Tänä vuonna sain lisäintoa espresson valuttamisesta kylmään kuppiin Matt Pergerin WBC esityksen jälkeen.
Netin uumenista ammensin itseni vielä enemmän sekaisin, kun törmäsin väittelyyn "Espresso shock", että muuttuuko espresson maku metallisemmaksi kun se valutetaan jäiden päälle, vai ei.
mm. Mark Princen "
Thoughts and Theories on Iced Coffee" kohdassa
Cooling Down Hot Coffee Quickly ja David [
theotherblackstuff] Walsh:n blogissa "
Shocking Espresso" jutut luettuani testailin itse tuota.
En tehnyt kymmeniä testejä, muutaman vain. Tullakseni tulokseen, etten maista eroa nopeasti kylmennettyyn espressoon kuin hitaasti kylmennettyyn. Joka tässä
omassa tapauksessani koski jäälatteen vielä kaatamista, jossa mielellään en haluaisi jäädä jammailemaan espressoni kanssa, vaan tuikata sen suoraan jäille ja maitoon, juuri tässä järjestyksessä, saaden mahdollisimman kylmää juotavaa.
Ennen tein jäälatten espresso + sokeri -> kylmä maito -> jäät. Nyt muutin hieman järjestystä, ja jotenkin vain pidän enemmän lopputuloksesta, vaikka luulisi tämän olevan näin kitkerämmän makuista, espresso + sokeri -> kylmä lasi + jäät + kylmä maito (tässä vielä jäiden kautta kaato maidon sekaan).
Onko muilla tästä ns.myytistä mielipidettä/faktaa?