Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvia teepaikasta  (Luettu 2929 kertaa)

simison

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Kahvia teepaikasta
« : Lokakuu 16, 2011, 18:03:32 ip »

Tsaude! Hieno saitti! Olen nyt illan lueskelemalla oppinut jo hurjasti kahvista.

Olemme perustamassa tee-"kahvilaa" Baltiaan ja vaikka erikoisuutenamme tuleekin olemaan huitsin kattava teevalikoima ja erityisen hieno ja leppoisa mesta, täytyy meidän tietysti tarjoilla myös kahvia. En itse tunne erikoiskahvien maailmaa, mutta ihan silkasta kunnioituksesta ei todellakaan ole tarkoitus vain laittaa mokkamasteria nurkkaan seisomaan. Tarvitsisimme kuitenkin vähän neuvoa asiantuntijoilta.

Baltiassa kahvilakulttuuriin ei kuulu perus pannukahvi, vaan tarjolla on aina erikoiskahvit, mutta laatu on sitten tietysti mitä sattuu. Himassa jengi juokin sit yleensä instanttia tai suodatinkahvia heittämällä purut suoraan mukiin ja vettä päälle. :P

Haluaisimme tyydyttää kahvinälkäisten tarpeet mahdollisimman kunnialla, kuitenkaan hankkimatta kallista laitetta ja -koulutusta. Laadukkaiden raaka-aineiden käyttö on luonnollisesti tavoitteena. Siispä;

- Onko olemassa edukkaita, parin satkun laitteita, joilla onnistuu helposti erikoiskahvien "tekeminen"?
- Miten paljon kahvin laatua saa näillä laitteilla tehdessä parannettua hankkimalla erikseen oman myllyn?
- Millainen on hyvä mylly (kelpaako elektroninen 30$ vekotin)?
- Myyntivolyymi kahvilla ei tule olemaan hurja, joten siksikin pv/200+ kupin kallis laite tuntuu overkilliltä.

Entäpä onko todellakin niin, että erikoiskahvien maailmassa vain espressopohjaiset kahvit kelpaisivat? Selitän;

Paikan teemana on maailma ja matkailu. Voisimmekin tarjota esim. kopi tubrukia (http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_tubruk) tai Turkkilaista kahvia (http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coffee), mutta pelkäämme ettei niitä saada menemään. Tuollaisten valmistuskustannukset olisivat kuitenkin paljon halvemmat vrt espressokone. Erityisen nopeasti kahvikuppia ei ole tarkoitus saada aikaiseksi, vaan mennään ns. teenjuontivauhdilla. ;-)

Toinen idea olisi tarjota kahvia tuomalla pressopannu ja kuppi pöytään. Onko kellään tämänlaisesta menettelystä kokemusta kahviloissa vai pidättekö sitä röyhkenä tms?

Kiitos!
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvia teepaikasta
« Vastaus #1 : Lokakuu 16, 2011, 19:12:41 ip »

Tsaude! Hieno saitti! Olen nyt illan lueskelemalla oppinut jo hurjasti kahvista.

Olemme perustamassa tee-"kahvilaa" Baltiaan ja vaikka erikoisuutenamme tuleekin olemaan huitsin kattava teevalikoima ja erityisen hieno ja leppoisa mesta, täytyy meidän tietysti tarjoilla myös kahvia. En itse tunne erikoiskahvien maailmaa, mutta ihan silkasta kunnioituksesta ei todellakaan ole tarkoitus vain laittaa mokkamasteria nurkkaan seisomaan. Tarvitsisimme kuitenkin vähän neuvoa asiantuntijoilta.

Alkuun ns. "iso käsi" perustussuunnitelmista. Asiaansa perehtyviä kahviloita ei ikinä ole liikaa.


- Onko olemassa edukkaita, parin satkun laitteita, joilla onnistuu helposti erikoiskahvien "tekeminen"?

Ei ole.

- Miten paljon kahvin laatua saa näillä laitteilla tehdessä parannettua hankkimalla erikseen oman myllyn?
Mylly on täysi välttämättömyys kahvin valmistamiselle. Tässä mielessä voisi sanoa, että myllyn hankkiminen parantaa laatua rajattomasti.

- Millainen on hyvä mylly (kelpaako elektroninen 30$ vekotin)?
Niin kurjaa kuin se onkin, niin mylly on tärkein osuus kahvinkeitossa. Hieman nuhaisemmalla koneellakin selviää kunhan mylly on tarpeensa täyttävä. Mielestäni kannattaisi lähteä silmäilemään Mazzerin super jollyä ja tai vastaavia malleja muilta valmistajilta.

- Myyntivolyymi kahvilla ei tule olemaan hurja, joten siksikin pv/200+ kupin kallis laite tuntuu overkilliltä.
Espressojen tekeminen on laitteistuksen puolesta sietämättömän kallista touhua ja on toki järkevää miettiä maksaako teehen keskittyvässä  paikassa kone itsensä takaisin.

Minulle tulee aina jotenkin huono omatunto puhuttaessa espressokoneiden hinnoista sekä pätevyydestä mutta rehellisyyden nimissä ei ole juuri vaihtoehtoja.

Entäpä onko todellakin niin, että erikoiskahvien maailmassa vain espressopohjaiset kahvit kelpaisivat? Selitän;

--

Toinen idea olisi tarjota kahvia tuomalla pressopannu ja kuppi pöytään. Onko kellään tämänlaisesta menettelystä kokemusta kahviloissa vai pidättekö sitä röyhkenä tms?

Vaikka erikoiskahvit usein käsitetäänkin tarkoittamaan vain ja ainoastaan espressokoneista valuvia höyryäviä maitojuomia niin vaihtoehtoja toki on. Suodatinkahvit nauttivat tällä hetkellä suurta läpimurtoaan ja siinä missä muutama vuosi sitten olisi puritaani voinut todeta juovansa vain tuplaristrettoja, löytyy nykyään jo paljon ihmisiä jotka ylpeästi juovat vain suodatinkahvia.

Voisi kuvitella, että jos olette erikoistunut teehen, niin ainakin osa asiakkaista on valmis juomaan juomansa ilman maitoa ja saattaa olla myös kiinnostunut teen alkuperästä tms. Tällainen mielenlaatu olisi varmasti hyvä pohja myös suodatinkahveille.

http://vimeo.com/11181154 video summaa kuppi kerrallaan -touhun melko hyvin.

Joku aikaansa seuraava saattaa postata tänne vielä myöhemmin jotain Maaemo-raflan kahvinvalmistustavoista hyvänä esimerkkinä monimuotoisuudesta, jota kahvin valmistamiseen voi soveltaa.

Mitä french press-pannuihin tulee niin niitä on helppo käyttää eivätkä vaadi aktiivista työtä muutamaa sekuntia pidempään. Itse en kuitenkaan välitä french pressin "likaisesta" mausta.
 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvia teepaikasta
« Vastaus #2 : Lokakuu 16, 2011, 19:37:22 ip »

Toinen idea olisi tarjota kahvia tuomalla pressopannu ja kuppi pöytään. Onko kellään tämänlaisesta menettelystä kokemusta kahviloissa vai pidättekö sitä röyhkenä tms?

Kyllä tätä harrastetaan ja ei se ole mitenkään huonoa palvelua - kunhan kannun mukana tulee ajastin, joka kertoo milloin männän voi painaa alas ja ruveta ryystämään.

Voisinpa melkein suositella teille Mahlkönig/Baratza Vario myllyä, muutamaa pressopannua ja sekä vastaavaa määrää ajastimia. Pressopannut pitää olla erilliset, niitä ei voi käyttää ristiin teen kanssa. Mylly ohjelmoidaan (sen omalla ajastimella) tuottamaan esim. 12 grammaa karkeinta purua, mitä siitä ulos tulee. Sitten purut pressopannuun, 2 desiä hieman kiehuvasta kylmempää vettä päälle, ajastimeen jotain 2-3 min aikaa, ja lopuksi pannu, ajastin ja tyhjä kuppi asiakkaalle. Kahviksi jotain laadukasta ja tuoretta, mielellään vaaleaa, koska tumma paahto ja pressopannun mujuisuus ovat mielestäni huono yhdistelmä. Parametreja voi sitten säätää aina pavun mukaan.

Tuolla tavalla pääsette suhteellisen edullisesti liikenteeseen, kahvin laatu on parhaimmillaan erinomainen ja prosessi helppo sekä nopea. Sitten taitojen karttuessa ja myyntivolyymien selvitessä voi miettiä, että pitääkö panostaa lisää.

Vario on pätevä yleismylly, jolle löytyy kahvilassa aina käyttöä. Toisaalta se ei ole ammattilaismyllyksi tarkoitettu, joten kovaa käyttöä se ei välttämättä kestä. Ammattilaisvehkeet vaan maksaa aika paljon enemmän. Varion isoveli ProM esimerkiksi on tarkoitettu kevyeen kahvilakäyttöön, mutta maksaa useita kertoja enemmän. Käytettyjä espressomyllyjä saa aika halvalla (esim. Mazzer Super Jolly) ja ne ovat pressokäyttöönkin toki vaihtoehto, vaikka eivät mitenkään optimaalinen.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kahvia teepaikasta
« Vastaus #3 : Lokakuu 16, 2011, 19:46:44 ip »


Joku aikaansa seuraava saattaa postata tänne vielä myöhemmin jotain Maaemo-raflan kahvinvalmistustavoista hyvänä esimerkkinä monimuotoisuudesta, jota kahvin valmistamiseen voi soveltaa.


Kahvia:
http://vimeo.com/29216087

ja paikan "esittelyvideo"

http://vimeo.com/27856616

-Mikko-
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Kahvia teepaikasta
« Vastaus #4 : Lokakuu 17, 2011, 16:27:10 ip »

Baltiassa on myös kraanavesi aika tylyä ja pilalle kalkkiutuneita boilereitakin on tullut nähtyä, joten jos päädyt(te) laitteistoon, joka voi ottaa nokkiinsa kalkkeutumista, niin tämä asia kannattaa myös huomioida. Suodatinsuppilo voisi olla hyvä vaihtoehto, tuon pressopannun ohella.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

simison

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Kahvia teepaikasta
« Vastaus #5 : Lokakuu 18, 2011, 16:52:59 ip »

Kiitos tähänastisesta, tällä keskustelunavauksella on nyt ollut jo ratkaiseva vaikutus siihen mitä me tullaan kahvin saralla todennäköisesti tarjoamaan.

Olen nyt lueskellut myllyistä yms yms. pari päivää melkein putkeen, ideoinut ja nyt alkaisi konsepti jo löytymään.

  • Päätuotteeksi kaavailemme pressopannua; paria eri kokoa joita sitten tuodaan pöytään riippuen seurueen koosta. Perustuote yhdelle ihmiselle yksi iso kupillinen.
  • Laadukas kahvimylly, mutta järkevän hintainen pientä toimintaa ajatellen.
  • Asiakkaalle viedään pöytään kuppi, pressopannu ja 3-4min pieni tiimalasi. Digikellot on aika tylyn näköisiä. Lisäksi joko pieni kolmio-kyltti tai lasinalunen, jossa lyhyesti ohjeet asiakkaalle, vaikka toki suullisestikin ohjeistetaan. Pöydässä on sokeria ja lämmitettyä maitoa tuodaan pienessä karahvissa myös jos tarve.
  • Matala lasillinen vettä on varmaan ihan hyvä idis myös, ainakin ilmaiseksi saatavilla tiskiltä jos ei muuten.
  • Myöhemmin katsotaan kunhan tietoa/taitoa kerttyy, tuodaanko tarjolle myös muita kahveja kuten Vietnamilaista tekotapaa yms.
  • Erikoisuutena voitaisiin tuotteistaa jokin näyttävämpi kahvinvalmistusmenetelmä, joka tehtäisiin asiakkaan pöydän vieressä. Pakettiin kuuluis shown lisäksi tietysti kahvit kahdelle sekä leivokset. Teen kanssa simppeli seremonia on myös suunnitteilla ja ihmiset vois ostaa sitä esim. synttärilahjaks kavereilleen.

Myllyksi olen katsonut Baratza Variota; ei pro vehjes, mutta vaikuttaisi luotettavalta ja volyymiin sopivalta. Hintalaatukin vaikuttaa mainiolta. Katselin myös sen pikkuveljeä Virtuosoa, mutta ei vissiin välttämättä riitä volyymiin, vaikka jauheen laatu oliskin riittävää.

Erityisesti näistä artikkeleista oli apua:
CoffeeCrew.com: The Baratza Virtuoso revealed - The complete user review (osat 1-3)
CoffeeCrew.com: We review the Baratza Vario - a coffee grinder for the ages

Lainaus
Alkuun ns. "iso käsi" perustussuunnitelmista. Asiaansa perehtyviä kahviloita ei ikinä ole liikaa.

Kiitos! Ollaan parhaillaan Malesiassa ja istuttiin eilen päivä yhdessä teahousessa opiskelemassa. Ideana on tuoda jotain vähän uutta maahan ja kaupunkiin (Vilnaan, Liettuaan), josta tietynlaiset mestat vielä puuttuu. Ei me tietenkään vielä olla ammattilaisia oikein millään kahvilan pyörittämisen saralla, mutta eihän se estä perehtymästä. Tarkoitus on jokatapauksessa luoda paikkaan uniikki tunnelma ja huolehtia että perusteet on kunnossa.

Lainaus
Baltiassa on myös kraanavesi aika tylyä

Jep, ja tätä meidän pitää vielä tutkia. Kotikäytössä keittimiin kertyy paksu kerros kalkkia jo kuukaudessa, mutta vesi sentään on ok terveellistä juotavaksi. Meidän täytyy vielä tutkia mitä kahvilat ja raflat yleensä tekee ja onko ennen kahvilana toimineissa tiloissa yleensä asennettuna vähän tykimpi filtteröintijärjestelmä.

Seuraavana urakkana on lukea eri kahvityypeistä ja tutkia kuinka löytää paras tukkumyyjä Vilnasta, kuinka koko tukusta kuppiin prosessi pala palalta kulkee / kustantaa. Ja kunhan päästään takaisin Eurooppaan, ryhtyä myös perehtymään ihan käytännön tasolla vähän paremmin hommaan.

Kiitos videoista kaikki! Tosi inspiroivaa.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 18, 2011, 16:58:33 ip kirjoittanut simison »
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kahvia teepaikasta
« Vastaus #6 : Lokakuu 18, 2011, 17:10:52 ip »

  • Erikoisuutena voitaisiin tuotteistaa jokin näyttävämpi kahvinvalmistusmenetelmä, joka tehtäisiin asiakkaan pöydän vieressä. Pakettiin kuuluis shown lisäksi tietysti kahvit kahdelle sekä leivokset. Teen kanssa simppeli seremonia on myös suunnitteilla ja ihmiset vois ostaa sitä esim. synttärilahjaks kavereilleen.

Näyttävää kahvinvalmistusta voisi olla vaikka vakuumikeitin. Voisi toimia erittäin hyvin tuommoisena shöynä. Bonuksena tietty erittäin hyvä kahvi.
Kirjattu