Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 07:55:34 ap

Otsikko: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 07:55:34 ap
Silvia-keittimeni uuttoajat ovat noin 10 sekuntia tuplasihdillä. Olen yrittänyt pidentää aikaa seuraavasti:
- hienompi jauhatus (Rockyssä yksi askel teräkosketuksesta karkeampaan)
- voimakkaampi tamppaus 58mm RST-tampperilla
- suurempi kahviannos (Silvia jättää reilun ruuvin jäljen kahvikakun pintaan)
- kahvin vaihtaminen

Crema on vaaleaa ja sitä on hyvin vähän.

Vinkkejä kaipaillaan.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 14, 2009, 08:18:09 ap
Silvia-keittimeni uuttoajat ovat noin 10 sekuntia tuplasihdillä. Olen yrittänyt pidentää aikaa seuraavasti:
- hienompi jauhatus (Rockyssä yksi askel teräkosketuksesta karkeampaan)
- voimakkaampi tamppaus 58mm RST-tampperilla
- suurempi kahviannos (Silvia jättää reilun ruuvin jäljen kahvikakun pintaan)
- kahvin vaihtaminen

Crema on vaaleaa ja sitä on hyvin vähän.

Vinkkejä kaipaillaan.

- Mitä papuja on ollut tarkkaan ottaen käytössä?

- Olet tarkistanut että Rockyn terät ottavat tosiaan kiinni mikäli jauhatus on yhden pykälän hienommalla? Säätökauluksen "0" ei välttämättä tarkoita oikeaa nollakohtaa.

- Tuleeko tuo ruuvin kuva ennen vain jälkeen uuton - ts. jos käännät kahvan kiinni ja sitten otat saman tien pois, niin onko painauma jo tällöin? Mikäli on, niin kakku on mennyt rikki jo ennen uuttoa ja vesi saattaa juosta tästäkin syystä liian nopeasti.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Tinuri - Toukokuu 14, 2009, 09:14:30 ap
Suosittelisin weissausta.

Kyllä Silvia pitää saada Rockyllä ihan tukkoonkin, riippuu titenkin myös kahvilaadusta, joka vaikuttaa valumisnopeuteen joskus aika paljonkin. Ilman weissausta alkaa kanavointi toisinaan hyvinkin helpolla. Veikkaan, että kysymys on tästä.

Weissaus kannattaa tehdä astiassa ja sitten kaadat jauheen kahvaan, jossa tasaat vielä pinnan tasaiseksi, sitten tamppaus ilman mitään turhia koputteluja.

Ruuvin jälkeä ei saa tulla kuivaan kakkuun, märkään saapi tulla. Annos on tällöin noin 12,5 g.

Ja tosiaankin, weissaus on parasta tehdä ennen kahvaan kaatoa, jotta et tamppaa paakkuja epätasaiseksi massaksi, josta on hyvä alkaa kanavoimaan.

O.K.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 09:18:38 ap
- Mitä papuja on ollut tarkkaan ottaen käytössä?

Kaffa Espresso 3.1
Segafredo Intermezzo
Gran Palomar Espresso
Cellini Espresso Prestigo

- Olet tarkistanut että Rockyn terät ottavat tosiaan kiinni mikäli jauhatus on yhden pykälän hienommalla?

Rockya tyhjänä pyörittäessä ääni oli tasainen kympin tienoilla, siitä alaspäin mentäessä sain korkean sivuäänen kohdassa 5, jota pidän tämän Rockyn nollakohtana. Jauhatus on tällöin selkeästi esim. pöytäsokeria hienompaa.

- Tuleeko tuo ruuvin kuva ennen vain jälkeen uuton - ts. jos käännät kahvan kiinni ja sitten otat saman tien pois, niin onko painauma jo tällöin? Mikäli on, niin kakku on mennyt rikki jo ennen uuttoa ja vesi saattaa juosta tästäkin syystä liian nopeasti.

Kahvan kiinnityksen ja välittömän irroituksen jälkeen en ole havainnut ruuvin painaumaa. Uuton jälkeen en ole havainnut selkeää painaumaa ruuvista, tosin kosteasta kakusta on muutenkin vaikeampaa havaita merkintöjä kuin kuivasta. Toisinaan kun olen käyttänyt suurempaa annostusta olen saanut ruuvun jäljen ennen uuttoa ja uuttoaika vaikuttaisi tällöin myös nopeammalta.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 09:23:40 ap
Ja tosiaankin, weissaus on parasta tehdä ennen kahvaan kaatoa, jotta et tamppaa paakkuja epätasaiseksi massaksi, josta on hyvä alkaa kanavoimaan.

Annostelijaton Rocky saa tosiaan paakkuja aikaiseksi.

Weissauskesta kaipailisin lisäopastusta. Mitäs weissaus olikaan englanniksi?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 14, 2009, 09:28:33 ap
Weissauskesta kaipailisin lisäopastusta. Mitäs weissaus olikaan englanniksi?

WDT eli Weiss Distribution Technique. Google löytää paljon opastusta ja videoita.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 14, 2009, 10:21:47 ap
Weissausta kannatta kokeilla, mutta pitäisin varsin kummana että sillä olisi "oikealla" annoskoolla käytettäessä 15 sekunnin vaikutus. Kyllä kone pitäisi saada ilman weissaustakin niin tukkoon että sieltä ei tule tipan tippaa 30 sekunnissa.

Lähellä nollakohtaa kuvittelisin jauhatuksen näyttävän melkein vehnäjauholta. Sivuäänien kuuntelemisen sijasta varmistaisin nollakohdan kokeilemalla missä kohdin ei terät enää sormin pyöri. Eli mylly mahdollisimman tyhjäksi (imaiset vaikka imurilla purut pois kun jauhatus vähän karkeammalla - ei tarvinne irroitella teriä) ja kokeilet missä pykälässä terät ottavat kiinni niin ettei sormilla saa pyöriteltyä siitä keskinupista.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Tinuri - Toukokuu 14, 2009, 11:24:07 ap
Jos myllystä kuuluu hiukan voliseva ääni tyhjänä pyöriessä, ei se ole varmaankaan nollakohtaa lähelläkään. Arvelisin, että hienommalle myllyä vaan. Onhan niissä eroja, mutta omani touhuilee siinä nelosen paikkeilla enimmän aikaa.
Luulen, että terä "putoaa" tyhjänä millin osasen alaspäin ja siksi pikku vikinä... ei haittaa minua.

Tosiaan, kyllä sen saa tukkoon noilla kahveilla ilman weissaustakin, mutta minulla syy pilalliseen shottiin löytyy useimmin siitä. Samoin olen huomannut, että sihtiä ei pidä koputella tampatessa, vaikka videoissa näin tehdään. Rikkosikohan se kakkua, kun kovana kopautellaan?

Voit weissata, vaikkapa kahvikupissa haarukalla. Näyttää edelleen siltä, kun klimpit ei olisi kadonneet, mutta on ne tasaantuneet. Pohjaa myöden vaan raju sekoitus, porot sihtiin ja pinta tasaan. Tasainen, suora tamppaus ja valmis.

O.K.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 14, 2009, 12:03:43 ip
Tosiaan, kyllä sen saa tukkoon noilla kahveilla ilman weissaustakin, mutta minulla syy pilalliseen shottiin löytyy useimmin siitä. Samoin olen huomannut, että sihtiä ei pidä koputella tampatessa, vaikka videoissa näin tehdään. Rikkosikohan se kakkua, kun kovana kopautellaan?

Tai sitten irroittaa kakun sihdistä. Nämä on vähän tällaisia henkimaailman juttuja, mutta uskoisin että tässä tapauksessa näillä on kuitenkin ihan todellisuuspohjaa (toisin kuin kakun pinnan siloittelulla). Tiivistäminen kun ylipäänsä on vähän henkimaailman kanssa touhuilemista.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 13:47:42 ip
Lähellä nollakohtaa kuvittelisin jauhatuksen näyttävän melkein vehnäjauholta. Sivuäänien kuuntelemisen sijasta varmistaisin nollakohdan kokeilemalla missä kohdin ei terät enää sormin pyöri. Eli mylly mahdollisimman tyhjäksi (imaiset vaikka imurilla purut pois kun jauhatus vähän karkeammalla - ei tarvinne irroitella teriä) ja kokeilet missä pykälässä terät ottavat kiinni niin ettei sormilla saa pyöriteltyä siitä keskinupista.

Availin hieman Rockyä papusäiliön suunnalta. Sain pyöriteltyä keskitappia vielä asteikon nolla-asennossa yhdellä sormella, vastusta tuntui jonkin verran enkä ollut vielä edes puhdistanut teriä muutoin kuin ravistelemalla.

Säiliön pohjassa oli hieman omalaatuinen taivutettu ruuvi, jolla ei taida olla muuta funktiota kuin fyysisesti estää asteikon kääntäminen nollan alapuolelle. Säiliön pohjassa ulkokehällä on reikiä, joihin säätömerkanismi (jousitettu tappi) lukittuu. Painamalla karkeuden säätömekanismin vipua alaspäin tappi laskeutuu ja säiliö pääsee pyörimään. Voisin kuvitella että säiliötä voisi pyöräyttää 1/3 kierrosta vastapäivään ennen takaisin kiinnittämistä, jolloin karkeuden säädön nollakohtakin liikkuisi saman verran antaen mahdollisuuden hienompaan jauhatukseen.

Vehnäjauhomaista karkeutta en ole jauhatuksissani vielä havainnut.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Tinuri - Toukokuu 14, 2009, 14:20:56 ip
Juu,
Siellä on sellainen vääräksi taivutettu ruuvi, sehän tekee juuri tuon stoppauksen nollakohdilla. Se estää myös löysyttämisen yli yhden kierroksen. Olen harkinnut sen poistamista, jotta puhdistus olisi helpompaa, kun vehje pyörisi ylös asti ilman turhien ruuvien avausta... Ehkä.

Väännä vaan pykälä kerrallaan pienemmälle, muutos tapahtuu sitten aika äkisti.

O.K.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 14, 2009, 15:39:57 ip
Kuinka kauan lämmität Silviaa ennen shotin laskemista?

Jos höyrytät maitoa, teetkö sen ennen vai jälkeen essoshotin?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 17:31:19 ip
Kuinka kauan lämmität Silviaa ennen shotin laskemista?
Jos höyrytät maitoa, teetkö sen ennen vai jälkeen essoshotin?

Silvia lämpiää vähintään puolisen tuntia, usein enemmänkin. Jos kahva on kiinni koneessa, lämpiää sekin siinä samassa melko kuumaksi metalliosistaan. Maitoa en ole vielä kokeillut vaahdottaa, ajattelin siirtyä siihen vasta sitten kun tuo perusuutto alkaa olla kohdillaan.

Ensimmäisen weissauskokeilun ja jauhatuksen hienontamisen jälkeen sain uuttoajaksi 18 sekuntia. Huomasin tosin että joudun annostelemaan sihtiin normaalia vähemmän kahvia. Olen käsityksessä että normaalitilanteessa kahvia voi annostella reilusti sihdin yli, jonka jälkeen pinnan voi tasoittaa (level) ilman painamista. Jos teen näin, en saa tampattua kakun pintaa niin alhaalle etteikö se osuisi Silvian uuttopään ruuviin. Tuplasihti on myös siitä hieman ikävä laite aloittelijalle, että sen sisäpinnassa ei ole merkintää siitä mikä olisi oikea pinta tampatulle kakulle. En tiedä olisiko jokin toinen tuplasihti helpompi käyttää kuin Silvian mukana tullut.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 14, 2009, 17:49:23 ip

Tuplasihti on myös siitä hieman ikävä laite aloittelijalle, että sen sisäpinnassa ei ole merkintää siitä mikä olisi oikea pinta tampatulle kakulle. En tiedä olisiko jokin toinen tuplasihti helpompi käyttää kuin Silvian mukana tullut.

Itse unohtaisin tilavuuden perusteella annostelun ja hankkisin tarkan vaa'an. Vaikkapa esim. tälläisen http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15238 itselläni dealextremestä hankittu vaaka http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3390 joka on pelannut oikein hyvin (se siis näyttää ulkoisesti tuolta, mutta oli muistaakseni halvempi silloin).

-Mikko-
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 18:31:52 ip
Itse unohtaisin tilavuuden perusteella annostelun ja hankkisin tarkan vaa-an.

Dealextremeltä tilasinkin aiemmin vaa'an, sen postitus vaan näyttää kestävän....

Mittaatko kahvin painon kahvan kanssa vai jotenkin muutoin?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 14, 2009, 18:47:03 ip
Dealextremeltä tilasinkin aiemmin vaa'an, sen postitus vaan näyttää kestävän....

Mittaatko kahvin painon kahvan kanssa vai jotenkin muutoin?


Tuota punnitustahan ei siis tarvi tehdä joka kerta, kun sopiva annos on löytynyt, nyt niin kyllä sen silmälläkin aika hyvin näkee vaikkei sihdissä mittaviivoja olisikaan.

Itse punnitsin pitkään irroittamalla sihdin kahvasta ja punnitsemalla sihdin kanssa (siis taarasin ensin sihdillä ja sen jälkeen jauhoin kahvit). Nyt olen jo pitkään tehnyt niin, että sopivasti vaa'an suojakantta hyödyntämällä kahvan saa aseteltua vaa'an päälle ihan kokonaisenakin :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 14, 2009, 18:58:18 ip
Itse punnitsin pitkään irroittamalla sihdin kahvasta ja punnitsemalla sihdin kanssa (siis taarasin ensin sihdillä ja sen jälkeen jauhoin kahvit).

Olen tässä pohtinut sellaista, että jos pavut punnitsisi etukäteen ja jauhaisi vain tarvittavan määrän. Kuulostaako toteuttamiskelpoiselta?

Olen todennut että pidemmän päälle on hieman kestämätön ajatus pitää papuja Rockyn säiliössä. Rocky näyttää keräävän aivan liian paljon jauhoja sisuskalujen ympärille ja ulostuloaukon yhteyteen. Vaikka kotelon ulkopuolinen jauhatusohjain näyttäisi puhtaalta, voi heti kotelon sisällä olla jauhatuksen ulosmenotie kokonaan tai osittain tulossa. Täytynee väsätä työkalu, jolla sorkkia aukkoja puhtaammiksi. Tämä varmaankin edellyttää myös sitä, että Rockyä voi käyttää tyhjänä.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 14, 2009, 20:40:35 ip
Olen tässä pohtinut sellaista, että jos pavut punnitsisi etukäteen ja jauhaisi vain tarvittavan määrän. Kuulostaako toteuttamiskelpoiselta?

Periaatteessa joo, mutta Rockyn sisään voi jäädä kolmekin grammaa kahvia. Itse pidän hopperin aina tyhjänä ja ajan jauhettavaa kahvia muutaman gramman roskiin jotta myllyssä on vain tuoretta kahvia.

Mittaa jauhettu kahvi erilliseen kuppiin, punnitse siinä ja weissaa. Näin kahva ei pääse jäähtymään. Kahvassa sitten vielä kahvin tasoittelu ja ehkä kevyt weissaus ja se on siinä.

Tamppaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Sitä on ihan turha painaa hampaat irvessä tiukalle. Napakka painallus riittää.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Tinuri - Toukokuu 14, 2009, 23:00:24 ip
Kyllä.

Komppailen Migua. Mittaa kahvi erilliseen kuppiin, weissaa siinä ja siitä kuumaan kahvaan.
Itselläni on kaksi vaakaa. Olen oppinut käyttämään kalibrointiin talousvaakaa (Soehnle), jonka t
arkuus on vain 1g. Sitä käyttäen saan 10g painavaan muovikuppiin aina jokseenkin saman annoksen. Jos menee yli kaataessani weissatun kahvin sihtiin (silmämäärällä), niin heitän loput pois, ellen nuukuuksissani säästä jämiä seuraavaan shottiin...

Se jauhe, mitä Rockyn sisään jää käytössä, sen olen käytännössä unohtanut. Siellähän se pysyy seuraavaan imurointiin asti, eikä paljon vaikuta jauhamiseen. Myllyhän ei siitä mitenkään tukkiinnu tai muutoin häiriinny. Makuunkaan ei ole vaikutusta, ainakaan minusta.
Papua vaihtaessa ko. töhnä ei mihinkään vaihdu, ompahan vain siellä odottamassa siivousta?
Itsekin kokeilin papujen punnitsemista ennakkoon ja koko erän jauhamista shottiin. Tämä ei minusta pelaa hyvin, sillä pavut tuppaa hyppimään säiliössä ja mylly kolisee omituisesti. Luultavasti jauhekaan ei ole oikein tasainen?

Oikea annos, pikku weissaus ja tasainen tamppaus oikean karkeuden lisäksi.. siinähän ne parametrit lyhykäisyydessään ovat  :). Tuntuu vaikealta, mutta ovat helppoja, kun toistoja tulee paljon.
Parasta oppia minulle on ollut täältä opittu tapa, että muuttaa asioita vain yksi kerrallaan ja hitaasti.
Kahvia suodattimeen tarvitaan sen verran, että ruuvin kuva näkyy uuton jälkeen, mutta ei mitään muuta merkkiä kakun pinnassa.

O.K.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 15, 2009, 09:34:03 ap
Jauhatin kahvin hyvin hienoksi, leivinjauhon luokkaa. Weissaus kupissa ja vielä kevyesti sihdissä ennen tamppausta. Kahvan kiinnitys ja irroitus - ei ruuvin merkkiä tamppauspinnassa. Kiinnitys uudelleen ja uutto.... 28 sekuntia. Silviakin tuotti ajoittain hieman erilaisia ääniä, ehkä osa vedestä palautui tankkiin mutta paluuletku ei tietenkään ollut näkyvissä. Uuton jälkeen kahvikakussa oli hyvin matala ruuvin jälki. Kakku oli kiinteähkö ja taitettaessa katkesi melko siististi kahteen osaan ilman suurempia murenemisia.

Ajattelin yrittää toistaa tuon vielä pariin otteeseen. Sen jälkeen voisi siirtyä hienosäätöön.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 15, 2009, 09:51:47 ap
Jauhatin kahvin hyvin hienoksi, leivinjauhon luokkaa. Weissaus kupissa ja vielä kevyesti sihdissä ennen tamppausta. Kahvan kiinnitys ja irroitus - ei ruuvin merkkiä tamppauspinnassa. Kiinnitys uudelleen ja uutto.... 28 sekuntia. Silviakin tuotti ajoittain hieman erilaisia ääniä, ehkä osa vedestä palautui tankkiin mutta paluuletku ei tietenkään ollut näkyvissä. Uuton jälkeen kahvikakussa oli hyvin matala ruuvin jälki. Kakku oli kiinteähkö ja taitettaessa katkesi melko siististi kahteen osaan ilman suurempia murenemisia.

Ajattelin yrittää toistaa tuon vielä pariin otteeseen. Sen jälkeen voisi siirtyä hienosäätöön.

Nuo kakun koostumukset ja muut ovat tietysti merkkejä hyvin onnistuneesta uutosta, mutta eivät välttämättä. Eli muista, että tärkeintä on aina mitä tulee kuppiin, kaikki muu on toissijaista :)

Kirjoitin tuon siksi, että barista jameissa yhdistelmällä super caimano - LM gs3 tuli suhteellisen löysiä kahvikakkuja vaikka espresson maku oli hyvä. Myös kotona jauhaessani 14-16grammaan synesson tuplasihtiin tulee järjestään aika vetisiä kahvikakkuja vaikka olen (yleensä) tyytyväinen kahvin makuun. Monasti tosi tiukka kahvikakku on merkki hienoisesta yliannostelusta, tosin sekään ei merkitse mitään, monien mielestä se on tie hyvään kahviin...ja näin sanovat ovat oikeassa, mutta se ei ole ainoa tie onneen 8)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Tinuri - Toukokuu 15, 2009, 10:28:34 ap
Missekinon oikeassa,

Tärkeintä on saada aikaan makoisa kahvi.
Nyt kuvauksesta päätellen ollaan lähellä oikeaa annosta ja jauhatusta (ehkä optimissa). Nyt jos muut parametrit, kuten kahvin laatu, lämpö ja tamppaus (eikä kanavoi), ovat kohdillaan, niin pitäis olla suun mukainen tuotos...

O.K.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Pentu - Toukokuu 15, 2009, 19:52:40 ip
Tirofaux, paljonko kuppiin sillä 28 sekunnin uutolla tuli ja ennen kaikkea miltä se maistui?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: KainoKani - Toukokuu 15, 2009, 20:12:23 ip
Silvia-keittimeni uuttoajat ovat noin 10 sekuntia tuplasihdillä. Olen yrittänyt pidentää aikaa seuraavasti:
- hienompi jauhatus (Rockyssä yksi askel teräkosketuksesta karkeampaan)
- voimakkaampi tamppaus 58mm RST-tampperilla
- suurempi kahviannos (Silvia jättää reilun ruuvin jäljen kahvikakun pintaan)
- kahvin vaihtaminen

Crema on vaaleaa ja sitä on hyvin vähän.

Meikäläisen uutot kesti myös vaan tuon about 10s ja krema oli laihaa siihen saakka, että sain säädettyä Ascaso i-minin jauhatuksen sopivan hienoksi. Sopivan tampperin (barista 58mm) hankinta auttoi myös asiaa.

Mittaan nykyään pavut talousvaa'alla (1g tarkkuus) ja käytän 14-15g tuplasihtiin. Jauhan vaan tuon verran kerrallaan (teen yleensä vaan yhden tuplan itselleni) ja sopiva karkeus näyttäisi olevan, kun purut paakuttuu hiukan myllystä tullessaan. En tee mitään weissauksia, vaan lusikoin ne sihtiin, tamppaan ja kiillotan (en kopistele) ja pistän kahvan Silviaan. Sormilla on tosi vaikea arvioida tuleeko jauhatuksesta suola- vai jauho-karkeutta, joten toi lievä "paakkuuntuminen" kertoo musta aika hyvin sen oikean karkeuden - ja lopputulos myös (kun pistin vielä hienommaksi, uutot alkoi kestää yli 30s. ja maku oli aika paahteinen).

Krema vaalenee edelleen ehkä vähän liian nopeasti eikä sitä ole tosi paljon, mutta se johtunee siitä että käytän decaf-papuja. Uutto kuitenkin kestää tuon 25s. ja juomaa tulee 30ml ja lopputulos maistuu hyvältä, joten kelpaa minulle.

Edit: Ja juu, mulla voimakkaampi tamppaus ei auttanut, eikä suurempi kahviannos, kokeilin niitä minäkin :)
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 15, 2009, 20:41:06 ip
Tirofaux, paljonko kuppiin sillä 28 sekunnin uutolla tuli ja ennen kaikkea miltä se maistui?

Kahteen shottilasiin yhteensä 60ml. Makua oli niin paljon ja hyvää, että join itse molemmat. Vähän oli palaneisuutta joukossa. Ulkonäkö oli mukava, oli myös kiva katsella liuenneiden osien katoavaa tanssia. Cremaakin tuli pari milliä, tosin voisin ottaa lisääkin. Ehkä video olisi kuvaavampi, mutta sellaista en tehnyt. Juoma kesti hyvin säilytystä, vielä 15 minuutin päästä oli täysin juomakelpoista. Oikeastaan juoma oli nautittavimmillaan parin minuutin jäähdyttelyn jälkeen. En ollut lämmittänyt laseja etukäteen, kun tuon uuttoajan kanssa on ollut näitä alkuvaiheen haasteita.

Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Esa - Toukokuu 16, 2009, 21:48:52 ip
Rockyn oikea nollakohta on siinä, kun papusäiliötä kiinni kiertäessä ja samalla ylöspäin vetäessä (löysät pois) terät hiertävät toisiaan vasten. Tästä äänestä ei voi erehtyä, siitä kuuluu selvä rahina. Teräthän ovat kosketuspinnoiltaan tasaiset, eli ne eivät tylsty kosketuksessa, mutta tietenkin siitä vähän metallipölyä tulee, joten ei kannata jatkuvasti harrastaa. Nollakohta kannattaa sitten merkata pysyvästi myllyn asteikkoon. Rocky jauhaa kyllä niin hienoksi, että siitä ei tule pisaraakaan vettä läpi.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Pentu - Toukokuu 17, 2009, 20:18:42 ip
Tirofaux,

Hienoa, että rupeaa tuntumaan oikealta. Itse olen Silvian tuplasihtiin saanut suunnilleen 12 grammalla optimaalisen täytön, niin, että ruuvin jälki näkyy uuton jälkeen. Vasta kun rupesin mittaamaan kahvin ennen ja juoman uuton jälkeen, rupesin tämän uuttosuhdetaulukon (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=106.msg5615#msg5615) avulla ymmärtämään, että kahvia ei tulekaan niin paljon, kun se maistuu parhaalle.

Eli optimaalinen määrä espressolle olisi tuplasihdillä 24 grammaa, ja minusta tuntuu, että tuo sinun 60 ml on vielä aika reilu. Itsehän sen tietysti parhaiten maistaa, mutta olen löytänyt ristrettouutolla (eli käytännössä melkein tippoja, 12 gr 25 sekunnissa) upeimmat makuelämykset.

Siirryin sitten triplasihtiin, jotta kahvia tulisi hieman enemmän. Siinä olen nyt sitten yli puoli vuotta pitäytynyt, vaikka se ei sovi tampperille niin hyvin kuin tupla.
 
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 18, 2009, 10:49:44 ap
Vaaka tosiaan näyttäisi olevan varsin tarpeellinen apuväline Silvian kanssa. Ohessa vielä hieman tarkemin kokemuksistani ilman vaakaa.

Käytössäni on ESC:n (ilmainen) alumiinitampperi ja Kaffecentralenin 58mm RST-tampperi. Jos laitan Silvian tuplasihtiin liikaa kahvia, tulee tamppauksen pintaan Silvian uuttopään ruuvin jälki, joka aiheuttaa liian nopean ja epätasaisen uuton. Jos taas laitan liian vähän kahvia, ei 58mm tampperia voi käyttää kunnolla, koska se ottaa kiinni sihdin suppeneviin reunoihin. Helpoiten (ja liian myöhään) liian vähäisen kahvimäärän huomaa vasta tamppauksen jälkeen kun pyörittää tampperia. Jos tuplasihti pyörii mukana, oli kahvia liian vähän. Jos taas tuplasihti pysyy hyvin kiinni kahvassa, oli kahvia liikaa. Ero näiden kahden välillä on hyvin pieni. Sopivalla kahvimäärällä tuplasihti melkein pyörii tampperin mukana. Tuota ESC:n alumiinitampperia käytänkin toiseen tamppaskierrokseen silloin, kun huomaan kahvia olleen liian vähän.

Kaikesta huolimatta olen saanut hyvää kahvia ja olen tyytyväinen. Harjoittelu näyttää vievän asioita jatkuvasti helpompaan suuntaan.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 18, 2009, 13:24:52 ip
Vaakakin sitten saapui - kuin tilauksesta :)

Rocky asetuksella 3, kahvia 12.0g, napakka tamppaus Silvian tuplasihtiin, kevyt ruuvin jälki tuli kiinnityksessä, uuttoaika 26s, kahvijuomaa 36.9g+35.8g (Silvia kaksinokkainen portafilter)

Pitäisiköhän 12.0 grammaa saada sopivalla jauhatuksella ja tamppauksella filtteriin ilman ruuvin jälkeä?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 18, 2009, 13:40:56 ip
Vaakakin sitten saapui - kuin tilauksesta :)

Rocky asetuksella 3, kahvia 12.0g, napakka tamppaus Silvian tuplasihtiin, kevyt ruuvin jälki tuli kiinnityksessä, uuttoaika 26s, kahvijuomaa 36.9g+35.8g (Silvia kaksinokkainen portafilter)

Pitäisiköhän 12.0 grammaa saada sopivalla jauhatuksella ja tamppauksella filtteriin ilman ruuvin jälkeä?

Pitäisi mennä.

Ja jauha hienommaksi (auttaa sekin sopimisessa). Lopputuloksena olisi pitänyt olla kupeissa 12g+12g (jos siis olisit "normaaliin" espressoon ollut tähtäämässä, nyt sait kaksi "café cremaa" - ks. taulukko täällä (http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html))

Lisäys: upotetaanpa taulukko samantien tähän alle, kun kertaa näemmä löytyy kuvaan suora linkkikin.

(http://i17.photobucket.com/albums/b62/shekk/extractionratios-2.png)
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Bule - Toukokuu 19, 2009, 08:53:24 ap
Omia kokemuksia vajaan vuoden varrelta ns "oikean" koneen parissa:
Alkuun tamppasin aivan liian kovaa. Jauhatus oli liian karkealla, ja uuttoaikaa pidentääkseni tamppasin kovempaa. Alkuun uutto voi näyttää hyvältä, mutta kun vesi pääsi porautumaan kakun läpi loput essosta tuli tosi nopeasti kuppiin, ja sen huomasi myös creman selkeästä vaalenemisesta. Aloin jauhaa hienommalla, ja nyt tamppaan todella maltillisesti. Kevyt painallus, juuri sen verran kun tunnet että kahvi vielä painuu. Sitten tulee selkeä stoppi, toki siitä voi tiukentaa mutta mulla on toiminu parhaiten kun jättää siihen.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 20, 2009, 12:53:03 ip
Taas on elämä Silvian ja Rockyn kanssa helpottunut. Uuttotaulukosta oli kovasti apua, sekä myös Rockyn papusäiliön nostamisesta nollakohdan määrittämiseksi.

Silvia ei ole vielä tukkiintunut, mutta seuraava taisi mennä jo tiukille: Rocky +1 pykälä nollakohdasta, jauhettua kahvia aluksi 12,0g, weissaus sihdissä, sihti päästi läpi 0,1g, napakka tamppaus, ei ruuvin jälkeä ennen uuttoa, uutto 25s, juomaa 11,0g.

Muutama kuva aiheen tiimoilta:
- käytin pari päivää sitten paahtamiani Brazil Flor papuja, paahdoin kunnes pinta oli öljyinen
- kahva uuton jälkeen, ruuvin jälki näkyy keskellä, muuten en osaa kuvia analysoida
- kahvikakku oli varsin tiukasti kiinni sihdissä, sitä sai paukuttaa useampaan kertaa ennen irtoamista
- weissauksessa käytetty shampanjavispilä
- Rockyn yläterän sain parempaan balanssiin kun kallistin säiliötä paperikiilalla hieman oikealle

Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 20, 2009, 13:04:05 ip
Silvia ei ole vielä tukkiintunut, mutta seuraava taisi mennä jo tiukille: Rocky +1 pykälä nollakohdasta, jauhettua kahvia aluksi 12,0g, weissaus sihdissä, sihti päästi läpi 0,1g, napakka tamppaus, ei ruuvin jälkeä ennen uuttoa, uutto 25s, juomaa 11,0g.

Eli nyt siis juomaa 11g per kuppi (kuten aiemminkin oli), eli yhteensä 22g?

Muutama kuva aiheen tiimoilta:
- käytin pari päivää sitten paahtamiani Brazil Flor papuja, paahdoin kunnes pinta oli öljyinen

Riippuu tietysti paahtotavasta tuo öljyjen läpituleminen, mutta kuvan tulos näyttää kyllä melkoisen öljyiseltä. Oletko kokeillut paahtaa vähän "iisimmin", eli niin että siellä on korkeintaan pari tippaa siellä täällä lopussa? Oliko sinulla tuossa paahdossa käytössä kuumailmapuhallin - kuinka hyvin raksut erottuvat sen kanssa (ensimmäinen ja varsinkin toinen)?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 20, 2009, 13:44:46 ip
Eli nyt siis juomaa 11g per kuppi (kuten aiemminkin oli), eli yhteensä 22g?

Juomaa tuli yhteensä 11g tuplasihdistä. Mittasin kyllä aluksi kuppikohtaisesti, mutta kuppien kuivapainoa myöhemmin mittaillessa huomasin että niissä on pari grammaa heittoa, joten juoman yhteispaino oli luotettavampi mittaustulos.

Riippuu tietysti paahtotavasta tuo öljyjen läpituleminen, mutta kuvan tulos näyttää kyllä melkoisen öljyiseltä. Oletko kokeillut paahtaa vähän "iisimmin", eli niin että siellä on korkeintaan pari tippaa siellä täällä lopussa? Oliko sinulla tuossa paahdossa käytössä kuumailmapuhallin - kuinka hyvin raksut erottuvat sen kanssa (ensimmäinen ja varsinkin toinen)?

Viime paahto kaipasi jotain lisää, joten vedin tällä kertaa hyvin tummalle. Paahtaminenkin on minulle vielä sen verran uutta että hienosäätöä ei ole tullut harrastettua. Suunnitelmissa kuitenkin on ostaa reilu annos yhtä kahvia ja tehdä siitä useita eri paahtoasteita vertailutarkoituksiin.

Kyllä raksut erottaa kuumailmapuhallellessa, pitää vaan olla tarkkana että saa kaikki ykköset alta pois ennen kuin lähtee tavoittelemaan toista raksua. Hieman tulee mieleen popcornin teko, sen verran tiheää on raksunta huippuvaiheessa.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 20, 2009, 13:55:36 ip
Viime paahto kaipasi jotain lisää, joten vedin tällä kertaa hyvin tummalle. Paahtaminenkin on minulle vielä sen verran uutta että hienosäätöä ei ole tullut harrastettua. Suunnitelmissa kuitenkin on ostaa reilu annos yhtä kahvia ja tehdä siitä useita eri paahtoasteita vertailutarkoituksiin. 

Jos tarkoituksena on saada makuelämyksiä, niin osta aluksi valmiita paahtoja. Koneeseen ja makumaailmaan on aika vaikeata päästä kunnolla sisälle jos käytät itsepaahdettuja papuja. Kuten vanha sanonta menee, niin opi mielummin yksi asia ensin kunnolla, kuin monta huonosti tai keskinkertaisesti.
Paahtaminen on kuitenkin erittäin haastava ja vaativa taitolaji jota ei ihan hetkessä opi.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 20, 2009, 14:04:51 ip
Juomaa tuli yhteensä 11g tuplasihdistä. Mittasin kyllä aluksi kuppikohtaisesti, mutta kuppien kuivapainoa myöhemmin mittaillessa huomasin että niissä on pari grammaa heittoa, joten juoman yhteispaino oli luotettavampi mittaustulos.

No nyt ollaan aivan liian tiukalla. :)

Uuttosuhdehan on tuossa 12/11 eli noin 109%. Tarkoituksena on siis tähdätä (alussa) sinne 50% uuttosuhteisiin. Eli haluat ulos grammoina tuplasti sen mitä laitat jauhetta, ts. 12g jauhetta -> 24g nestettä, 14g jauhetta -> 28g nestettä, jne...

Jos tarkoituksena on saada makuelämyksiä, niin osta aluksi valmiita paahtoja. Koneeseen ja makumaailmaan on aika vaikeata päästä kunnolla sisälle jos käytät itsepaahdettuja papuja. Kuten vanha sanonta menee, niin opi mielummin yksi asia ensin kunnolla, kuin monta huonosti tai keskinkertaisesti.
Paahtaminen on kuitenkin erittäin haastava ja vaativa taitolaji jota ei ihan hetkessä opi.

Samaa mieltä. Ja erityisesti kun sitä paahtamista harjoitellaan niin uuttomenetelmänä pitäisi olla (myös) jokin muu kuin espressouutto (mielestäni) - varsinkin silloin kun espresson tekemistäkin vasta ollaan harjoittelemassa (liian paljon liikkuvia osia).
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 20, 2009, 15:27:02 ip
No nyt ollaan aivan liian tiukalla. :)
Jos tarkoituksena on saada makuelämyksiä, niin osta aluksi valmiita paahtoja.

Olette varsin oikeassa. Minulle tuo liian tiukka uutto tietenkin myös hyvä saavutus. Nyt kun on menty liian löysästä liian tiukkaan, voinee olettaa että mahdollisuudet sopivaan uuttoon ovat paremmat kuin viikko sitten. Käytin tuota itse paahtamaani kahvia koska se oli varmasti tuoretta.

Mitä valmiiksi paahdettuja papuja muuten suosittelisitte jatkoa ajatellen? Suunnitelmissa olisivat espresso, lisäksi pitäisi varmaankin alkaa myös maitoa vaahdottelemaan.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Pentu - Toukokuu 20, 2009, 22:10:53 ip
Aivan oikein, olet nyt haarukoinut asian :)

Kannattaa lukea tuolta kahvikeskustelusta mielipiteitä. Itse olen tilannut eniten HasBeaniltä ja yleensä aina Toba Sulawesi ja Premium Espresso Blend ovat toimineet. Niillä on sitten erilaiset jauhatusarvot, Toballa saa usein olla parikin numeroa pienempi jauhatus.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Esa - Toukokuu 22, 2009, 09:24:41 ap
Ja erityisesti kun sitä paahtamista harjoitellaan niin uuttomenetelmänä pitäisi olla (myös) jokin muu kuin espressouutto (mielestäni) - varsinkin silloin kun espresson tekemistäkin vasta ollaan harjoittelemassa (liian paljon liikkuvia osia).

No toisaalta, essossa ne pienetkin erot paahtoasteissa ja sekoituksissa maistaa, joten se on kyllä sikäli erinomainen valmistusmenetelmä paahtamista harjoiteltaessa. Suodatinkahvina paahto kuin paahto on hyvää, tolkun rajoissa. Toki sen esson valmistamisen pitää olla hanskassa niin että valmistusprosessi pysyy vakiona.
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 22, 2009, 11:04:21 ap
No toisaalta, essossa ne pienetkin erot paahtoasteissa ja sekoituksissa maistaa, joten se on kyllä sikäli erinomainen valmistusmenetelmä paahtamista harjoiteltaessa.

Tästä olen itse hieman eri mieltä. Toki espressossa huomaa helpommin milloin paahto meni pieleen ja milloin siinä vähänkin onnistui, eli tällä tavalla palaute on välitöntä, mutta jos lähdetään harjoittelemaan paahtamista (oikeasti) ja sitä miten erilaiset profiilit vaikuttavat erilaisten makujen/ominaisuuksien esiintuloon (ja mitä makuja sieltä ylipäätänsä voi löytyä), niin tällöin espresso on mielestäni se huonoin. Kahta eri pavuista/paahdoista valmistettua espressoannosta ei voi mitenkään järkevästi (kotioloissa) vertailla toisiinsa - tähän tarvitaan jokin toistettavampi (ja vähemmän vaatelias) valmistusmenetelmä.

Suodatinkahvina paahto kuin paahto on hyvää, tolkun rajoissa. Toki sen esson valmistamisen pitää olla hanskassa niin että valmistusprosessi pysyy vakiona.

Kaikki riippuu siitä mitä kysytään: "onko tämä hyvää?" vai "mitä tässä maistan?". Varmaankin on kyse henkilökohtaisista makunystyröistä, mutta ainakin itselleni on erittäin vaikeaa maistella ja haistella espressoa mitenkään analyyttisesti, varsinkin niin että vertaisin sitä mielessäni johonkin toiseen espressoon. Toki huomaan välittömästi onko se hyvää vai huonoa ja että se eroaa toisen sekoituksen/pavun tuotteesta, mutta muilta osin se on aika "tunnepohjainen" juoma (ja hyvä sellainen).
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: bogey - Heinäkuu 23, 2009, 16:08:36 ip
Lattea varten haluaisin vähän tuhdimpia shotteja, vakio tuplasihtiin ei paljon puruja mahdu. Ruuvi ottaa niin pian vastaan.

Mikähän vakiota isompi tupla- tai triplasihti jousikiinnityksellä sopisi Silvian mukana tulleeseen kahvaan? Saako Helsingin seudulta mistään liikkeestä, vai pitääkö tilata jostain?
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: nasse - Heinäkuu 23, 2009, 17:32:04 ip
Mikähän vakiota isompi tupla- tai triplasihti jousikiinnityksellä sopisi Silvian mukana tulleeseen kahvaan? Saako Helsingin seudulta mistään liikkeestä, vai pitääkö tilata jostain?

Eikös Silvian mukana tule ihan Rancilion ammattikahva? -> siihen mahtuu ~jokainen maailmassa oleva tupla ja tripla. Eiköhän niitä KCsta saa Helsingissä, mutta postikin tietysti kotiin tuo muualta..
Otsikko: Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
Kirjoitti: Pentu - Heinäkuu 25, 2009, 11:14:40 ap
Erikseen tilaamani Rancilion nakukahvan mukana tullut triplafiltteri ei mahdu alkuperäiseen sarvikahvaan, vaan ottaa kahvan pohjasta kiinni ennen paikalleen lukkiutumista.