Lainaan tässä vanhaa ketjua, kun koskee samaa "turhaa" laitetta Delonghi EC685.M.
Tuli tämmöiseen sorruttua kun ostin Black Friday tarjouksesta ensin Wacaco Minipresso -matkaespressokeittimen. Tällä sain melko hyvää espressoa ja hieman tästä innostuin. Latet jäi ja aloin juomaan aiempaa enemmän mustana espressoa. Ajattelinkin päivittää "parempaan" ja "helpompaan" laitteeseen, jolla saisin espressoa tehtyä.
Valintani osui halvan pään delonghiin kuten varmaan niin monen muunkin. Toinen syy tähän oli myös koko, keittiö on pieni ja tämä delonghi on hyvin kapea. En ymmärtänyt mitä ostan ja nyt pari päivän kokemuksella eihän tällä saa edes samaa laatua kuin tuolla wacacon käsivehkeellä. Toki testaus on vielä kesken, laatu paranee kokoajan.
Ei nyt edes puhuta painekahvasta, olen vasta nyt ymmärtänyt että tämmöisiäkin eroja voi olla. Mennän sen sijaan muutamiin muihin ongelmiin, mitkä mielestäni tekevät tästä täysin turhan koneen.
1. Ohjeen mukaan tuplashottiin pitäisi laittaa 14 gr kahvia. Kahvaan ei vaan mahdu näin paljoa. Käytännössä kahvaan mahtuu vain noin 10 gr kahvia. Tässä menee myös raja siihen mitä laite jaksaa puskea läpi. Jos laitan 11-12 gr kahvia, niin laite ei edes puske vettä sieltä läpi. Tulee vain pari tippaa ja sitten loppuu, eli jokin turvaventtiili ei anna nostaa painetta tarpeeksi. Tähän liittyen olen jo siirtynyt hieman karkeampaan jauhatukseen, vettä tulee hieman paremmin läpi, mutta en aivan ole tähän tyytyväinen. Pitää vielä testata aiempaakin karkeammalla, mutta selkeästi mitään kovin hienoa jauhatusta tähän ei voi laittaa.
2. Tuplashotti (n. 65-75 ml) tulee noin 50 sekuntiin. Veikkaan että laitteen vedenvirtaus on vakio ja single tulee varmaan oikein noin 25 sekuntiin, niin luonnollisesti tuplashotti tulee tupla-aikaan. Onko tämä täysin no-no espresson tekemiseen ?
3. Vaahdotin. Höyryä ei vaan tule kovin kauaa, tämä ei meinaa riittää maidon vaahdotukseen (ainakaan meidän maitomäärillä), laite ottaa pitkän miettimistauon (lämpenemisen) välissä. En puhu nyt laadustakaan mitään, tämä laatu on meille ihan ok kun aiemmin maito on vaahdotetttu pressopannulla. Mutta se lämmöntuottokyky ja sitä myöten höyryn kesto on turhan pieni.
Tiedän että tuohon höyryn tuottoon ei voi mitään. Mutta onko arvon foorumisteilla kokemuksia ja vinkkejä miten tuohon itse kahvin/espresson tekoon saadaan parempaa laatua? Käytössä on wilfa svart / WSCG-2 mylly. Karkeus on tällä hetkellä tuolla mocca ja aeropress vaihtoehtojen välissä, mikä tässä olisi oikea karkeus tämmöiseen laitteeseen?