Mikä siitä tekee epäterveellistä? Sokeri vai musta paahto?
Poltetun sokerin haitoista on kai puhuttu pitkään. Taitaa kuulua karsinogeeneihin. Torrefactopavut sisältävät myös enemmän kofeiinia, kuin "tueste natural" pavut. Ei sitäkään tänään terveellisenä pidetä.
Hyvin tehty Torrefactopapu ei itse asiassa ole "tumma". Jees, papu on musta, mutta kun sen halkaisee veitsellä, se on sisältä vaalea. Kun halkaisee huonon halpis torrefactopavun, niin papu murenee mustaksi tuhkaksi.
Laadukas torrefactopaahto jättää pavun sisään enemmän aromiaineita, kuin normaali paahto. Lisäksi löytyy väriaineita, polyfenoleita sun muita nyt niin kovin terveellisinä pidettyjä mikroravinteita. Näin ollen torrefactokahvi on jopa "terveellisempää", kuin normaali kahvi/espresso.
Mutta eiköhän suurin syy torrefacton väistymiseen ole trendeissä. Nyt juodaan pikkurilli pystyssä Cafe Latteja Ramblasin terassilla ja ollaan kovasti "internätsönäälejä". Kahvin pitää olla italialaista ja "barista" valmistaa sen painamalla suuren automaattikoneen nappia. Joskus hifistellään niin paljon, että "barista" laittaa kahvia kahvaan ja painaa dosato-koneen nappia...
Torrefacto on kahvia, jota isoisät juovat sivukadun kuppilassa samalla kun katsovat futista baarin nurkassa olevasta putkitelevisiosta. Auringonlaskun touhua.