Nostetaanpa vanhaa keskustelua....=)
Ensimmäinen kahvinpaahto takana ja hieno kokemus... Ostin muutama viikko sitten Mustion Linnan poistomyyntikirpparilta ilmeisesti linnan keittiössä käytössä olleeb rännärin. Ei ihan uusinta mallia....=)
Viime viikolla sain vihdoin hankittua Punavuoren paahtimosta papuja, Etiopialaista Siidamo -papua. Pavun myyjän mukaan ei mikään huippupapu, mutta sopii hyvin harjoitteluun.
Tänään sitten virittelin ulkokeittiön puuhalkolieteen tulet ja aloin hommiin.
Ensimmäinen erä. Lämmittelin rännäriä ensin liedellä hieman, otin renkaita sen verran irti että rännäri upposi lieden tulipesään. Kaadoin pari desiä papuja rännäriin ja laitoin kellon käyntiin. Pyöritin rivakasti kampea koko ajan ja minuutin välein heiluttelin pannua voimakkaasti. 6 minuutin kohdalla alkoi rätistä, reilun 10 minuutin kohdalla alkoin tulemaan pannusta sen verran tiukkaa palaneen tuoksua että arvelin että nyt meni paahto överiksi.
Näin siinä oli tosiaan päässyt käymään. Pavut olivat hiilenmustia ja haisivat aika epämiellyttäville.
Toinen erä.Vahingosta viisastuneena päästin liekin pienenemään selvästi ennenkuin aloitin. Lisäksi otin taskulampun mukaan, jotta voisin vähän vilkuilla pannun sisälle. Nyt rätinä alko n. 7 minuutin kohdalla. Tässä vaiheessa pavut olivat vielä vaaleahkon ruskeita. Jatkoin rivakkaa kammen pyöritystä, tarkistin paahtoasteen taskulampulla n. minuutin välein. n. 11 minuutin kohdalla olin tyytyväinen papujen väriin ja kaadoin paahtuneet pavut jäähtymään. Nyt tuoksu oli hyvä ja väri mukavan tasaisin tumman ruskeaa.
Jauhatus ja maistaminenAnnoin papujen jäähtyä kunnolla ja otin siitä sen jälkeen vajaan desin koe-erän jauhettavaksi. Jauhoin hienoksi ja valutin nopeasti espresson kahvakoneella.
Ensivaikutelma mausta oli kaksijakoinen. Taustalla kahvin perusmaku oli täyteläinen ja hieman hapokas, mutta ensimmäisen kulauksen yhteydessä kahvissa maistui myös terävä karvas piikki joka vaati hieman totuttelua. Karvaus haihtui jo seuraavalla kulauksella ja loppujen lopuksi kahvi maistui suorastaan erinomaiselta.
Pakkasin loput pavut ilmatiiviiseen astiaan odottelemaan huomiseen jolloin ajattelin tehdä toisen jauhatuksen ja katsoa olisiko maku tasaantunut hieman.
LopputulemaKaikenkaikkiaan tulos oli 1. epäonnistunutta erää lukuunottamatta yllättävän hyvä. Olin henkisesti varautunut että ensimmäiset paahdot menisivät täysin pieleen, joten tässä vaiheessa, ensimaistamisen jälkeen fiilikset ovat todella hyvät. Toivon mukaan maku vielä paranee huomiseksi.
Täytynee seuraavaksi ottaa vielä parempaa papua.
Tässä välineistö
Valmis kahvi (2. erä)