Aeropressillä kun voi tehdä mitä vaan. Siis inverted metodilla. Pannukahvijauhatus toimii oikein hyvin (jos mylly sen kestää tai suodattaa pölyn pois) samoin kuin mokkapannujauhatuskin. Enemmän tuo ohje taitaa olla syynä normipäin käytössä, jolle en itse näe juurikaan etuja kevytmukavuuden lisäksi.
Hyvä huomio. Mut on vähän yllättävää, että aika monissa voittajaresepteissä käytetään suht karkeaa jauhatusta ja Aeropressiä "oikein" päin, ja silti kokonaisuuttoaika on jotain minuutin luokkaa. Kuinka suuri osa vedestä pysyy laitteessa ennen painamista ja miksi halutaan, että osa valuu uuton aikana? Liittynee myös papuihin, käytössä on varmaan (vähemmän yllättäen) tuoretta papua, joka turpoaa hyvin ja pitää vedet sisällä ennen sekoittamista.
Ostin marketista Juhla Mokka -luomupapua, joka ei ollut älyttömän vanhaa, paahdettu tammikuun lopulla. Olisi löytynyt suht tuoretta ei-luomua, toukokuussa paahdettua, mutta sen paahtoaste on Pauligin asteikolla ykköstä, luomu on kakkosta, ja nuo kaikkein vaaleimmat on liian pliisuja. Ajatellin testailla Juhla Mokalla, en viitsi käyttää kalliita papuja siihen, että teen monta kupillistä, joista maistan pari hörppyä ja heitän loput pois. Vaikka tietysti jonkin verran varmaan pitäisi, jotta löytäisi niille kalliille pavuille hyvät reseptit.
Tein äsken Juhla Mokan kanssa vertailun pannukahvimenetelmän ja aeropressin välillä. Pannukahvia tein perinteisen metodin mukaan: suhteella 60g/1000ml ja pannujauhatuksella (Wilfalla yski pykälä French pressistä karkeampaa) veden kiehautus, purujen lisäys, nopea pulpautus liedellä, hautuminen viisi minuuttia, kuorinta ja kaato kuppiin.
Sitten tein vierelle aeropressillä: 75g/1000ml, inverted, vesi 80C, pavut hieman suodatinjauhatusta hienompaa (Wilfalla kaksi pykälää aeropress-viivasta karkeampaa), vesi suht nopeasti sisään, minuutin uutto, sekoittamalla kevyt pyörre ja press 30 sekuntia.
Maku oli lähes sama. Aeropressillä tuli aivan aavistuksen intensiivisempää, mutta se saattaa johtua suuremmasta kahvin määrästä suhteessa veteen. Tuli fiilis, että tällaisella aeropress-reseptillä, jossa purujen ei anneta ennen painamista painua pohjalle, ei tule pannukahvista kovin erilaista, koska vettä ei juurikaan puristeta purujen läpi. Ja varmaan sitä lähemmäs pannukahvia mennään, mitä lähempänä resepti on perinteistä pannukahvimentelmää kahvi ja veden suhteen sekä uuttoajan osalta.
Tuli mieleen sellainen kysymys, että mikä etu aeropressistä on verrattuna pannukahviin, jos käytetyllä reseptillä saadaan pannukahvin kanssa lähes identtistä. Toki on niin, että Juhla Mokka ei ole paras papu tällaiseen kokeiluun.