Kahvikeskustelu > Kahvit ja pavut

Kahvit marketeissa

<< < (2/92) > >>

Juqi:
Helsingin keskustan S-Marketissa näytti olevan tänään 5 päivää sitten paahdettua Presidenttiä. Aika hyvin. En ole kyllä näin tuoreeseen Pauligiin vielä törmännyt.

migu2:

--- Lainaus käyttäjältä: Juqi - Toukokuu 30, 2008, 14:33:05 ip ---Helsingin keskustan S-Marketissa näytti olevan tänään 5 päivää sitten paahdettua Presidenttiä. Aika hyvin. En ole kyllä näin tuoreeseen Pauligiin vielä törmännyt.

--- Lainaus päättyy ---

Onpas tuoretta! Sitä olen miettinyt että tuo päivämäärähän on kahvin pakkauspäivämäärä, eikä välttämättä paahtopäivämäärä. En tiedä miten tuo paahto ja pakkausprosessi isoissa paahtimoissa toteutetaan. Paahtavat varmaan todella isoja määriä kerrallaan ja niitä sitten pakkaillaan pitkin viikkoa paketteihin....Joskin eipä nuo Pauligin tuotteet hirveästi jaksa kiinnostaa, joten ihan sama loppujen lopuksi  ;D

akallio:
Tiiliskiveen pakattava kahvi pitää olla hiilidioksidivapaata, joten kaipa sitä jonkun aikaa joutuu seisottamaan. En tiedä seisottavatko papuna vai jauhettuna, papuna siihen menee ainakin muutamia päiviä.

Juqi:

--- Lainaus käyttäjältä: migu2 - Toukokuu 30, 2008, 16:30:42 ip ---Onpas tuoretta! Sitä olen miettinyt että tuo päivämäärähän on kahvin pakkauspäivämäärä, eikä välttämättä paahtopäivämäärä. En tiedä miten tuo paahto ja pakkausprosessi isoissa paahtimoissa toteutetaan. Paahtavat varmaan todella isoja määriä kerrallaan ja niitä sitten pakkaillaan pitkin viikkoa paketteihin....Joskin eipä nuo Pauligin tuotteet hirveästi jaksa kiinnostaa, joten ihan sama loppujen lopuksi  ;D

--- Lainaus päättyy ---

Joo, siis tosiaan pakattu tuolloin. Paahtopäivästähän ei ole tietoa.

jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: migu2 - Toukokuu 30, 2008, 16:30:42 ip ---En tiedä miten tuo paahto ja pakkausprosessi isoissa paahtimoissa toteutetaan.

--- Lainaus päättyy ---

En tosin tiedä miten Pauligilla homma toimii, mutta mitä olen kirjallisuudesta lukenut niin se on isoissa paahtimoissa aika "teollista".

Ensinnäkin paahdin voi olla sellainen että toisesta päästä menee vihreä kahvi sisään ja toisesta tulee paahdettua ulos. Yleisesti tämä kai toteutetaan niin että paahdin on jonkintyyppinen pitkä "putki" jossa sisällä pyörii korkkiruuvin tapainen väkkärä tms. joka siirtää kahvipavut tuon putken läpi. Paahtoaste säädetään käytännössä tuon "korkkiruuvin" pyörimisnopeudella ja muodolla siten että kahvi putkahtaa ulos toisestä päästä ja ulos paahtimesta juuri oikealla hetkellä. Tällöin paahtaminen on siis yhtäjaksoista, eikä "erä kerrallaan" kuten pienpaahtimoilla.

Kahvi taas jauhetaan "sylinteriterillä" eli kaksi vastakkain pyörivää sylinterin muotoista terää joiden välistä kahvi kulkee. Näitä on sitten useita peräkkäin joista aina jokainen tuottaa astetta pienempää jauhetta (tällöin muuten päästään todella tasaiseen jauhatustulokseen).

Kuten akallio jo mainitsikin niin paahdetusta kahvista - mikäli se pakataan semmoiseen "tiiliskiveen" - pitää poistaa hiilidioksiidia mahdollisimman paljon. Itse uskoisin tämän tapahtuvan jauhatuksen kautta, sillä jauhaminen nopeuttaa tuota prosessia erittäin paljon ja varsinkin vaaleapaahtoisesta kahvista hiilioksidi irtaantuu nihkeämmin. Illyn kirjasessa on suuntaa antava kuvaaja joka kertoo että "CO2 concentration in the headspace" on paahdon jälkeen jauhetussa kahvissa kolmen päivän kohdalla noin 15% kun pavussa se pääsee tälle tasolle vasta jossain 30-35 päivän tienoilla.

Eli periaatteessa homma toimii parhaimmillaan (pahimmillaan - miten sen ottaa), niin että tehtaaseen menee toisesta päästä vihreää raakakahvia ja toisesta päästä putkahtaa pakettia ulos...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta