Tärkeämpää on ilmeisesti (tietenkin ) priorisoida uuttomäärä kuin uuttoaika?
Lähinnä käytännöllisempää kai, eli nyt tulee aina sama määrä ulos riippumatta pavuista ja jauhatuksesta. Jos tuossa pelaisi ajan kanssa niin tuloksena voisi olla välillä pari tippaa kupin pohjalla ja välillä kuppi yli äyräiden kun jauhatus olisikin pielessä tms. Kahvilaolosuhteissa ensimmäinen vaihtoehto on parempi, sillä tällöin voi tehdä uuton aikana jotain muuta. Tosin "ammattilaiset" uusilla koneillaan taitavat katkaista silti uuton manuaalisesti, kun kone alkaa vain vilkuttamaan valoa tms. kun haluttu uuttomäärä on täysi tai lähes täysi. Muistaakseni olen lukenut laitteesta joka antaa jopa virheilmoituksen ja keskeyttää uuton jos ensimmäisen 10 sekunnin aikana tms. juoksee liian paljon vettä läpi: "Virhe: tarkista jauhatus!".
Tietyssä mielessähän tuo annostelu on kotikäytössä turha (kun ei ole kiire ja voi katsoa uuttoa vieressä), mutta toisaalta tuon käyttäminen lyö näppärästi yhden muuttujan (nestemäärän) melkeinpä kiinni ja tästä voi olla jopa hyötyä espresson tekoa harjoitellessa kun huomio kiinnittyy kahvijauheen määrään ja karkeuteen (ja tietysti voi kiinnittää kaiken huomion maidon vaahdottamiseen uuton aikana).
Pitäisikö laskea vain ohjelmoinnin aikana mittalasiin sopiva määrä kahvia tyyliin 7g / 30 ml ja 14g / 60 ml?
Näin ainakin itse olettaisin. Jokatapauksessa "oikean" uuton kautta tuo kannattaa tehdä jottaa saa huomioitua kakkuun jäävän vesihävikin.
(hups: korjattu "ei voi" -> "voi" mikä selventää hieman alkupään lausetta.
)