Mainoksissa on kahvista nauttimassa väkeä enemmän tai vähemmän, mutta aina samannäköisellä pannulla kahvit keitellään. Riittääkö yksi ibrik vai onko tarkoitus olla usean kokoisis pannuja eri tilanteisiin? Voiko siis keittää vajaalla pannulla (toisin kuin mutteripannun kanssa)?
Noissa mainoksissa on säästetty ja taitaa olla joka mainoksessa sama kahvin kuohahduskin.
Erikokoisia pannuja voi käyttää ja sellaisia on myynnissä maailmalla. Isomman satsin voi keittää periaatteessa kattilallakin, eikä ibrikin täyttäminen ole niin tarkkaa.
Mutta hyvä on jos omistaa erikokoisia pannuja tai useamman pienen. Isolla ibrikillä tai kattilalla keittäessä tuo vaahdon ja purujen jakaminen tasaisesti kaikille on hankalaa, jolloin jotkut saavat laihemman kahvin.
Itse keitän samaan aikaan useammalla ibrikillä, jos keitän useammalle hengelle. Sähköliedelle mahtuu neljäkin pannua ihan kivasti.
Ja tuosta jauhatuskarkeudesta vielä sen verran, että espressosta vielä hienompaa pitäisi saada, vai kuinka? Minulla Minimoka on esson kanssa jo lähes pohjasäädöissään eli ilmeisesti pitäisi hankkia joku toinen mylly. Onko Suomesta saatavissa käsimyllyissä vaihtoehtoja? Mikä hintataso?
Espressoa hienompaa pitäisi olla. Paras olisi ostaa teollisesti jauhettua itämaista kahvia ja verrata siihen. Etnisissä kaupoissa on aika yleisesti myynnissä libanonilaista erittäin tummapaahtoista maustamatonta tai kardemummalla maustettua nimellä "Najjar".
Käsimyllyjä saa Eiringiltä Hesasta:
http://www.eiring.fi/Kannattaa ostaa isoin. Hinta taisi olla 40 ?. Itselläni on kaksi myllyä toinen Eiringiltä ja toinen Kreikasta. Hyviä molemmat. Kreikkalainen on hieman pieni. Mitä isompi sitä parempi. Eiringillä taitaa olla kreikkalaista kahviakin.
Turkkilaista kahvia saa aikaiseksi myös kahvisilppurilla, mutta jauhaminen pitää tehdä todella hitaasti ja huolellisesti, ettei kahvi kuumene jauhaessa. Muutoin silppuaminen vaikuttaa makuun.
Isäni käyttää silppuria ja itsekin olen sitä muutamia kertoja kokeillut. Kokonaisjauhatusaika on 2,5 - 3 minuuttia. Kannattaa jauhaa 15 sekunnin pätkissä ja antaa kahvin jäähtyä välillä kunnolla. Lusikalla pitää keräillä purut silppurin seiniltä terien luo. Lopussa jauhe on jo niin hienoa, että se paakkuuntuu silppurin seinille aika sitkeästi. Jos jauhaa kerralla tuon koko ajan kahvi saa palaneen maun.
Mistä Suomesta saa (saako?) kunnollista papukahvia turkkilaisella paahdolla?
Kahvin turkkilaisuudessa ei oikeastaan ole kyse paahdosta. Useimmiten olen törmännyt kreikalaisessa ja turkkilaisessa kahvissa hyvin vaaleisiin paahtoihin, mutta heilläkin on myynnissä erilaisia paahtoasteita.
Enemmän on kuitenkin kyse valmistustavasta ja siihen liittyvästä jauhatuksesta, mikä on sama niin Kreikassa, Turkissa, Balkanilla kuin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassakin.
Tähän väliin mahtuu hyvin monenlaisia paahtoja ja papuja. Kreikkalainen ja turkkilainen kahvi saavat ominaismakunsa mikro-organismien (homeuttamista) pavuista, joista käytetään nimeä rio-y. Mutta aivan hyvin keittotapaa voi käyttää hyvinkin monenlaisille pavuille. Omia lemppareitani ovat rio-y.n lisäksi: Etiopialaiset Harrar, Limu ja Yirgacheffe: Väliamerikasta Guatemalan kahvit ovat hyvin toimivia; Myös erilaisia sekoituksia voi kokeilla. Ja toki Jemenin kahvit ovat erittäin alkuperäisiä tälle keittotavalle. Itse en ole niitä paahtanut ja mokkamestareilta tilaamani oli hieman liian tummaksi paahdettua. Aion kyllä tilata niitä raakana. Kenneth Davidsin mukaan Jemenin pavuissa on aina hieman mikro-organismien tuomaa makua, mutta erittäin mietona. Selittäisikö tämä sen, miksi lähi-idässä suositaan rio-y papuja. Makuvirheeseen on totuttu historian saatossa.
Yleinen sekoitus kreikassa on käyttää brasilialaisia rio-y papuja, joiden makua levennetään ja pehmennetään guatemalalaisella pavulla ja Etiopian Harrarilla.
Usein käytetään pelkästään Brasilialaisia rio-y papuja. Niitä saa raakana sekä paahdettuna Tampereelta omenahotellin vieressä olevasta lähi-idän ruokatarvikekaupasta. Myydään nimellä "Minas" tai "Alladin".
Eräs kaverini ostaa aina Stokkan Robertscoffeen myymälästä guatemalan Antiqua kahvia ja jauhattaa ne myymälässä turkkilaisittain. Keittelee sitten ibrikillä. Hyvin toimii.
Itse olen juminut tuohon kotona paahtamiseen. Kahvin tuoreus on tullut tärkeäksi maulleni. :roll: