Juu arvasin että valinnan varaa riittää mutta kysymys kuuluikin annostelijalla vai ilman. Ei ollut niinkään tarkoitus keskittyä jonkun tietyn myllyn ongelmaan taikka paremmuuteen vaan ylipäätään mitä huonoja ja hyviä puolia annostelijassa on.
Eli alla nyt vielä käyty läpi noita omia mielipiteitä ja kokemuksia aiheesta annostelijalla vai ilman:
Annostelijallinen mylly+ rikkoo staattisen sähkön jne aiheuttamat paakut - etenkin jos "vetkuttaa" annostelijan vipua ja annostelee jauhatuksen aikana (joka toisaalta eliminoi seuraavan kohdan plussan)
+ portafiltteri lyhyemmän aikaa pois gruposta jos annostelulun tekee vasta kun kahvi on jauhetut (etenkin jos mylly on hidas jauhamaan) - eli kahva jäähtyy vähemmän
+ jauhinkammiosta ja -teristä annostelijaan johtava kouru (yleensä) helpompi puhdistaa (toisaalta itse annostelija on puolestaan ylimääräistä siivottavaa)
+ parempi kun valmistaa espressoja isommalle porukalle, etenkin jos mylly on hidas jauhamaan (toisaalta edellyttää että espressokone pysyy tahdissa mukana)
- saattaa hukata hiukan enemmän kahvia kuin annostelijaton versio samasta myllystä
- hankalampi jauhaa aina täsmälleen oikea määrä kahvia
- annostelijan vivun "vetkuttaminen" on joidenkin mielestä turhaa hommaa...
Annostelijaton mylly+ helpompi jauhaa täsmällisesti vain kulloinkin tarvittava määrä
+ vähemmän ylimääräisiä osia (eli ei annostelijaa keräämässä kahvia, annostelijan vipua "vetkutettavana" jne)
- (yleensä) enemmän staattista sähköä ja paakkuuntumista (joka vaikeuttaa tasaisen uuton saavuttamista)
- myllyn "nokka" yleensä vaikea puhdistettava ja se yleensä hankaloittaa myös jauhinkammiosta ja -teristä johtavan kourun puhdistusta
- portafiltteri pidemmän aikaa irti gruposta (jos mylly on hidas), eli kahva jäähtyy enemmän
Jos laite on ahkerassa käytössä päivittäin, eli tekee vaikka parikymmentä shottia päivässä niin annostelijamalli voi olla käytössä kätevämpi...
Jos nuo kaikki parikymmentä tulee valmistettua peräjälkeen, niin annostelija on fiksu vaihtoehto. Jos ne taas valmistaa pitkin päivää, niin itse valitsisin mieluummin nopeasti jauhavan annostelijattoman...
Katsoin temen kirjoituksia home-baristassa, jossa oli laitettu myllyt järjestykseen:
1. Compak K10 WBC (conical burr)
2. Mahlkönig K30 Vario (flat burr)
3. Casadio Instantaneo (conical burr)
4. Mazzer Mini-E / Mazzer Mini doser (flat burr)
5. Rocky
Nuo myllyt olin siis järkännyt niiden tuottaman kahvin maun mukaan (omien kokemusten perusteella). Jos ottaa huomioon muutkin mahdolliset valintakriteerit kuten koko, käytännöllisyys, hukkaan menevän kahvin määrä jne, niin järjestys onkin erilainen ja pieni Mazzer ehkä houkuttelevampi vaihtoehto. Kannattaa myös huomata se, että kaikki listassa olevat myllyt ovat hyviä (omilla plussilla ja miinuksilla). Hinnat mitä arvailit ovat ihan kohdillaan.
T. Teme