Mielestäni asiakkaan ei pitäisi joutua tilanteeseen, jossa pitää selata nettiä löytääkseen esimerkin hyvästä kahvista, kyllä sen tulisi löytyä laadukkaan oloisista kahviloista. Ei riitä, että kaupungista löytyy yksi tai kaksi kahvilaa joissa järjestään saa oikeaoppisesti tehtyjä kahveja.
Eiköhän riittävän hyvänä laatumerkkinä voi pitää scae:n jäsenyyttä. Katso valitettavan lyhyt jäsenlista scae.fi sivulta ja muuta mielessäsi Juhani Haahti tarkoittamaan Café Artia ja Roman Kolpaktsi Café Ursulaa. Tietty onhan niitä muitakin laadukkaita paikkoja...
-Mikko-
Piti vastata ihan samaa mutta ehdit ensin. Onkohan scae:lla jotain tarroja. He voisivat toki jakaa sertifikaatteja.
Mutta ihan samahan se on myös muidenkin ravintoloiden kohdalla. Suomessa on viimevuosina ollut keskimäärin vain noin neljä ravintolaa joilla on Michelin tähtiä, joka on kohtalaisen puoluteeton kriitikko. Lisäksi on pieni kourallinen muita hyviä ravintoloita, joiden määrän voi laskea kymmenissä.
Näissäkään ruokaan, miljööseen, palveluun ja juomiin panostavissa paikoissa ei välttämättä saa harrastelijalle riittävää laatua edes ravintolan ydintoimintojen osalta. Puhumattakaan kahvista, joka jopa huippuravintoloissa on usein varsin välttävää. Jolla tarkoitan, että se yleensä kyllä pesee työpaikka-juhlamokat (niin kuin pitääkin), mutta ei välttämättä aiheuta vakavassa harrastajassa mitään suuremmin järisyttäviä tunteita.
Eli ei muuta kuin toimimaan! Vaatikaa kahviloiltanne parempaa (positiivisessa hengessä!), suosikaa yksityisiä innostuneita yrittäjiä, ja muistakaa että ne höpö-höpö-ketjut on viritetty toimimaan täysin erilaisen filosofian ja kustannus-rakenteen mukaan kuin meillä kahvifriikeillä... Ja rohkeimmat perustaa sitten oman kahvilan.
Itse kävin juuri ensimmäistä kertaa 8 vuoteen Turun CafeArtissa ja jos asuisin kulmilla kantaisin sinne kyllä mielelläni kassavirtaa sekä nautittujen kahvien että ostettujen papujen muodossa.
Kuvaavaa kuitenkin lienee, että kun baristamestari oli minulta ensin tiedustellut että haittaako pahasti jos hän ensin maistaa ja säätää myllyn, tehnyt useamman testishotin ja keskustellut kanssani mm. Aurajoen läheisyyden vaikutuksesta jauhatukseen ja uuttoaikoihin sain varsin maukkaan macchiaton ja jääkahvin meidän pariskunnalle... eikös sitten sisään marssinut seuraava pariskunta: "saisiko pari sumppia"... herra lisäsi sitten vielä närkästyneeseen sävyyn "saako teiltä tavallista kahvia ollenkaan"