Kahvikeskustelu > Muu kahviaiheinen keskustelu

Kahvikirjallisuus

<< < (2/7) > >>

Teme:
Scottin kirja saapui tänään. Pakko sanoa että kirja on mielestäni erittäin asiallinen teos.

Vaikka kirjassa käsitellään kohtuullisen laajasti suodatinkahvi ja pikaisesti myös pressokahvi sekä tee, painottuu kirja selkeästi kuitenkin espressoon (joka ei vaivaa minua koska lähinnä espressoa nautiskelen). Asiat on esitetty fiksusti, kompaktisti ja helposti ymmärrettävästi - liikaa tieteellistä tekstiä ja analyysiä on vältetty. Olisihan joistakin asioista toki voinut jaaritella huomattavan paljon laajemminkin kuin mitä Scott tekee, mutta toisaalta ei heti tule mieleen mitään olennaista jota kirjasta uupuisi (jos siis puhutaan kirjan aiheesta - baristatekniikasta).

Kannattaa huomata että laitteiden ja tarvikkeiden ylläpitoa, puhdistusta ja siistimisestä ei käsitellä lainkaan, eli kirja keskittyy vain juomien valmistukseen.

"The Professional Barista's Handbook" on siis mielestäni mainio ostos - hyvä lisä aiemmin mainitsemalleni Illyn kirjalle ja Schomerin kirja on mielestäni lähes turha ostos jos tämä kirja löytyy hyllystä. Kahvin paahtamisesta, Teestä ja esim Turkkilaisesta kahvista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin suunnata katseensa muualle.

T. Teme

Kotibaari:
Nostetaan nyt tätä ketjua, jottei turhaan tule ylläpidettyä tuota toisaalla aloittamaani.

Raon kirja saapui noin viikossa, ja onkin mukava teos. Olen sitä jo jonkin verran lukenut, mutta näyttää siltä, että siinä ei puhuta kahvilaaduista ja kahvin ostamisesta mitään. Olisiko näihin asioihin parempi teos tuo Kenneth Davisin Coffee? Tai se Illyn kirja, jonka tekstien objektiivisuutta ei kylläkään hirveän helposti niele.

jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: Kotibaari - Syyskuu 25, 2008, 10:44:11 ap ---ei puhuta kahvilaaduista ja kahvin ostamisesta mitään. Olisiko näihin asioihin parempi teos tuo Kenneth Davisin Coffee?

--- Lainaus päättyy ---

Mitä tarkoitat kahvin ostamisella? Kahvilaaduista löytyy aika hyvin tietoa netistäkin - varsinkin "suurpiirteiset" kuvaukset eri maitten/paikkojen kahvien piirteistä (esim. täällä on jonkinlaiset). Toisaalta kovin tarkkoja kuvauksia ei oikein voi antaa - riippuu aina kulloisenkin vuoden kasvuolosuhteista jne. minkälainen papu sieltä putkahtaa (mutta siis on tiettyjä "erikoispiirteitä" jotka säilyvät tietyn paikan kahvissa vuodesta toiseen).


--- Lainaus käyttäjältä: Kotibaari - Syyskuu 25, 2008, 10:44:11 ap ---Tai se Illyn kirja, jonka tekstien objektiivisuutta ei kylläkään hirveän helposti niele.

--- Lainaus päättyy ---

Tuo kirja on siis eräänlainen katsaus suureen määrään tieteellisiä julkaisuja. Eli se ei ole siis mikään opas espresson valmistamiseen. Kirja yrittää ynnätä yhteen kaiken sen mitä nykyisin tiedetään espresson laatuun vaikuttavista tekijöistä (kasvuolosuhteet, lajikkeet, käsittely, paahtaminen, säilytys, jauhaminen, valmistaminen jne...). Samalla sitten käydään läpi mm. perkolaatioprosessin periaatteet, makuaistimusten syntyminen (!) jne. Ainoa kohta missä "Illy" pistää hieman silmään on parin kohdan maininta heidän käyttämäänsä papujen säilytysmenetelmään (inertissä kaasussa ja paineessa) ja jokunen maininta pod-systeemeistä. Mutta noin 98% tuosta kirjasta on ihan asiallista tekstiä (ja jokaisen luvun lopusta löytyy kattava lista asiaan liittyvistä ja viitatuista tieteellisistä artikkeleista, joista asiat voi halutessaan käydä tarkastamassa). Sisällysluetteloa voi vilkuilla vaikka täältä.

Kotibaari:

--- Lainaus käyttäjältä: jiitee - Syyskuu 25, 2008, 22:25:18 ip ---Mitä tarkoitat kahvin ostamisella?

--- Lainaus päättyy ---

Niin siis lähinnä kaipasin apuja siihen, kun valkkaan papuja kaupasta/netistä. Eli mitä plaatuja ja paahtoja kannattaa miksikin ostaa jne.

jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: Kotibaari - Syyskuu 26, 2008, 00:29:55 ap ---Niin siis lähinnä kaipasin apuja siihen, kun valkkaan papuja kaupasta/netistä. Eli mitä plaatuja ja paahtoja kannattaa miksikin ostaa jne.

--- Lainaus päättyy ---

Homman ilohan on kokeilla itse. ;)

Mutta kannattaa ehkä aloittaa espressosekoituksilla eikä mennä suoraan SO eli "alkuperäpapuihin". Tuoreuteen kannattaa panostaa. Suomesta/Suomeen ostettuna laadukkaan pavun kilohinta ei yleensä tipahda alle 26/28 euron. Mutta tässä kannattaa siis olla varovainen, eli ettei pidä kaikkea kallista laadukkaana. Uskon nimittäin että monestakin paikasta taitaa löytyä yli 30 euron kilohintaan liian tummaksi paahdettua ja "laarissa" kuukauden-pari lojunutta papua.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta