Mutta ei kai niillä Pauligilla kuitenkaan tuollaisa ole? Puhuin siis myllyistä joita massapaahtimot käyttävät.
Ei varmastikaan tuota mallia, jota mainostetaan maailman pienimmäksi rullatoimiseksi myllyksi (roller). Mutta vaikkapa saman valmistajan IMD 1000, joka jauhaa 6,5 tonnia suodatinkahvia tunnissa, voisi ollakin Pauligin kaliiberia. Perusperiaate noissa kuitenkin on sama, tosin isommissa vekottimissa niitä rullia ja myös säätöparametreja on ilmeisesti enemmän.
Titan Grinder Projektissa tutkailivat näitä asioita elektronimikroskoopin kanssa. Täältä löytyvän ensimmäisen viestin lopussa todetaan, että kartiomyllyjen jauhatuksissa havaittiin enemmän hitusia ja jauhe oli koostumukseltaan pyöreämpää (hankautunut pidemmän matkan muuta kahvia/teriä vasten). Tasaterien (laadukkaiden) pölyttömyyden yksi tekijä on ilmeisesti siinä, että yksittäinen papu menee terien läpi nopeasti. Kartioterissä matka taittuu hitaammin, mutta kerralla läpi menee sitten enemmän tavaraa.
Jep, ilmeisesti kartioterissä muruset eivät juurikaan pääse tippumaan, vaan muut muruset ja kapenevat terät tulevat tielle. Ja taas levymyllyssä murujen vauhti on niin kova, etteivät jää sinne hieroutumaan, painovoimasta huolimatta.
Yksi tapauksensa ovat sitten levymyllyt, joissa terät on asennettu pystyyn. Sellaisia ovat monet pienet teolliset myllyt ja jotkut kaupoissa käytettävät. Mitäköhän reittiä niissä pavut kulkevat? Joskus olen pienen sellaisen nähnyt kirpputorillakin, mutta en tajunnut sen tarkemmin tutkiskella.
Mutta olisi kiva saada hypisteltäväksi kyseinen mylly ja todeta millaista sieltä tulee - kovin harvasta lähteestä vain löytyy tietoa. En usko että se on laadultaan laadukasta espresso- taikka muuta myllyä parempaa - veikkaisin kuitenkin että vähintään samantasoista kuin "tylsällä" levymyllyllä.
Olisi tosiaan kiinnostava päästä kokeilemaan. Se on kuitenkin aika kompakti ja halpa vekotin.