Terve
Ensinnäkin, kiitoksia loistavasta foorumista. Olen pikkuhiljaa lukenut viestiketjuja läpi ja saanut tuntuvasti lisätietoa minulle ilmeisen uudesta maailmasta.
Tästä tulee vähän pitkä, mutta avaan hieman taustaani, koska en löytänyt ketään "kohtalontoveria" tältä foorumilta. Kaikki ovat ilmeisesti oppineet virheistään tai eivät vielä tajunneet niitä tai kehdanneet kaikkea kirjoittaa, tai sitten täällä on vain pitkän linjan harrastajia.
Eli, hyvä ruuan ja juoman ystävänä pidän espressokahvista (cappuccinosta myös), ja sainkin sitten lahjaksi espressokeittimen, tarkemmin sanottuna Ariete Café Retron (ns. markettitavaraa...tiedän). Anyway, oletin osaavani tehdä sillä kahvia. Asiaa tutkittuani (ja hieman myös makua ihmeteltyäni) totesin vihdoin että en osannut.
Surffailtuani sekä tällä foorumilla että anglosaksisilla vastaavilla, totesin heti alkuun, että espressokeittimien osto pitäisi kieltää ellei ensin ilmoita tietävänsä mitä tekee. Itse kun syyllistyin juuri siihen peruspulliaisen virheeseen, että työnsin valmiiksi jauhettua pulveria (alepan hyllyltä ostettua lavazzaa) filtteriin, kahvan kiinni koneeseen ja eikun napista kahviloihin verrattavaa espressoa kiitos.....haaveeksi jäi. En tässä vaiheessa tiennyt jauhatuksesta, tamppauksesta, valuma-ajasta yms. tai ylipäätään espresson historiasta ja koko jutusta yhtään mitään.
Asioihin perehdyttyäni ja pienen hifistelykärpäsen puremana aloin sitten nähdä karmean totuuden touhuissani. Ymmärsin toimineeni kuin jos olisin saanut keskinkertaisen paistinpannun ja olettanut sen avulla automaattisesti osaavani kokata michelin -tähden juhla-aterian enempää miettimättä.
No (saa nauraa)- nyt on pikkuhiljaa selvinnyt, että olen itse asiassa muutamien kuukausien ajan 1) lipittänyt 10-15 sekuntia valuneita pahoja "tuplaespressoja", usein yksinkertaisella kahvimäärällä mutta tuplaespresson (6-7 cl) vesimäärällä (luulin pieniä espressokuppeja vielä pienemmiksi!). Olen myös 2) käytännössä aina vaahdottanut cappuccinoni maidon paksuksi mömmöksi (joka on ihan hyvää kun ei ymmärrä tehdä mikrovaahtoa eikä paremmastakaan tiedä). Lisäksi olen 3) cappuccinoa tehdessäni vaahdottanut sitä (maitoa) samassa kupissa josta sen juon, lisäten siihen tämän jälkeen silmämääräisesti (väärin) valutetun kahvin. Olen myös ihmetellyt kun kahvan kahdesta reiästä valuu hyvin epätasaisesti ja välillä roiskuen kahvia kuppiin. Olenhan mielestäni tehnyt "kaiken oikein" 4) tasoittamalla hyvin kevyesti filtteriin annostellun kahvin ilman suurempaa voimaa sillä muovisella läpyskällä joka tuli keittimen mukana...
Ennen investointia kunnon kahvimyllyyn (käsikäyttöinen Peugeotin malli kyllä löytyy, olen silläkin yrittänyt joskus kahvia tehdä) ja kunnollisempaan koneeseen (tälläkin foorumilla kehutut
Rancilio Silvia & Rocky Grinder vaikuttaisivat mielenkiintoisilta investoinneilta), ajattelin tehdä seuraavat ensiaputoimenpiteet ja harjoitella hieman toimintaa ennen siirtymistä seuraavalle tasolle. Ystävällisesti kommentoikaa olenko ollenkaan oikeilla jäljillä ja saisiko näillä edes aluksi kunnon (tai välttävän) espresson ja cappuccinon:
a) hankkia kunnon tampperin, ja vastedes tampata markettipulverin kunnolla muottiin
=> pitäisi valumisaika pidentyä oikeaksi ja espresson valua tasaisesti kahvan kahdesta reiästä...vai?
b) hankkia maidon vaahdottamiseksi kunnon kannun, vaahdotella netistä kaivamieni ohjeiden mukaisesti mikrovaahdoksi ja kaataa kannusta sitten maidot kahvin päälle cappuccinon aikaansaamiseksi
Toimisiko? Vai onko niin että keittimeni on vain liian huono ja hyvä tampperikaan ei sitä pelasta? Saanko mitään järkevän makuista espressoa kaupan valmiiksi jauhetuista puruista? Onko ihan sekopäistä vaahdottaa cappuccinon maitoa samassa kupissa kuin sen juo, ja lorottaa kahvia sitten jälkeenpäin päälle?
Mistä muuten johtuu, että kun olen ostanut kahvimitan (johon chez mariuksessa kerrottiin mahtuvan perus espressokahvia määrän, joka vastaa about 7 grammaa), ja laitan kaksi mitallista tuplaespresson aikaan saamiseksi, ei (kahden kupin) filtteri ole vielä täynnä? Netistä tietoa onkiessani olen saanut käsityksen, että filtteri pistetään jopa yli ja sitten pyyhitään tasaiseksi (ties millä tekniikalla) ennen tamppausta. Itse en siis kaksi mitallista mitatessa edes saa filtteriä täyteen. Pitäisikö minun vain se täyttää (tarkkaa vaakaa määrän tarkistamiseksi ei ole)?
Kahvikärpänen on siis purrut, ja nyt pitäisi vielä päästä juomaan korjailemalla perusmokat.
Suuret kiitokset kommenteista jo etukäteen!