Pari vuotta Oscar 2 koneella (sis Elektrosin päivityspaketit) tullut tiputeltua pääasiassa maitokahveja ja maku useimmiten ollut oikeinkin hyvä omasta mielestä. Nyt kuitenkin kesälomakauden ja uuden kahvipavun myötä kahvi on alkanut maistumaan kitkerältä ja muutenkin mauttomalta, toki välillä aikaisemminkin näin käynyt.
Ajattelin mitata prosessia tarkemmin, jauhetun pavun punnitsen ja 16 gr latausta IMS sihtiin käytän. Aikaisemmin olen lähinnä lopputuotteesta seurannun tilavuutta ja pyrkinyt noin 5-6 cl lopputulokseen tuplalle. Nyt päätin punnita tuotoksen ja vaaka näytti parilla otoksella 45 gr tulosta (5 cl). Napin painalluksesta tuohon 45 gr tulokseen ja 5 cl voluumiin kello antoi n. 55 sekunnin ajan. Pumppu lähtee päälle n. 4 sekuntia napin painalluksesta ja ensimmäiset tipat tulevat noin 16-20 sekunnin tienoilla.
Nyt kokeilin säätää jauhatusta selkeästi karkeammaksi, edelleen 16 gr lataus ja lopputuotteessa pyrin 32 gr painoon. Tällöin valuma-aika on kokonaisuudessaan noin 32 sekunnin tienoilla, mutta edelleen ensimmäisen tipan tulo kestää saman noin 17 sekuntia ja itse valuminen 15 sekunnin ajassa. Virtaus vaikuttaa aivan liian nopealle, mutta maku tuolle pavulle oli huomattavasti parempi ja kitkeryys oli poissa. Itse en kyllä keksi miten jauhatus pitäisi säätää, että kokonaisaika olisi 30 sekunnin tienoilla eikä valuma tulisi ajan lopussa isona purona, vaan valuminen alkaisi alle 10 sekunnin kohdilla.
Useimmat robusta pohjaiset pavut ovat kyllä maistuneet hyvin tuolla alkuperäisellä 55 sekunnin kokonaisajalla, jolloin itse kahvin virtaaminen kuppiin näyttää järkevältä.
Mihin kokonaisvaluma-aikaan tähtäätte Oscarille napinpainalluksesta (tai pumpun käynnistymisestä joka 4 sek napin painalluksesta) valmiiseen tuplaan? Mikä on tavoite kesto kahvin valumiseen ensimmäistä viimeiseen tippaan?