Suggested Settings
These are the factory suggested settings.
Your customers' preferences may vary slightly.
1 -- Turkish (approx. 100 microns)
3 -- Espresso (approx. 300 microns)
5 - Paper Filter (approx. 500 microns)
6 -- Melitta (approx. 600 microns)
7 -- Metal Filter (approx. 700 microns)
8 -- Perculator (approx. 800 microns)
9 -- French Press (approx. 900 microns)
Paljonkohan aparaatti kustansi?
P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...
Onnittelut!
Paljonkohan aparaatti kustansi?
T. Teme
P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...
Huomasin tuon samaisen kuvan varmaan muutama kuukausi takaperin ja ajattelin silloin, että näyttää tutulta myllyltä eräiltä toisilta sivuilta. Aattelin, että on mylly komistunut kovasti entisestä :o. No, nyt selvisi syy siihenkin. Jos tuon samaisen myllyn haluaa kustomoituna, niin täytyykö olla suoraan tehtaalle yhteydessä? Eikö tuo sun mylly ollut nimenomaan kustomoitu? Ja jos oli, niin aika harhaanjohtavaa pitää sivuilla komeasti tuunattua aparaattia kun tilauksen tehnyt saakin paketissa karvalakkimallin. Kuva meinaan antaa odottaa jotain muuta..
Mutta takaisin aiheeseen, eli jiiteen uuteen myllyyn. Aika vakuuttavaa jos noin ison myllyn sisään tosiaan jää vain gramma kahvia.
Kun avaat vekottimen niin olisi hauska kuulla kommentteja miltä terät näyttävät verrattuna Mazzeriin. Ruuveja ei ole, mutta ovatko muutenkin sileämmät muodoltaan? Eli mistä se yksipiikkinen hiukkasjakauma syntyy.
Varmaan jossain vaiheessa kokeilet myös normaalia espressoa tuolla? Voisi kuvitella, että hyvä shotti vaatii tarkempaa säätöä kun ei ole niitä hitusia synnyttämässä "itsestäänsäätelevää" kahvikakkua.
Videossa siis jauhan 30g karkeahkoa suodatinjauhatusta (6 säätöasteikolla 1-9) suoraan juomalasiin (näkyy lentely paremmin kuin pahvimukin kanssa).
Mitäs tapahtuu kun jauhetaan vaikka 100 grammaa?
ProM:lla tuollainen yksi satsi onnistuu ihan hyvin. Staattisuutta ei ehkä ole sen enempää kuin videossa, mutta koska ulostulo ei ole putki vaan reikä kyljessä, niin se leviää vähän laajemmalle. Kun taas jauhaa vaikka sen 100 grammaa, niin sitten on kuoripölyä paikoissa, jonne sitä ei uskoisi fysiikan lakien mukaan voivan päätyä...
Kuoripolyä vai jauhetta? Tämän kuvan (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1277.msg15040#msg15040) perusteella oletin että kyse oli tuon kahvijauheen staattisuusongelmasta eikä kuoripölyn. Olen itse puhunut tuosta kuoripölystä, sillä se on siis ainoa jollain tasolla sotkeva tekijä oman myllyni kanssa. Toisaalta en tiedä voiko kuoripölyn lentelyä mitenkään järkevästi edes estää - se kun on olemukseltaan kovin paljon toisenlaista kahvijauheeseen verrattuna. Tietysti eroja voi syntyä siitä miten hyvin ja millä tavalla terät pilkkovat nuo kuorenkappaleet.
Toinen asia mikä tuli mieleen on jauheen tulonopeus ja tapa. Voisi olettaa että espressodistribuution kannalta olisi parempi että se tulee portafiltteriin ikäänkuin kauttaaltaan "varisemalla" eikä niinkään kovalla nopeudella sinne sun tänne. Koska ProM on suunniteltu espressomyllyksi(kin) ja Tanzania ei, niin tässäkin voi olla yksi syy käyttäytymiseroihin karkeammilla jauhatuksilla - puhumattakaan sitten mahdollisista eroista jauhejakaumassa ja sen vaikutuksista.
Mutta kokeilen seuraavalla kerralla jauhaa tuollaisen isomman satsin ensin lasiin tms. (huom: mutta tällä tavalla ei siis "normaalisti" myllyllä jauheta, vaan nokka on aina astian sisässä).
Kotikäytössä ei varmastikaan tarvetta isommille annoksille tule juuri vastaan. Mutta voisin hyvinkin kuvitella myllyn olevan osittain tarkoitettu jauhamaan myös vaikkapa ison suodatinkahvikoneen tasapohjaiseen filtteriin. 3litran annoskoolla kertajauhatus olisi sitten ~180grammaa.
Kyllä minulla on ainakin tarve jauhaa mukaan otettavaksi vähän isompi satsi kerrallaan.
Uusi kamera innoitti myllyn puhdistuksen yhteydessä päivittämään teräkuvat hieman parempiin.
Edit: raks, raks... eli tarkoitit siis jäähdytysripoja, etkä kiinnitysripoja...
Edit2: Eli tällaiset? (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg12727#msg12727).
Jep, ero on iso. Jos sivusta katsoo, niin onko Tanzanian terien reunassa notkoja? Espressomyllyn teräthän ovat ihan tasaiset sivusta katsoen.
Notkoilla ovat siis selvästi:
Nyt olisi pari kysymystä Jiiteelle. Eli oletko huomannut jauhatusjäljen paranemista terien "sisäänajatuessa"?
Oletkos muuten koskaan hypistellyt jauhetta, joka tulee ulos kampea paukuttelemalla jauhatuksen jälkeen? Huomasin nimittäin, että se on todella paljon pölyä sisältävää jauhetta sekä muutenkin aika hienon oloista jauhettuun karkeuteen nähden.
Ulommaiset terät taas, jotka viimeistelevät homman ovat tosiaan valmiiksi tylsän tuntuiset.
Jauhoin asetuksella 7 22g Cafetorian Panama Finca El Carmenia. Myllystä tuli ulos ilman koputtelua 20g ja loput 2 g koputtelemalla. Loput 2 g olivat pääasiassa selkeästi hienompaa sekä pölyisempää.
Tais löytyä syy pölyn määrään. Nimittäin kun avasin myllyn ja tutkin terät niin huomasin yläterän olevan kulunut toispuoleisesti niin pahasti, että kun sivusta katsoo terää niin se näyttää lähes sileältä. Pitäisi näkyä pieniä nyppylöitä niin kuin Jiiteen postaamassa kuvassa. Ei oikein meinaa huumori riittää...
Huomasin muuten samalla , että yläterää pystyy aavistuksen verran liikuttamaan. Eli pyörii ehkä n. 1-2 mm. Alaterä taas ei liikahda mihinkään.
Tais löytyä syy pölyn määrään. Nimittäin kun avasin myllyn ja tutkin terät niin huomasin yläterän olevan kulunut toispuoleisesti niin pahasti, että kun sivusta katsoo terää niin se näyttää lähes sileältä. Pitäisi näkyä pieniä nyppylöitä niin kuin Jiiteen postaamassa kuvassa. Ei oikein meinaa huumori riittää...
Mahtaisikohan tämä tarkoittaa sitä että alaterä on vinossa suhteessa yläterään. Eli hieman kärjistettynä seuraavasti:
_ (yläterä)
/ (alaterä, vasen laita alempana kuin oikea)
Kun sitten avasin myllyn tutkiakseni terät niin huomasin, että yläterää pitävän kehikon 3 ruuvista 2 oli melko löysästi kiinni. Olisikohan tästä johtuen yläterä päässyt liikkumaan sekä aiheuttamaan terien hajoamisen?
Täsmennätkö hieman:
Eli tässä dokumentissa: http://www.ditting.com/pdf/50820.pdf
oleva osa 20386 (Stationary Plate) oli ruuveilla löyhästi kiinni?
Mutta eiköhän valmistaja (ja myyjä) pysty selvittämään mikä voi aiheuttaa noin pahan kulumisen, noin lyhyessä ajassa (paljonko ennätit jauhaa?)
Jos ala-akseli olisi ollut vinossa niin sen terähän olisi kulunut toispuoleisesti ottaessa kiinni yläterään. Se oli tosiaan kulunut tasaisesti koko terän "leveydeltä".
Alaterä on se joka pyörii ja kuluu siis aina tasaisesti. Jos et toisaalta kuullut mitään hankausääntä asetuksella 3, niin eivät ne terät voi oikein ottaa toisiinsa kiinni papujen kanssa karkeammalla? Paitsi jos yläterä on jostain syystä hetkellisesti tipahtanut kun grindzit on laitettu sisään. Mutta tätä ei tietystikään saisi tapahtua toimivan yksilön kanssa.
Myllyä kalibroidessa terät kierretään (varovaisesti ja hetkellisesti) toisiinsa kiinni myllyn käydessä. Kalibrointi suoritetaan tehtaalla - ettei vaan siellä ole päässyt lipsahtamaan?
Ai niin... ala-yläterä arvauskilpailun voittaja on thjerppe.:) Oli nimittäin yläterä kulunut toispuoleisesti kun taas alaterä, joka pyörii oli kulunut tasaisesti.
No jos tässä oli kilpailu kyseessä niin pyytäisin vielä tarkentamaan miksi havaittu kuluminen (alaterän pyöriessä yläterä kuluu toispuoleisesti) ei voisi tapahtua myös silloin kun alaterä pyörii teoriani ehdottamassa asennossa (vain /).
Kyllä se vain niin on, että akseliin nähden vinossa oleva terä kuluu epätasaisesti ja suora tasaisesti. Sillä mikä terä pyörii, ei ole mitään tekemistä asian kanssa.
Asiaa voi havainnollisaa leikkaamalla pahvista kaksi kiekkoa joita pyörittelee toisiaan vasten siten että toinen kiekoista on vinossa. Tarkkailemalla mikä osa kiekoista on milloinkin kosketuksessa toisen kiekon kanssa homma selkiytyy.
No näinhän se toki on kun asiaa hieman tarkemmin pohtii. Kuluminen ei tosiaankaan voi riippua siitä kumpi pyörii (muuten kuluvan kappaleen saisi vaihtumaan tosiaan koordinaatistomuunnoksella). Kiitokset (havainnollisesta) oikaisusta!
EDIT:
...tai kun asiaa hetken lisää pohti, niin tämä riippuu tietysti tilanteesta. Jos akseli on suorassa ja siinä kiinni oleva terä vinossa akseliin nähden, kuluu vinossa oleva epätasaisesti. Jos taas akseli on vinossa ja kiinnioleva terä suorassa siihen nähden, kuluu se tasaisesti (tätä ajattelin itse ensin).
Nyt vain pitäisi tietää kumpi näistä tilanteista on kyseessä.
Otin myllyn pienemmällä (Dittingin) hopperilla.
Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut?
Kappas.
Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut? ::)
http://www.specialtycoffee.nl/hardware/grinders/mahlkonig/tanzania/
Lähetä sinne 1000 euron lasku :)
Lähetä sinne 1000 euron lasku
Kappas.
Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut? ::)
http://www.specialtycoffee.nl/hardware/grinders/mahlkonig/tanzania/
vrt.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg15955#msg15955
Tää on itteasiassa valokuvaajien standardi menettely jos joku käyttää kuvaa luvatta. Siis että laittaa laskun.