Millaisia oireita espresson valmistuksessa aiheutuu kuluneista teristä?
Näin äkkiseltään tulee mieleen:
1 - mylly jauhaa hitaammin kuin ennen (kuluneiden terien "leikkaava" pinta-ala on pienentynyt)
2 - joudut käyttämään hienompaa jauhatusta kuin ennen kunnollisen shotin/uuton aikaansaamiseksi
3 - tasaisen uuton saavuttaminen vaikeutuu, jauhatusjälki on epätasaisempi
4 - mylly menee tukkoon aikaisempaa helpommin (koska joudut käyttämään hienompaa jauhausta)
5 - mylly tuottaa pölyä aikaisempaa enemmän
6- kahvi maistuu karvaammalle kuin aikaisemmin (se huonompi jauhatus...)
Tuota epätasaisempaa jauhatusta ja suurempaa kahvipölyn määrää on toki vaikea arvioida silmämääräisesti.
Ennen terien vaihtoa kannattaa kokeilla puhdistaa vanhat terät kunnolla. On myös aina hyvä olla tuoreet terät varalla (jos kahvin seassa tai muuten myllyyn eksyy esim kivi tjms, joka pilaa käytössä olevat terät). Kun vanhoja teriä putsaa, niin samallahan niitä voi sormituntumalla vertailla uusiin. Jos vanhat tuntuvat puhdistuksen jälkeenkin paljon uusia tylsemmiltä (ja noita muitakin oireita on esiintynyt), niin terien vaihto voi olla paikallaan.
T. Teme