Kahvikeskustelu > Muu kahviaiheinen keskustelu

SCAE Suomen kahvisanasto

(1/3) > >>

Tommi:
Euroopan erikoiskahviyhdistyksen Suomen jaoston sivuilla kerrotaan seuraavaa:

"LEVEL   
Espressonvalmistuslaite, jossa jousivoimaa hyväksi käyttäen saavutetaan riittävä paine, jolla kuuma vesi puristetaan kahvin päälle.
Jousivoiman käytössä on erikoisuutena se, että alkuvaiheessa vesi kohtaa kahvin n. 14kg ylipaineella joka laskee loppua kohti n. 6kg ylipaineeseen. Useat kahviasiantuntijat tänä päivänäkin pitävät aitoa jousivoimaa käyttävää Level-laitetta korkealaatuisimpana espressonvalmistuslaitteena."

Jos tämä tosiaan on korkealaatuisin laite (otaksun, että tässä ei oikeasti tarkoiteta ko. laitteen, vaan sillä valmistetun kahvin laatua), niin miksi näistä ei laajemmalti keskustella? Vai olenko väärässä? Itse en usko moista edes nähneeni. Onko muuten myös niin, että kilogramma on käypä paineen mittayksikkö?

Pisketti:

--- Lainaus käyttäjältä: Tommi ---
Jos tämä tosiaan on korkealaatuisin laite (otaksun, että tässä ei oikeasti tarkoiteta ko. laitteen, vaan sillä valmistetun kahvin laatua), niin miksi näistä ei laajemmalti keskustella? Vai olenko väärässä? Itse en usko moista edes nähneeni. Onko muuten myös niin, että kilogramma on käypä paineen mittayksikkö?
--- Lainaus päättyy ---


Olenkohan ihan väärässä vai onko tuossa typotettu lever elikäs vipulaite ja vielä nimenomaan jousella toimiva vipulaite. Vipumalleja on kahta tyyppiä, "perinteinen" ja jousen avulla toimiva. Ensimmäisessä kahvaa painetaan uuton ajan (kohtuullisen suurella voimalla) ja jälkimmäisessä kahva painetaan alas ennen uuttoa, niin että laitteen sisällä oleva jousi virittyy. Tämä jousi saa aikaan riittävän paineen kahvin uuttamiselle. Ainakin jälkimmäisestä mallista on olemassa monigruppoisia ammattilaislaitteita.

Perinteinen vipukone, (kaikille) tuttu Pavoni Europiccola:
http://www.steelcube.com/acatalog/LP-PAV_en.jpg

Jousen avulla toimiva vipukone, Pontevecchio Lusso
http://www.bellabarista.co.uk/pontececchio/lusso-1.jpg

Kyllähän näistä keskustellaan, kovasti keskustellaankin. :-)

Jos teoria typosta sanastossa on väärä, tämä viesti oli ihan puutaheinää ja voidaan unohtaa.  :lol:

 

akallio:
Koulufysiikkaa muistellen - ja netistä luntaten: P = F/A

Eli paino yksinään ei ole käypä paineen yksikkö. Jos oletetaan maapallon vetovoimakenttä ja puhutaan nimenomaan veden kahvikakkua vasten synnyttämästä paineesta, niin lisäksi meidän pitää tietää kakun pinta-ala paineen laskemiseksi. Tilanne on vastaava kuin se, että pienikokoisen naisen korkokengän polkaisu on paljon pahempi kuin elefantin ison jalan polkaisu.

Jos oletetaan vaikka 58 mm halkaisija, niin sitten paino voidaan muuttaa paineeksi. Ja koska nuo kahvat ovat kuitenkin kaikki aika samankokoisia, niin melko suoraan voi kiloistakin puhua - jos välttämättä haluaa.

Teme:
Kahvikakkuhan muuttuu uuttotapahtuman aikana, kun kiinteitä ainesosia ja kahviöljyjä matkaa kuppiin. Näin tuon kakun tarjoama vastus uuttovedelle muuttuu ja pumpulla varustetuissa koneissa joissa uuttopaine on vakio, kakun läpi pääsevän nesteen määrä kasvaa (eli uutto nopeutuu loppua kohti). Etenkin nakufiltteristä uuttoa seuranneet näkevät tämän selvästi.

Argumentti tuon uuton aikana laskevan uuttopaineen puolesta lienee siis se, että saadaan "uuton nopeus" (tai kakun vastus vs uuttopaine) lähemmäksi vakiota koko uuttotapahtuman ajaksi. Uuttopaineen profilointi on kuitenkin tietääkseni asia jota ei kovin paljoa ole tieteellisesti tutkittu.

Tämän lisäksi huomioisin, että vaikka yleinen käsitys tuntuu kuitenkin tukevan väitettä, että laskeva uuttopaine antaa paremman lopputuloksen, eivät nuo jousivoimalla toimivatkaan laitteet ota kaikkea huomioon. Esim tuo, että uuttopaine on korkeimmillaan heti uuton alussa. Joidenkin teorioiden mukaan (ja loogisestikin ajatellen) paineen nouseminen progressiivisesti uuton alussa auttaa kakun eheyden ja tasaisen uuton kanssa.

Tämäntyyppisiä kotikäyttöön suunniteltuja koneita ei montaa ole. Tuon aikaisemmin mainitun lisäksi tulee mieleen Elektra (Microcasa a leva) ja Zacconi Gaudenzio sekä näiden jenkeissä muilla nimillä myytävät kopiot. Kaikissa näissä on onglmana ylikuumeneminen (ja muutenkin uuttolämpötilan hallinta) ja hankala puhdistettavuus. Plussina ulkonäkö ja tuo progressivisesti laskeva uuttopaine :)

T. Teme

Esa:
Tuossa tarkoitettanee kahvia vastaan vettä painavan männän voimia, suhteutettuna männän ja kahvikakun mahdolliseen pinta-alan eroon. Ja kilogrammahan ei tosiaan ole edes voiman yksikkö, vaan massan, joka ei liity asiaan millään lailla, mutta sitä usein käytetään merkityksessä "sen massan painovoimakiihtyvyydessä G aiheuttama voima". Mutta kun puhutaan veden painamisesta kahvin läpi, paine ja voima ovat suoraan verrannollisia. Jos tuossa sanottiin jotain hyödyllistä, niin se on sitten se, että alussa suurempi, loppua kohti laskeva paine tuottaa parhaan kahvin. En tiedä siitä sitten, voi olla.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta