten uudestaan jos tie tyssää jossain vaiheessa. Tavoitteena on tietenkin oppia tekemään silkkisen pehmeää kaadettavaa latteart-kangasta. Siihen on vielä matkaa, mutta tänään onnistuin jo tuottamaan ihan sujuvasti lusikoituvaa melkopienikuplaista :)

Meillä muuten käytetään soijamaitoa. Ei olla intolerantteja mutta pötsi tykkää kasvipohjaisesta kuitenkin enemmän. Alpron 1.9 -grammainen toimii hyvin kahvin kanssa. (Macha latteen (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=771.0) ja muroille sitten sitä 1.2 g light-versiota). Mitään muuta kelvollista feikkimaitovalmistetta en sitten tiedäkään.

Vipe