Kahvikeskustelu > Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet
Perkolaattori
<< < (2/4) > >>
jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: akallio - Heinäkuu 01, 2010, 09:55:54 ap ---Eipä taida kovin montaa perkolaattorin eli "pulputuspannun" käyttäjää tältä foorumilta löytyvän?

--- Lainaus päättyy ---

Ilmeisesti ei. Omatkin kokemukseni perkolaattorista ovat lapsuudesta ja mummolasta. Muistelisin että kyllä se perkolaattorikahvi ihan kahville maistui.

Periaatteessa kiinnostaisi koestaa kyseistä laitetta - lähinnä katsoa kuinka se kohtelee näitä laadukkaampia kahveja. Nostalginen toimintaperiaate kun ei kuulosta mitenkään ideaaliselta, eli jo uuttunutta kahvia lämmitetään voimakkaasti useaan otteeseen uudelleen. Mutta tuota pitäisi maistaa ennen lopullista tuomiota. Mututuntumana veikkaisin että soveltuu parhaiten "kahvimaisille" kahveille.


--- Lainaus käyttäjältä: Kahvituomari - Kesäkuu 30, 2010, 00:36:57 ap ---Itse olen huomannut seuraavat:
1. Purua kannattaa laittaa enemmän kuin suodatinkeittimeen

--- Lainaus päättyy ---

Millainen vaikutus tällä oli lopputulokseen?


--- Lainaus käyttäjältä: Kahvituomari - Heinäkuu 01, 2010, 08:58:59 ap ---Minkäslaisia mittasuhteita väki käyttää perkolaattorissa kahvi/vesi? Itse käytän Moccamaster-mittaa ja suhde on 3 mittaa / 4dl.

--- Lainaus päättyy ---

Näillä perinteisimmillä menetelmiää 4 desiin, eli 400g vettä käytetään suurinpiirtein 25g kahvia ("kaava": 25*16=400). Muistelisin että mokkamasterin "tuplamitta" antaa kahvia 12-14 grammaa riippuen ottaako kukkurallisia vaiko tasoitettuja. Tuosta laskien 4dl laittaisin kaksi kukkuraista mokkamastermittaa.

Viitaten tuohon edelliseen kysymykseen: millainen ero on maussa 2 mittaa vs. 3 mittaa?

Wikipedia kertoo että perkolaattori yliuuttaa kahvia helposti. Yliannostelu voisi auttaa tasaamaan tätä (yliannostellessa kahvi kun yleensäottaen aliuuttuu, mutta lopputulos on konsentraatioltaan vahvaa).
tirofaux:
Perkolaattoria tulee käytettyä lähinnä silloin kun vierasjoukolle keitetään kahvit. Kahvina valmiiksi jauhettu Paulig Parisien. Annostelu maksimimääräisenä, joskus puruja tulee liikaakin, tällöin puruja löytyy säiliön sihdin päältä keiton jälkeen. Kahvia voi maustaa erilaisilla makusiirapeilla, suosiossa ovat olleet etenkin hasselpähkinä ja suklaa. Perkolaattorin plussana on kuuma kahvi ja jos laite toimii sähköllä se myös melko todennäköisesti pitää kahvin kuumana. Ei ole niin tarkkaa tulevatko vieraat kahvipöytään heti vai vasta vartin päästä.

Kuppiin tulee heitettyä myös espressokoneella vaahdotettua maitoa. Jos maidon vaahdotus innostaa, saanee kohtuullista vaahtoa aikaiseksi myös halvalla (15e?) pressopannulla. Tästä aiheesta lisää tarvittaessa, saa kysyä.

Perkolaattorin puhdistus on mielestäni vaikeata. Kahvi tahraa nopeasti kiiltävät osat eikä käsi- tai konepesu vaikuta irrottavan likaa kovin tehokkaasti. Cafizaan tai vastaavaan puhdistusaineeseen osat upottaessa lika kyllä lähtee. Omassa laitteessani kannessa on läpinäkyvä osio, josta näkee kahvin pulputuksen. Mukava visuaalinen lisä, mutta kannen purkaminen osiin puhdistusta varten on työlästä.

Itse välttelen perkolaattorikahvin keittämistä, kun on noita mielenkiintoisempiakin laitteita tullut hankittua.
Kahvituomari:
Jos purua on liian vähän, niin omat soppani ainakin maistui tosi vetisiltä.

Suodatinkahvini teen Moccamaster-asteikolla 3,5 mittaa = 4 kuppia (keitinasteikko, 4 kuppia on noin 5,5 dl) vettä. Ja perkolaattoriin laitan 4,5 mittaa = 5 dl vettä. Ero ei siis ole huima, mutta kuitenkin suosittelen enemmän purua perkolaattoriin.

Purun kannattaa olla aika tummaa. Presidentin tummapaahto tuntuu hieman liian vaalealta. Arvid Nordqvistin Franskrost on jo sinnepäin. Parisienia pitää kokeilla.

Parhaat kahvit sain kun käytin itse vastajauhamaani Starbucks Sulawesia (Bold). Näin jälkiviisaana tuntuu siltä, että hyvä kahvi lähinnä oli seurausta kunnon pavuista, ei niinkään valmistusmenetelmästä. Mutta se kahvi oli todella hyvä kahvi!

En ole vieläkään kokeillut keittää isoa määrää. Eli kaikki kommenttini perustuu 3-5:n kupillisen keittämiseen, mikä tuskin on ideaalimäärä perkolaattorilla keittämiseen.
akallio:

--- Lainaus käyttäjältä: Kahvituomari - Heinäkuu 02, 2010, 12:01:15 ip ---En ole vieläkään kokeillut keittää isoa määrää. Eli kaikki kommenttini perustuu 3-5:n kupillisen keittämiseen, mikä tuskin on ideaalimäärä perkolaattorilla keittämiseen.

--- Lainaus päättyy ---

Perkolaattorin toimintaperiaate on sellainen, että se tosiaan varmasti toimii parhaiten sillä vesimäärällä, jolle se on suunniteltu. Pannuja toki löytyy monenkokoisia, mutta Suomessa valikoima on aika pieni.
tirofaux:
Vieraskahvit suuremmalle porukalle keittelen tuolla suuremmalla Clasun mallilla (12 kuppia)

http://www.clasohlson.fi/Siteseeker/Search_o.aspx?q=perkolaattori

Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu
Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta