Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: jiitee - Elokuu 17, 2009, 17:28:49 ip

Otsikko: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 17, 2009, 17:28:49 ip
Tuli tuossa vajaa kuukausi sitten tehtyä "lopullinen" ratkaisu suodatinkahvin/pressokahvin jauhamisen osalta ja tänään uusi tulokas viimein sitten saapui (www.esw.nl tuon ystävällisesti toimitti).

Kuten kuvasta näkyy niin hopperi on suhteellisen korkea (750g) ja tullee jatkossa joko typistymään taikka vaihtumaan pienempään (pitäisi olla saatavilla "Dittingin puolelta" Mahlkönigiä). Ilman hopperia myllyä ei voi käyttää - turvamekanismi estää aika totaalisesti (yläkansi pomppaa irti).

Ääntä tuosta lähtee jonkin verran - mutta pienillä annoksilla jauhaessa tuo tuntuisi ihan siedettävältä (=lyhytkestoista) näin ensi kokemuksilta. Ääni näyttäisi tulevan pelkästään jauhatuksesta - moottori itsessään tuntuu olevan käytännössä äänetön (arvokilvestä löytyy tehoksi 750W).

Terät ovat 80 milliset ja magneettikiinnitteiset, eli niistä ei löydy ruuvinreikiä. Jauhatuskarkeuden säätö tapahtuu tuosta sivunamikasta kääntämällä - se on portaaton ja asteikko kulkee 1-9. Kohdassa 5 tuntuisi tulevan suht sopivaa suodatinkarkeutta. Säätöä saa kalibroitua tarvittaessa karkeammalle/hienommalle, tehdasasetuksilla se tulee niin että 1=turkkilaista tomua.

Lisäilen käyttökokemuksia tähän ketjuun jahka tuttavuutta tulee tehtyä vähän enemmän (Überprojectin blogista (http://marco.ie/uberproject/?p=107) löytyy myllystä pientä esittelyä jauhatusjakaumien kera).
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Teme - Elokuu 17, 2009, 18:11:40 ip
Onnittelut!

Paljonkohan aparaatti kustansi?

T. Teme

P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 17, 2009, 20:37:27 ip
Myllyllä siis jauhetaan suoraan pussiin taikka pahvimukiin ja ne saa kiinni kuvassa näkyvän torvenpätkän alle kampea nostamalla. Jauhatuksen jälkeen samaista kampea kääntämällä ja irti laskemalla saa paukuteltua torveen jääneet kahvinmurut pois. Nopeiden mittausten perusteella myllystä näyttäisi tulevan 0.1g tarkkuudella sama määrä kahvia pois mitä sinne on laittanut. Pitänee todeta asia perusteellisemmin/tarkemmin seuraavan puhdistuksen yhteydessä.

Myllyn etupaneelissa oleva pitkä metallilevy värisee jauhatuksen aikana ja näin kahvipussin maatessa sitä vasten kahvijauhe etenee tehokkaasti kohti pussin pohjaa.

Mylly painaa sen 16kg ja runko tuntuisi olevan metallia pois lukien tuo päällä oleva kansi jonka alta jauhatuskoneisto löytyy. Todennäköisesti tuosta kevyestä kannesta johtuen jauhaessa kuuluu esim. Mazzerin Mini-E:tä kovempi "kohina".

Säätöasteikko koskien löytyikin Dittingin sivuilta (http://www.ditting.com/suggested_settings.htm) seuraava taulukko:

Lainaus
Suggested Settings

These are the factory suggested settings.
Your customers' preferences may vary slightly.

1 -- Turkish (approx. 100 microns)
3 -- Espresso (approx. 300 microns)
5 - Paper Filter (approx. 500 microns)
6 -- Melitta (approx. 600 microns)
7 -- Metal Filter (approx. 700 microns)
8 -- Perculator (approx. 800 microns)
9 -- French Press (approx. 900 microns)

Eli silmärääräisesti etsimäni 5 = paperisuodatin osui aika hyvin nappiin.

Paljonkohan aparaatti kustansi?

Mahlkönigin hinnaston 1200€ + Hollannin alv (19%). Postikuluja ei tullut. Postikuluista tuli mieleen, että tuo myllyn paketti oli kyllä ensiluokkainen. Isot styroksit joiden sisällä itse mylly oli tukevasti kaukana laatikon reunoista. Laatikkossa oli vielä kyljissä kiinni tukevat erilliset muovikahvat jotka kannustivat kantamaan/säilyttämään pakettia pystyasennossa.

P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...

No niinpäs onkin. Kannattaa kysäistä ovatko tiedostaneet tuon itse.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Heca - Elokuu 17, 2009, 22:43:24 ip
Onnittelut!

Paljonkohan aparaatti kustansi?

T. Teme

P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...

Huomasin tuon samaisen kuvan varmaan muutama kuukausi takaperin ja ajattelin silloin, että näyttää tutulta myllyltä eräiltä toisilta sivuilta. Aattelin, että on mylly komistunut kovasti entisestä :o. No, nyt selvisi syy siihenkin. Jos tuon samaisen myllyn haluaa kustomoituna, niin täytyykö olla suoraan tehtaalle yhteydessä? Eikö tuo sun mylly ollut nimenomaan kustomoitu? Ja jos oli, niin aika harhaanjohtavaa pitää sivuilla komeasti tuunattua aparaattia kun tilauksen tehnyt saakin paketissa karvalakkimallin. Kuva meinaan antaa odottaa jotain muuta..
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Heca - Elokuu 17, 2009, 22:44:50 ip
Onnittelut Jiitee!
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Teme - Elokuu 18, 2009, 11:44:27 ap
Huomasin tuon samaisen kuvan varmaan muutama kuukausi takaperin ja ajattelin silloin, että näyttää tutulta myllyltä eräiltä toisilta sivuilta. Aattelin, että on mylly komistunut kovasti entisestä :o. No, nyt selvisi syy siihenkin. Jos tuon samaisen myllyn haluaa kustomoituna, niin täytyykö olla suoraan tehtaalle yhteydessä? Eikö tuo sun mylly ollut nimenomaan kustomoitu? Ja jos oli, niin aika harhaanjohtavaa pitää sivuilla komeasti tuunattua aparaattia kun tilauksen tehnyt saakin paketissa karvalakkimallin. Kuva meinaan antaa odottaa jotain muuta..

Laitoin ystävällisen viestin ESW:n Henkille ja nopeasti se kuva lähti sieltä pois. Mun "vanha" ja razzattan nykyinen mylly on tosiaan kustomoitu. Tanskalainen jälleenmyjä auttoi aikoinaan omassa tapauksessani laittamaan tilauksen ja kustomoinnin speksit sisään valmistajalle. Mutta ilmeisesti kaikki jälleenmyyjät eivät pysty (tai osaa/halua) auttamaan kustomoinnin kanssa. Valmistajakin on toki saattanut muuttaa käytäntöään - aikaisemmin heidän sivuillaankin oli tilauslomake johon nuo speksit ja kustomoinnit pystyi laittamaan.

Mutta takaisin aiheeseen, eli jiiteen uuteen myllyyn. Aika vakuuttavaa jos noin ison myllyn sisään tosiaan jää vain gramma kahvia. Aika mielenkiintoisen näköinen tuo hiukkasjakaumakin. Lisäkokemuksia odotellaan mielenkiinnolla.

T. Teme
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Pentu - Elokuu 18, 2009, 18:45:33 ip
Eikös jiitee sanonut gramman kymmenesosa? Kuulostaa uskomattoman hyvältä. 8)

Ja onnittelut uudesta myllystä.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 18, 2009, 18:57:58 ip
Mutta takaisin aiheeseen, eli jiiteen uuteen myllyyn. Aika vakuuttavaa jos noin ison myllyn sisään tosiaan jää vain gramma kahvia.

Testasin tänään asian uudelleen niin että imuroin poistuloputken päästä ensin vanhat kahvit pois myllyn käydessä.

Espressokarkeudelle (3) sisään meni 20,2g ja ulos tuli vivun paukuttelun jälkeen 18,8g. Erotus 1,4g.

Tämän jälkeen imuroin taas myllyn kuten edellä ja sieltä lennähti pieni köntti kahvia imuriin.

Seuraavaksi mylly suodatinkarkeudelle (5). Sisään 16,1g ja ulos tuli paukuttelun jälkeen 15,9g. Erotus 0,2g.

Mutta tosiaan täysin tarkan mittauksen saa suoritettua vasta sitten kun tulee mylly avattua ja putsattua puruista puhtaiksi.

Tähän mennessä testattu kahvinvalmistusta pressolla, suodattimella ja aeropressilla ja kaikilla on ensivaikutelma ollut erittäin positiivinen. SqM:n Tegu AA:lla huomasin paperisuodattimella Mini-E:hen nähden selvästi voimakkaamman makeuden varsinkin kupin loppupuolella, kun kahvi oli ehtinyt jo jonkin verran jäähtyä. Pressolla tuli testattua SqM:n viimeisin kuukausikahvi Finca La Fany ja pitkästä aikaa tuli juotua pressokuppi kokonaan - luvattu "juicy apple" tuli hyvin esiin ja Mini-E:hen nähden kuvailisin kokonaisvaikutelmaa "kirkkaammaksi". Paperisuodattimella Finca La Fany ei jostain syystä onnistunut - tosin äsken kun asiaa mietin ja katsoin mitä pusseja pöydällä oli, niin saattoi mennä Summer Espresso pussista pavut myllyyn. Aeropressistä sen verran että espressojauhatuksella "männän" alaspainaminen sujui varsin vähällä voimankäytöllä.

Tältä päivältä maistelut on pakko lopettaa tähän - kahvia on tullut juotua viimeisen kahden tunnin aikana aivan aivan liian paljon. :)

Ja kiitokset onnitteluista. 8)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 18, 2009, 19:08:51 ip
Jonkinlaista käsitystä teristä ja jauhinkammion etäisyydestä "torveen" saa tuotesivulta (http://www.mahlkoenig.de/en_products/Tanzania.html) löytyvästä "Operointiohjeesta (http://www.mahlkoenig.de/file/download/default/id/251)". Siellä sivulla 16 näkyy kahvin eteenpäin heittävät heltat jotka näyttäisivät ulottuvan suhteelisen lähelle reunaa. Tuosta pitää myös muistaa ottaa kuvia ja mittailtua etäisyyksiä jahka myllyä tulee purettua.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: akallio - Elokuu 19, 2009, 16:07:50 ip
Minäkin haluan... :)

Kun avaat vekottimen niin olisi hauska kuulla kommentteja miltä terät näyttävät verrattuna Mazzeriin. Ruuveja ei ole, mutta ovatko muutenkin sileämmät muodoltaan? Eli mistä se yksipiikkinen hiukkasjakauma syntyy.

Varmaan jossain vaiheessa kokeilet myös normaalia espressoa tuolla? Voisi kuvitella, että hyvä shotti vaatii tarkempaa säätöä kun ei ole niitä hitusia synnyttämässä "itsestäänsäätelevää" kahvikakkua.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 19, 2009, 20:14:24 ip
Kun avaat vekottimen niin olisi hauska kuulla kommentteja miltä terät näyttävät verrattuna Mazzeriin. Ruuveja ei ole, mutta ovatko muutenkin sileämmät muodoltaan? Eli mistä se yksipiikkinen hiukkasjakauma syntyy.

Ehdottomasti otan kuvia jahka aika kunnon putsille tulee. Tällä hetkellä on kaikki niin täydellistä myllyn kanssa ettei viitsi alkaa isompiin purkuoperaatioihin. Jotain osviittaa teristä kuitenkin saa tästä (http://coffeegeek.com/opinions/showreports/05-05-2007/18:05) Coffeegeekin SCAA 2007 raportista.

Varmaan jossain vaiheessa kokeilet myös normaalia espressoa tuolla? Voisi kuvitella, että hyvä shotti vaatii tarkempaa säätöä kun ei ole niitä hitusia synnyttämässä "itsestäänsäätelevää" kahvikakkua.

Itseasiassa olisi tarkoitus saada isojp:lle jauhetta titaanianalysointiin mukaan. Jauhoin jo sitä valmiiksi SqM:n espressoblendistä asetuksella "3" jonka pitäisi vastata espressoa. Hitusten määrän pitäisi lisääntyä myllyllä kuin myllyllä hienommaksi mennessä, mutta kiinnostaisi nähdä miten iso tuo ero espresso ja ei-espresso myllyjen välillä oikeasti on (toivotaan että tuo "3" osuu lähelle titaanien jauhatusta).

Espressoa testataan kyllä jossain vaiheessa. Oma mututuntuma on että siitä saattaa tulla helposti melko "vähärunkoista" taikka laihaa mikäli hitusia ei ole tarpeeksi (=vähemmän helposti uuttuvaa tavaraa).

Laitetaan vielä loppuun kuvaa ilmanottoaukoista. Niitä on reippaasti takapaneelissa ylhäällä ja alhaalla ja alaosasta näkee mukavasti myllyn sisätiloihin.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 19, 2009, 20:34:29 ip
Teriä en ole onnistunut löytämään mistään verkkokaupasta jotta saisi tarkkaa hintaa, mutta muiden Mahlkönigin ja Dittingin terien hinta pyörii siinä 300 dollarissa. Onneksi valmistaja kehoittaa "tarkistamaan terien kunnon" vasta jossain 1000 kg:n jälkeen, joten jahka saan syynättyä pavuista kaikki kivet pois niin omalla kulutuksella tarkistuksen ajankohta on joskus vuonna 2049. Voisi vaikka toivoa 70-vuotislahjaksi. :)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 24, 2009, 16:58:59 ip
Pientä testailua espressojauhatuksen kanssa.

Ensimmäinen asetus jauhatuskarkeudelle oli 2.5 ja sillä lopputulos roiskui totaalisesti ympäri keitintä ja tasoa (onneksi en tiirannut 10 sentin päästä sitä nakukahvan pohjaa).  Seuraava testi oli 1.75 - nyt tuli jo melko hallitusti mutta silti aivan liian nopeasti: 30 sekunnissa olisi täyttynyt Danesin cappuccinokuppi helposti. Katkaisin tuon jälkimmäisenkin lyhyeen ja siitä sai itseasiassa ihan kohtuullisen cafe creman tapaisen.

Päätin testailut tältä erää näihin kahteen - otin kummastakin talteen näytteet analysointia varten. Tuo 1.75 näytti ja tuntui jo varsin hienolta - oli kuohkeaa ja paakutonta, mutta silti "karheaa". Jauhe ei tarttunut kauhean helposti itseensä kiinni ja tampatessa kuului/tuntui vielä selvää rahinaa (tuolla 2.5 rahina oli huomattavaa) - jauhe ei myöskään tamppaantunut kovin helposti kasaan. Innolla odotan noista hiukkasjakauma-analyysiä, joiden perusteella selviää oliko jauhe vielä liian karheaa vaiko vain liian tasalaatuista.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 05, 2009, 21:13:23 ip
Tänään tuli Grindz-putsin yhteydessä myllyä puhtaaksi imuroidessa räpsittyä pari kuvaa lisää.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy miltä mylly näyttää kun hopperin irroittaa ja jousien työntämänä ylösnousseen kuoriosan nostaa pois. Siellä on heti alla yläterän "jalusta". Tuo irtoaisi siis avaamalla nuo kolme reunuksilla näkyvää ruuvia (ei toteutettu vielä tänään).

Seuraavassa kuvassa näkyy pussinpidikkeen/jauhatusröörin rakennetta lähikuvassa ja viimeisessä kuvassa on lähikuvaa jauhatuskammioon. Tuohon alaterän viertä kiertävään uraan oli jonkin verran Grindziä ja puruja jäänyt kiinni, mutta irtosivat hammastikulla rapsuttelemalla ja imurilla. Koska karkeuden säätö tapahtuu alaterää siirtämällä, niin terät ovat esim. Mazzeriin nähden enemmän "hollilla".
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 16, 2009, 20:55:45 ip
Reissun jälkeen tuli sitten suoritettua kaikille myllyille putsi ja täytyy sanoa että Tanzania on helpoiten putsattava mylly mitä olen kohdannut. Hopperi irti, jolloin yläsuojus irtoaa - tämän jälkeen avataan vain nuo em. kolme ruuvia, jonka jälkeen jauhatuskoneisto onkin siinä. Ja kuten kuvista näkyy, oli kaikki putsattavat osat varsin hyvin esillä. Harjalla, hammastikulla ja imurilla putsaamiseen menee maksimissaan 5 minuuttia.

Ohessa muutamia kuvia, joiden laatu on hieman kehno varsinaisen kameran sanottua sopimuksen irti (jouduin räpsimään kuvan videokameralla).

Ensin on pari kuvaa aleterästä ja sitten kolme yläterästä. Tuon yläterän torviosan/pussinpidikkeen saa halutessaan myös irti (ilman että yläterää tarvisee irroittaa) puhdistusta varten. Nyt siellä ei juurikan töhkää ollut joten pidin paikoillaan.

Toivottavasti noista lähikuvista saa jotain selkoa teristä. Mazzeriin verrattuna metalli oli "kirkkaampaa" ja teräprofiilien työstöjälki aivan toiselta planeetalta - ja hauskasti kourumainen. Ja kuten näkyy, ruuveja ei ole. Terät irtoaisivat (magneeteista) tuosta sisäkehän syvennyksestä kampeamalla.

Tein puhtaalla myllyllä testin siitä paljonko kahvia jää hukkaan: Sisään 14.1 grammaa, ulos 13.6 grammaa (suodatinkarkeudella). Eli 0.5 grammaa jäi matkan varrelle ja oletettavasti suurin osa noihin sisäkehän syvennyksiin.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 14, 2010, 23:06:48 ip
Mitenkäs on yhteiselo tämän myllyn kanssa sujunut? Edelleen tyytyväinen? Onko heikkouksia löytynyt?

T. Teme
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 15, 2010, 21:28:41 ip
Ei ole mitään isompia valituksen aiheita tullut vastaan. :)

Tietysti tuo "pussinväristin" on hieman turha näin kotikäytössä ja sen tilalla olisi Übergrinder (http://www.fuse.ie/marco/Ubergrind_brochure_online.pdf) tyyppinen modifikaatio fiksumpi (=kokonaan pois). Tosin tuohon nokkaan kun laittaa kiinni ison pahvimukin niin jauhatus hoituu siihen ihan siististi ja on sitä välillä tullut pussiinkin jauhettua - jolloin pakkaa kyllä aika tehokkaasti purut pussin pohjalle.

Alussa mylly tuntui varsin kookkaalle, mutta nyt se on oikeastaan aika passelin näköinen - ei liian iso eikä liian pieni. Tuo hopperi tekee melkolailla korkeutta lisää - itse myllyn runko ei ole kuin reilu 5 cm Mazzer Mini-E:n runkoa korkeampi ja runko on suhteellisen hoikkalinjainen. Hyvän osviitan koosta saa tästä kuvasta (http://www.flickr.com/photos/theotherblackstuff/4153054885/), jossa näkyy myös Übergrinder vieressä.

Kuten tuosta kuvasta näkyy, olisi saatavilla pienempikin hopperi - mikä helpottaisi ainakin itselläni myllyn putsaamista. Nyt mylly täytyy nostaa tasolta (toisen tason alta) pois jotta hopperin saa irti - pienemmällä tämän saisi tehtyä sijoituspaikassaan. Tuosta nostelusta huolimatta myllyn putsaa noin 15 minuutissa perinpohjin sutia käyttäen - jauhatuskammion avaaminen ei voisi olla helpommin toteutettu. Painaa vain ikävän paljon ja nostelua varten ei ole mahdottoman hyviä otepaikkoja muualla kuin myllyn alla.

Lisäksi pidän kyllä tuosta säätötavasta (=namiska kyljessä). On valtavan paljon fiksumpi ja helpompi käyttää kuin Mini-E:n kauluksen kääntely. Tosin Mini-E:n säätömekanismi kestänee ajasta iäisyyteen yksinkertaisuutensa vuoksi - mutta en usko että kotikäytössä tuon namiskankaan (ja varsinaisen säätömekanismin) kanssa tule kestävyysongelmia.

Ja vauhdillahan tuo puruja sylkee karkeudesta riippumatta. 30g tulee vajaaseen kolmeen sekunttiin ja siinä ajassa kun Mini-E:llä jauhaa ison tuplan tuolla jauhaa 250g pussin. Mutta isoin ilo on ollut siitä että nyt ei tarvitse säädellä espresso & muu karkeuksien välillä vaan kummallekkin tavalle on oma myllynsä. Jauhatusjälkikin on hyvä - edes hienoimmalla karkeudella (=turkkilainen) jauhe ei tunnu juurikaan tuhraavan paperia/sormia jos hypistelee. Täysin pölytöntä tuokaan ei tee, mutta kaikki tuota pölyä isommat partikkelit ovatkin sitten silmämääräisesti lähes identtisiä (suodatinkarkeudella).

Ja onhan tuossa vielä päivitysmahdollisuutta astetta parempaan jauhatustulokseen - Marcolta Dittingin Übergrinderiin tekemät "customterät" (tarkempaa infoa pitäisi olla lähiaikoina saatavilla täältä (http://marco.ie/uberproject/?p=310)).
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 15, 2010, 21:44:40 ip
Kuulostaa lupaavalle.

Onko esim pressojauhatuksella minkäänlaisia ongelmia staattisen sähkön kanssa? Eli päätyvätkö kaikki purut kiltisti astiaan / pussiin vai saako niitä korjailla muualtakin?

T. Teme
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 16, 2010, 18:30:20 ip
Oikeastaa pressojauhautuksella (=karkein) sitä on vähiten. Pahinta se on ehkä siinä säädön puolivälissä, missä jauhe on jo pienikokoista, mutta ei vielä köntity itseensä kiinni.

Pressokarkeudella tuohon nokkaan jää ulkopuolelle noin puolen sentin matkalle lähinnä kuoripölyä ja kun jauhamisen jälkeen tänään otin mukin varovasti pois, taarasin vaa'alla ja sitten vasta paukautin nokkaan (sisälle) jääneet jämät pois niin en saanut edes 0.1g eroa aikaiseksi (jotain sieltä tuli, mutta oli ilmeisesti oleellisesti kaikki vain kuoripölyä).

Jauhe (ja kuoripöly) tarrautuu jonkin verran kiinni pahvimukin seinämille - eli staattisuutta siellä on, mutta ilmeisestikin tuo nokkaratkaisu eliminoi myllyyn kiinnittymistä (ja sotkua) melko tehokkaasti (ks. kuvat täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg13104#msg13104) nokasta ja sinne vievästä "putkesta").
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 16, 2010, 18:40:15 ip
Ok. Kiitos jiitee.

Aika vakuuttavan oloinen laitos tuo Tanzania kyllä on. Pitää katsoa jos jossain vaiheessa rohkenisin tuollaisen hankinnan tekemään...

T. Teme
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 17, 2010, 20:23:53 ip
Tuli sitten testailtua kameran ja youtuubin kanssa sähläilyä ja lopputulosta tuosta voi ihmetellä alla

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8C4nGtHgrus[/youtube]

Videossa siis jauhan 30g karkeahkoa suodatinjauhatusta (6 säätöasteikolla 1-9) suoraan juomalasiin (näkyy lentely paremmin kuin pahvimukin kanssa).

Staattisuutta esiintyy lähinnä kuorenkappaleiden lentelynä. Lopussa paukuttelen puruja torvesta pois, jolloin sieltä karkaa hieman sotkua tuohon taustalevyyn. Normaalikäytössä pahvimuki taikka pussi olisi tuon nokan/torven takana ja tällöin tuota karkailua ei pääse tapahtumaan (lasia piti pitää suoraan alla - ei uskalla laittaa tuonne väliin).

Mikäli haluaisi jauhaa vaikka suoraan pressoon, niin tuon värinälevyn poistaminen kannattaisi, sillä silloin astian saisi paremmin alle. Mutta pahvimuki välivaiheena toimii siis oikein hyvin.

Edit: Siistitty youtubepätkä viestin sisään.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 17, 2010, 23:54:32 ip
Videossa siis jauhan 30g karkeahkoa suodatinjauhatusta (6 säätöasteikolla 1-9) suoraan juomalasiin (näkyy lentely paremmin kuin pahvimukin kanssa).

Mitäs tapahtuu kun jauhetaan vaikka 100 grammaa?

ProM:lla tuollainen yksi satsi onnistuu ihan hyvin. Staattisuutta ei ehkä ole sen enempää kuin videossa, mutta koska ulostulo ei ole putki vaan reikä kyljessä, niin se leviää vähän laajemmalle. Kun taas jauhaa vaikka sen 100 grammaa, niin sitten on kuoripölyä paikoissa, jonne sitä ei uskoisi fysiikan lakien mukaan voivan päätyä...
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 18, 2010, 20:22:20 ip
Mitäs tapahtuu kun jauhetaan vaikka 100 grammaa?

Tähän mennessä tuollaiset satsit (ja ylikin) on tullut jauhettua suoraan pussiin viemisiksi - omassa käytössä tulee harvoin yli 60g satseja jauhettua kerralla (1 litra suodatinkahvia). Mutta noiden pussiin jauhettujen tapauksessa sotku on ollut nolla, sillä silloin nokka on pussin sisällä ja tuo pussinväristin väristää tavaraa koko ajan pussissa alaspäin. Mutta kokeilen seuraavalla kerralla jauhaa tuollaisen isomman satsin ensin lasiin tms. (huom: mutta tällä tavalla ei siis "normaalisti" myllyllä jauheta, vaan nokka on aina astian sisässä).

ProM:lla tuollainen yksi satsi onnistuu ihan hyvin. Staattisuutta ei ehkä ole sen enempää kuin videossa, mutta koska ulostulo ei ole putki vaan reikä kyljessä, niin se leviää vähän laajemmalle. Kun taas jauhaa vaikka sen 100 grammaa, niin sitten on kuoripölyä paikoissa, jonne sitä ei uskoisi fysiikan lakien mukaan voivan päätyä...

Kuoripolyä vai jauhetta? Tämän kuvan (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1277.msg15040#msg15040) perusteella oletin että kyse oli tuon kahvijauheen staattisuusongelmasta eikä kuoripölyn. Olen itse puhunut tuosta kuoripölystä, sillä se on siis ainoa jollain tasolla sotkeva tekijä oman myllyni kanssa. Toisaalta en tiedä voiko kuoripölyn lentelyä mitenkään järkevästi edes estää - se kun on olemukseltaan kovin paljon toisenlaista kahvijauheeseen verrattuna. Tietysti eroja voi syntyä siitä miten hyvin ja millä tavalla terät pilkkovat nuo kuorenkappaleet.

Toinen asia mikä tuli mieleen on jauheen tulonopeus ja tapa. Voisi olettaa että espressodistribuution kannalta olisi parempi että se tulee portafiltteriin ikäänkuin kauttaaltaan "varisemalla" eikä niinkään kovalla nopeudella sinne sun tänne. Koska ProM on suunniteltu espressomyllyksi(kin) ja Tanzania ei, niin tässäkin voi olla yksi syy käyttäytymiseroihin karkeammilla jauhatuksilla - puhumattakaan sitten mahdollisista eroista jauhejakaumassa ja sen vaikutuksista.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 18, 2010, 20:52:55 ip
Kuoripolyä vai jauhetta? Tämän kuvan (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1277.msg15040#msg15040) perusteella oletin että kyse oli tuon kahvijauheen staattisuusongelmasta eikä kuoripölyn. Olen itse puhunut tuosta kuoripölystä, sillä se on siis ainoa jollain tasolla sotkeva tekijä oman myllyni kanssa. Toisaalta en tiedä voiko kuoripölyn lentelyä mitenkään järkevästi edes estää - se kun on olemukseltaan kovin paljon toisenlaista kahvijauheeseen verrattuna. Tietysti eroja voi syntyä siitä miten hyvin ja millä tavalla terät pilkkovat nuo kuorenkappaleet.

Aluksi kuoripölyä, sitten myös jauhettakin.

Toinen asia mikä tuli mieleen on jauheen tulonopeus ja tapa. Voisi olettaa että espressodistribuution kannalta olisi parempi että se tulee portafiltteriin ikäänkuin kauttaaltaan "varisemalla" eikä niinkään kovalla nopeudella sinne sun tänne. Koska ProM on suunniteltu espressomyllyksi(kin) ja Tanzania ei, niin tässäkin voi olla yksi syy käyttäytymiseroihin karkeammilla jauhatuksilla - puhumattakaan sitten mahdollisista eroista jauhejakaumassa ja sen vaikutuksista.

Jep, purut tulee ulos metallista putkea pitkin, jonka päässä on kuminen läppä ja sisemmällä toinen vähän isompi läppä. Ulostulossa tehdään siis purujen "hierontaa", joka varmasta lisää staattisuutta ja muutenkin pöllyttää puruja.

Aika paljon auttaisi, jos metalliputki jatkuisi koneen ulkopuolelle sen verran, että sen saisi pussin sisälle. Voisin kuvitella että koneen etureunaa olisi voinut nostaa ylöspäin, koska siellä sisällä putki tulee perinteisen kärsämallisesti alaviistoon teriltä. Se on siis vähän turhaan upotettu kokonaan koneen sisälle, kuten Variossakin.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 18, 2010, 21:13:36 ip

Mutta kokeilen seuraavalla kerralla jauhaa tuollaisen isomman satsin ensin lasiin tms. (huom: mutta tällä tavalla ei siis "normaalisti" myllyllä jauheta, vaan nokka on aina astian sisässä).


Kotikäytössä ei varmastikaan tarvetta isommille annoksille tule juuri vastaan. Mutta voisin hyvinkin kuvitella myllyn olevan osittain tarkoitettu jauhamaan myös vaikkapa ison suodatinkahvikoneen tasapohjaiseen filtteriin. 3litran annoskoolla kertajauhatus olisi sitten ~180grammaa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 18, 2010, 22:55:39 ip
Kotikäytössä ei varmastikaan tarvetta isommille annoksille tule juuri vastaan. Mutta voisin hyvinkin kuvitella myllyn olevan osittain tarkoitettu jauhamaan myös vaikkapa ison suodatinkahvikoneen tasapohjaiseen filtteriin. 3litran annoskoolla kertajauhatus olisi sitten ~180grammaa.

Kyllä minulla on ainakin tarve jauhaa mukaan otettavaksi vähän isompi satsi kerrallaan.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 18, 2010, 23:18:54 ip
Kyllä minulla on ainakin tarve jauhaa mukaan otettavaksi vähän isompi satsi kerrallaan.

Tarkotin tuolla sitä, että kuten Jiitee mainitsikin, Tanzania suoriutuu pussiiin jauhamisesta tosi hyvin ja oikeastaan muutkin todella sähköistäkin jauhatusta tekevät myllyt. Pussiin jauhaessa "ulostulotötterö" kuitenkin on pussin sisällä, eli sähköisimmätkään purut eivät pääse leviämään ympäri työpistettä.

Ongelmathan korostuvat vaikkapa cupping järjestelyissä, jossa pitää jauhaa suoraan suht pieneen astiaan.

-Mikko-

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 24, 2010, 17:27:19 ip
Uusi kamera innoitti myllyn puhdistuksen yhteydessä päivittämään teräkuvat hieman parempiin.

Yritin saada lähikuviin näkyviin sen miten teräprofiili on "alaosastaan" paikoitellen jopa voimakkaasti kaareva, eikä lovimainen.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 24, 2010, 17:42:29 ip
Uusi kamera innoitti myllyn puhdistuksen yhteydessä päivittämään teräkuvat hieman parempiin.


Onko muuten Tanzanian yläterän kannattimessa jäähdytysrivat kuten Dittingin 1203:ssa?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 24, 2010, 17:49:38 ip
Millaisia ripoja tarkoitat?

Yläteräkotelo asettuu tuon reunaa kiertävän uran kohdalta alateränkannattimen päälle ja sitten kiritään kolmella ruuvilla paikoilleen.

Yläterä itsessään irtoaa (pitäisi irrota) kannattimesta (=magneeteista) ihan vain meisselillä tuolta lovesta kääntämällä.

Edit: raks, raks... eli tarkoitit siis jäähdytysripoja, etkä kiinnitysripoja...

Edit2: Eli tällaiset? (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg12727#msg12727).
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 25, 2010, 08:00:07 ap

Edit: raks, raks... eli tarkoitit siis jäähdytysripoja, etkä kiinnitysripoja...

Edit2: Eli tällaiset? (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg12727#msg12727).

Juups, jäähdytysripoja tarkoitin :) Ilmeisesti katselin nuo sinun postaamat kuvat aika huonosti läpi ::) Isossa Dittingissä on tälläiset:

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 25, 2010, 20:16:56 ip
Kyllä noilla jäähdyttimillä pitäisi se 30g saada jo melkein jäänviileänä ulos. ;)

Mutta tosiaan: noista rivoista jo näkee että iso mustanne on suunniteltu kovempaan käyttöön. Tanzanialla (=Ditting KR805) suositus on vajaa 14 kiloa päivä (max) ja KR1203:lla reilu 27kiloa.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 24, 2010, 00:01:09 ap
Marcolla on tosiaan Tanzanian pohjalta kehitetty Übergrinder projekti meneillään, jonka tiimoilta on viimein tullut mielenkiintoisia käppyröitä teräkokeiluista: linkki (http://marco.ie/uberproject/?p=401). Kehittävät siis Dittingin kanssa teriä aktiivisesti tavoitteena saada mahdollisimman kapea ja korkeapiikkinen jakauma vähillä tomuilla.

Ilmeisesti tässä hommassa on loppupeleissä aika pienistä asioista kiinni, nimittäin jos katsoo tätä kuvaajaa (http://marco.ie/uberproject/wp-content/uploads/2010/04/The-Uber-Grinder-Burr-Set.png) Überteristä ja vertaa tähän aiempaan kuvaajaan (http://marco.ie/uberproject/wp-content/uploads/2009/09/turkish-disc-original.jpg) Tanzanian teristä, niin selvästi siinä on saatu muutaman desimaalin verran tuota piikkiä ylöspäin ja hituskohtaa "hitusen" alaspäin (tosin en tiedä miten paljon käytettävä kahvi voi vaikuttaa). Mikäli tuossa ensimmäisessä kuvassa on tosiaankin Überin terät, niin tuolta etäisyydeltä tarkasteltaessa näyttävät melko samanlaisilta kuin nämä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg15955#msg15955) - liekkö säätäneet kaltevuuskulmia tms? Mutta hienovaraista on.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 21, 2010, 18:10:09 ip
...jatketaan tänne ketjuun (täältä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1675.msg16630#msg16630))

Jep, ero on iso. Jos sivusta katsoo, niin onko Tanzanian terien reunassa notkoja? Espressomyllyn teräthän ovat ihan tasaiset sivusta katsoen.

Eipähän tuo mylly varmaan koskaan liian puhdas voi olla, joten otinpa samantien ja putsasin & kuvasin terät (kuvissa tosin ei vielä ihan puhdasta :) ). Notkoilla ovat siis selvästi:



Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 21, 2010, 18:43:51 ip
Notkoilla ovat siis selvästi:

Sieltä on hyvä pienten kahvinpalleroiden lennellä ulos, ilman että litistyvät tai leikkautuvat littaniksi.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 15, 2010, 22:23:42 ip
Kitsaita ovat kuvien suhteen, mutta viimeisimmät speksit sentään löytyy tämän hetken Über Grinderin teristä täältä (http://marco.ie/uberproject/?p=451).

"Lasihelmipuhalletut" ja titaanipinnoitteiset. Käppyräkin kieltämättä vakuuttava,

Jokohan nuo oman myllyn terät olisivat sen verran kuluneet, että voisi perustella vaihdon parempiin... :P
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 14, 2011, 18:43:56 ip
Kaivellaans vähän vanhaa aihetta. Tuli nimittäin hankittua kyseinen aparaatti suodatinkahveja varten. Otin myllyn pienemmällä (Dittingin) hopperilla. Hommasin myllyn Cafetorian kautta, palvelu oli erinomaista niin kuin aina aikaisemminkin. Nyt on sit oma mylly espressolle sekä suodatinkahville.

Nyt olisi pari kysymystä Jiiteelle. Eli oletko huomannut jauhatusjäljen paranemista terien "sisäänajatuessa"? Oletkos muuten koskaan hypistellyt jauhetta, joka tulee ulos kampea paukuttelemalla jauhatuksen jälkeen? Huomasin nimittäin, että se on todella paljon pölyä sisältävää jauhetta sekä muutenkin aika hienon oloista jauhettuun karkeuteen nähden.

Terveisin,

Vesa

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 14, 2011, 19:25:22 ip
Nyt olisi pari kysymystä Jiiteelle. Eli oletko huomannut jauhatusjäljen paranemista terien "sisäänajatuessa"?

En tiedä onko vieläkin sisäänajokausi meneillään, sillä en ole huomannut jäljen muuttumista suuntaan taikka toiseen (on mielestäni yhtä hyvää kuin alusta asti). Tosin en noista teristä ulkoisesti mitään sisäänajettavaakaan keksi?

Oletkos muuten koskaan hypistellyt jauhetta, joka tulee ulos kampea paukuttelemalla jauhatuksen jälkeen? Huomasin nimittäin, että se on todella paljon pölyä sisältävää jauhetta sekä muutenkin aika hienon oloista jauhettuun karkeuteen nähden.

Tuleeko tuota miten paljon (ja jauhetta ylipäätänsäkin)? Itseltäni sieltä lähtee aina putsauksen yhteydessä pienoinen könttä pois kun pensselillä putsaa (tomuahan tulee aina jonkin verran ja ilmeisesti vauhdilla torveen singotessaan sitä jää osa roikkumaan).

Tein testin tämän kuun SqM:n kuukausikahvilla, 15.1g:stä tuli ulos 14.9g ilman kopisteluja. Kuvassa se mitä kopistellen vielä irtosi (hitua ja kuorenkappaletta näkyvissä jonkin verran, joista ainakin jälkimmäiset jäänevät torveen staattisen sähkön ansiosta).

Lisäys: jauhatuskarkeus kohdassa 6.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 14, 2011, 19:31:20 ip
Ja varsinainen jauhe:

(edit: säädetty kuvista valkotasapaino paremmaksi)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 14, 2011, 21:13:56 ip
Vaikea sanoa varmaksi muuttuuko jauhatusjälki terien kuluessa. Sisäterät, jotka aluksi murskaavat vaikuttavat melko teräviltä. Ulommaiset terät taas, jotka viimeistelevät homman ovat tosiaan valmiiksi tylsän tuntuiset. Vois kuvitella, että ulommaisilla terillä olisi suurempi vaikutus jauhatusjälkeen, joten todennäköisesti mitään ihmeempää ei tule tapahtumaan.

Jauhoin asetuksella 7 22g Cafetorian Panama Finca El Carmenia. Myllystä tuli ulos ilman koputtelua 20g ja loput 2 g koputtelemalla. Loput 2 g olivat pääasiassa selkeästi hienompaa sekä pölyisempää.







 
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 14, 2011, 22:00:56 ip
Niin ja kiitos vielä kuvista sekä vaivannäöstä!:) Täytyy itsekin räpsiä muutama kuva huomenna päivänvalossa ja yrittää vielä saada ne liitettyä tänne.







Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 14, 2011, 22:34:47 ip
Ulommaiset terät taas, jotka viimeistelevät homman ovat tosiaan valmiiksi tylsän tuntuiset.

Saatko kuvaa terästä - tai jos vertaat ketjun kuviin, niin eroaako paljon niistä? Onhan se ulkoterä profiililtaan loivempi, mutta kyllä siinä "reuna" tuntuu melko selkeästi.

Jauhoin asetuksella 7 22g Cafetorian Panama Finca El Carmenia. Myllystä tuli ulos ilman koputtelua 20g ja loput 2 g koputtelemalla. Loput 2 g olivat pääasiassa selkeästi hienompaa sekä pölyisempää. 

Onko papu miten tumma ja "tahmea"? Tuo 2g kuulostaa aika paljolta - voisi selittyä normaalia suuremmalla tarraantumisella ja rapsakkuudella.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 14, 2011, 23:23:20 ip
Terät näyttäisivät olevan samanlaiset kuin aikaisemmissa kuvissa ketjussa. Täytyy vielä avata huomenna mylly ja tutkia terät hieman perusteellisemmin.

Papu on paahdettu niin tummaksi kuin vain voi olla ilman, että öljyt ovat pinnassa. Eli ei ole kovin tahmaisen oloinen. Täytyy vielä kokeilla jauhaa jotain vaaleampaa paahtoa, mutta mielikuva on sellainen että puruja jää suurin piirtein saman verran riippumatta paahtoasteesta.





Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 15, 2011, 09:06:10 ap
Aamukahvit tuli jauhettua Kenya Gethumbwinistä (medium paahto). Jauhoin 28g (6,5), josta 24,8g tuli ulos ilman koputtelua ja 3g koputtelemalla. En käyttänyt loppuja 3g kahvinvalmistuksessa. Tein Hario v60 kahvit alkusekoituksella sekä välillä reunat puruista pyöräyttämällä. Lopussa myös kaavin kahvipedin pohjia myöten, mikä tais olla virhe. Suodatusaika oli n. 3:40 luokkaa. Kahvipeti oli aavistuksen mutaisen oloinen sekä kahvi hieman yliuuttuneen makuista. Lievästä uliuuttumisesta huolimatta oikeen makoisaa. Kahvi-vesisuhde 1:15.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 15, 2011, 13:05:25 ip
Tais löytyä syy pölyn määrään. Nimittäin kun avasin myllyn ja tutkin terät niin huomasin yläterän olevan kulunut toispuoleisesti niin pahasti, että kun sivusta katsoo terää niin se näyttää lähes sileältä. Pitäisi näkyä pieniä nyppylöitä niin kuin Jiiteen postaamassa kuvassa. Ei oikein meinaa huumori riittää...

Huomasin muuten samalla , että yläterää pystyy aavistuksen verran liikuttamaan. Eli pyörii ehkä n. 1-2 mm. Alaterä taas ei liikahda mihinkään.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 15, 2011, 14:02:31 ip
Tais löytyä syy pölyn määrään. Nimittäin kun avasin myllyn ja tutkin terät niin huomasin yläterän olevan kulunut toispuoleisesti niin pahasti, että kun sivusta katsoo terää niin se näyttää lähes sileältä. Pitäisi näkyä pieniä nyppylöitä niin kuin Jiiteen postaamassa kuvassa. Ei oikein meinaa huumori riittää...

Huomasin muuten samalla , että yläterää pystyy aavistuksen verran liikuttamaan. Eli pyörii ehkä n. 1-2 mm. Alaterä taas ei liikahda mihinkään.

No tuo selittääkin tilanteen. Pölyä ja jäämää ei tosiaan normaalioloissa pitäisi paljoa olla. Terät on kiinni magneeteilla ja pitäisi irrota kampeamalla (tarkkana vain sitten puhtauden kanssa kun laittaa takaisin - ks. ohjekirja). Mutta selvästi takuuseen menevä juttu mielestäni. Uudet terät (ehdottomasti, sillä ei taida alle 200 selvitä niistä) ja sitten mahdollisesti kiinnitysmagneetti jos on sen hajoamisen takia tuo tapahtunut.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 15, 2011, 16:08:17 ip
Tais löytyä syy pölyn määrään. Nimittäin kun avasin myllyn ja tutkin terät niin huomasin yläterän olevan kulunut toispuoleisesti niin pahasti, että kun sivusta katsoo terää niin se näyttää lähes sileältä. Pitäisi näkyä pieniä nyppylöitä niin kuin Jiiteen postaamassa kuvassa. Ei oikein meinaa huumori riittää...

Mahtaisikohan tämä tarkoittaa sitä että alaterä on vinossa suhteessa yläterään. Eli hieman kärjistettynä seuraavasti:

_ (yläterä)

/ (alaterä, vasen laita alempana kuin oikea)

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: thjerppe - Syyskuu 15, 2011, 16:38:35 ip
Mahtaisikohan tämä tarkoittaa sitä että alaterä on vinossa suhteessa yläterään. Eli hieman kärjistettynä seuraavasti:

_ (yläterä)

/ (alaterä, vasen laita alempana kuin oikea)




Tai ehkä kuitenkin?

\ (yläterä)
_ (alaterä)

 ;D
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 16, 2011, 14:35:12 ip
Silloin kun otin myllyn käyttöön niin testasin sen toimintaa ilman papuja. Kokeilin muistaakseni asetukset 3-7(espresso-karkea drip). Kaikki tuntui olevan kunnossa, eli terät eivät koskeneet. Tämän jälkeen laitoin myllyn mukana tulleen Grindz pussin hopperiin, minkä jauhoin asetuksella 5(suodatinkahvi). Ihmettelin, että kylläpäs pitää kovaa ääntä. En ollut aikaisemmin käyttänyt Grindziä, joten kuvittelin sen olevan normaalia. Sen jälkeen sit 60g papuja läpi, jotta Grindzin jämät lähtee. Edelleen oli äänekkään kuuloinen, mutta ajattelin olevan myllyn ominaisuus. Varsinkin kun mylly oli toiminut tyhjänä moitteetta, en osannut arvata minkään olevan vialla. Ihmettelin vaan kun myllyn melutasoksi on ilmoitettu 77db. , että saksalaisilla taitaa olla ihan omat mittayksiköt. Ilmeisesti näillä neitsytajoilla terät tosiaankin menivät pilalle. Kun sitten avasin myllyn tutkiakseni terät niin huomasin, että yläterää pitävän kehikon 3 ruuvista 2 oli melko löysästi kiinni. Olisikohan tästä johtuen yläterä päässyt liikkumaan sekä aiheuttamaan terien hajoamisen? Vaikea sanoa mitään varmaksi. Nyt on sitten reklamaatio laitettu eteenpäin ja ei auta kuin odotella ja ihmetellä.

Ai niin... ala-yläterä arvauskilpailun voittaja on thjerppe.:) Oli nimittäin yläterä kulunut toispuoleisesti kun taas alaterä, joka pyörii oli kulunut tasaisesti.

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 18, 2011, 10:41:43 ap
Kun sitten avasin myllyn tutkiakseni terät niin huomasin, että yläterää pitävän kehikon 3 ruuvista 2 oli melko löysästi kiinni. Olisikohan tästä johtuen yläterä päässyt liikkumaan sekä aiheuttamaan terien hajoamisen?

Täsmennätkö hieman:

Eli tässä dokumentissa: http://www.ditting.com/pdf/50820.pdf

oleva osa 20386 (Stationary Plate) oli ruuveilla löyhästi kiinni?

Jos näin oli, niin ei varmaankaan ole siitä johtunut tuo kuluminen. Osa nimittäin lepää reunoiltaan tukevasti myllyn alaosaa vasten ja ruuvien löystyminen voi nostaa sitä ainoastaan aavistuksen ylöspäin. Se että ala-akselikaan olisi noin pahasti vinossa ei tunnu todennäköiseltä (että pääsisi käyttämälläsi karkeudella noin pahasti kulumaan). Terän irtoaminen magneeteista olisi varmasti aiheuttanut isomman rusauksen (ja olisi tarvinnut varmaankin 2/3 päästää irti). Melkein veikkaisin että terät olivat jo saapuessaan tuossa kunnossa - tai sitten ne olivat kiinnittyneet epätasaisesti (jäänyt jotain roskaa yläterän kiinnityspinnan väliin).

Mutta eiköhän valmistaja (ja myyjä) pysty selvittämään mikä voi aiheuttaa noin pahan kulumisen, noin lyhyessä ajassa (paljonko ennätit jauhaa?)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 18, 2011, 18:19:25 ip
Täsmennätkö hieman:

Eli tässä dokumentissa: http://www.ditting.com/pdf/50820.pdf

oleva osa 20386 (Stationary Plate) oli ruuveilla löyhästi kiinni?



Just tuota Stationare Platea tarkoitin. En usko yläterän olleen vinossa silloin kun otin myllyn käyttöön, koska testasin sen toimintaa ilman papuja. Kävin läpi asetukset 3-7 eikä terät ottaneet yhteen. Myös Cafetoria oli testannut myllyn toiminnan ilman papuja eivätkä olleet havainneet mitään vikaa myllyssä. Jos ala-akseli olisi ollut vinossa niin sen terähän olisi kulunut toispuoleisesti ottaessa kiinni yläterään. Se oli tosiaan kulunut tasaisesti koko terän "leveydeltä".


Mutta eiköhän valmistaja (ja myyjä) pysty selvittämään mikä voi aiheuttaa noin pahan kulumisen, noin lyhyessä ajassa (paljonko ennätit jauhaa?)

Olen omistanut myllyn reilut 2 viikkkoa ja papuja on mennyt läpi n. 1kg.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 18, 2011, 18:29:23 ip
Jos ala-akseli olisi ollut vinossa niin sen terähän olisi kulunut toispuoleisesti ottaessa kiinni yläterään. Se oli tosiaan kulunut tasaisesti koko terän "leveydeltä".

Alaterä on se joka pyörii ja kuluu siis aina tasaisesti. Jos et toisaalta kuullut mitään hankausääntä asetuksella 3, niin eivät ne terät voi oikein ottaa toisiinsa kiinni papujen kanssa karkeammalla? Paitsi jos yläterä on jostain syystä hetkellisesti tipahtanut kun grindzit on laitettu sisään. Mutta tätä ei tietystikään saisi tapahtua toimivan yksilön kanssa.

Myllyä kalibroidessa terät kierretään (varovaisesti ja hetkellisesti) toisiinsa kiinni myllyn käydessä. Kalibrointi suoritetaan tehtaalla - ettei vaan siellä ole päässyt lipsahtamaan?
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 18, 2011, 20:43:25 ip
Alaterä on se joka pyörii ja kuluu siis aina tasaisesti. Jos et toisaalta kuullut mitään hankausääntä asetuksella 3, niin eivät ne terät voi oikein ottaa toisiinsa kiinni papujen kanssa karkeammalla? Paitsi jos yläterä on jostain syystä hetkellisesti tipahtanut kun grindzit on laitettu sisään. Mutta tätä ei tietystikään saisi tapahtua toimivan yksilön kanssa.


No niinpä tietenkin se pyörivä terä kuluu tasaisesti. En oikein miettinyt loppuun asti. Muistan tosiaan grindzejä jauhettaessa ajatelleeni, että pitääpä mylly kovaa ääntä. Ilmeisesti ovat kuitenkin aika hauraita?


Myllyä kalibroidessa terät kierretään (varovaisesti ja hetkellisesti) toisiinsa kiinni myllyn käydessä. Kalibrointi suoritetaan tehtaalla - ettei vaan siellä ole päässyt lipsahtamaan?

Olisi kyllä kummallista jos tehtaalta olisivat laittaneet jo viallisen myllyn matkaan. Toisaalta mylly on valmistettu 07/2011 eli mistäs sitä tietää jos joku kesäduunari on ollut hieman "huolimaton".
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 19, 2011, 09:21:02 ap
Ai niin... ala-yläterä arvauskilpailun voittaja on thjerppe.:) Oli nimittäin yläterä kulunut toispuoleisesti kun taas alaterä, joka pyörii oli kulunut tasaisesti.

No jos tässä oli kilpailu kyseessä niin pyytäisin vielä tarkentamaan miksi havaittu kuluminen (alaterän pyöriessä yläterä kuluu toispuoleisesti) ei voisi tapahtua myös silloin kun alaterä pyörii teoriani ehdottamassa asennossa (vain /).

Ihan vain mielenkiinnosta utelen, ei tarvitse ottaa vakavasti ;)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Misse - Syyskuu 19, 2011, 10:25:52 ap
No jos tässä oli kilpailu kyseessä niin pyytäisin vielä tarkentamaan miksi havaittu kuluminen (alaterän pyöriessä yläterä kuluu toispuoleisesti) ei voisi tapahtua myös silloin kun alaterä pyörii teoriani ehdottamassa asennossa (vain /).


Ainakin omat lähes insinöörin aivoni sanovat, että olkoon jompikumpi tai kummatkin terät vinossa, niin silti ainoastaan yläterä kuluu epätasaisesti.

edit. Tietysti tuohan pitää tarkastella suhteellisella akselistolla jolloin päätetään että joko ala- tai yläterä on suorassa. Mikäli eroa suoruudessa esiintyy, niin se on riippuen valinnasta joko ylä- tai alaterä joka on vinossa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: bogey - Syyskuu 19, 2011, 10:33:23 ap
kyllähän se pyöriväkin terä voi kulua epätasaisesti ja pyörimätön tasaisesti, jos akseli on vääntynyt tai terä asennettu vinoon, jolloin terä väpättää.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: äyni - Syyskuu 19, 2011, 12:28:23 ip
Kyllä se vain niin on, että akseliin nähden vinossa oleva terä kuluu epätasaisesti ja suora tasaisesti. Sillä mikä terä pyörii, ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Asiaa voi havainnollisaa leikkaamalla pahvista kaksi kiekkoa joita pyörittelee toisiaan vasten siten että toinen kiekoista on vinossa. Tarkkailemalla mikä osa kiekoista on milloinkin kosketuksessa toisen kiekon kanssa homma selkiytyy.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 19, 2011, 14:18:22 ip
Kyllä se vain niin on, että akseliin nähden vinossa oleva terä kuluu epätasaisesti ja suora tasaisesti. Sillä mikä terä pyörii, ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Asiaa voi havainnollisaa leikkaamalla pahvista kaksi kiekkoa joita pyörittelee toisiaan vasten siten että toinen kiekoista on vinossa. Tarkkailemalla mikä osa kiekoista on milloinkin kosketuksessa toisen kiekon kanssa homma selkiytyy.

No näinhän se toki on kun asiaa hieman tarkemmin pohtii. Kuluminen ei tosiaankaan voi riippua siitä kumpi pyörii (muuten kuluvan kappaleen saisi vaihtumaan tosiaan koordinaatistomuunnoksella). Kiitokset (havainnollisesta) oikaisusta!

EDIT:

...tai kun asiaa hetken lisää pohti, niin tämä riippuu tietysti tilanteesta. Jos akseli on suorassa ja siinä kiinni oleva terä vinossa akseliin nähden, kuluu vinossa oleva epätasaisesti. Jos taas akseli on vinossa ja kiinnioleva terä suorassa siihen nähden, kuluu se tasaisesti (tätä ajattelin itse ensin).

Nyt vain pitäisi tietää kumpi näistä tilanteista on kyseessä.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Syyskuu 19, 2011, 21:51:48 ip
Vielä kuva yläterän sivuprofiilista. Pahoittelut surkeasta kuvanlaadusta.

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: äyni - Syyskuu 19, 2011, 22:31:19 ip
No näinhän se toki on kun asiaa hieman tarkemmin pohtii. Kuluminen ei tosiaankaan voi riippua siitä kumpi pyörii (muuten kuluvan kappaleen saisi vaihtumaan tosiaan koordinaatistomuunnoksella). Kiitokset (havainnollisesta) oikaisusta!

EDIT:

...tai kun asiaa hetken lisää pohti, niin tämä riippuu tietysti tilanteesta. Jos akseli on suorassa ja siinä kiinni oleva terä vinossa akseliin nähden, kuluu vinossa oleva epätasaisesti. Jos taas akseli on vinossa ja kiinnioleva terä suorassa siihen nähden, kuluu se tasaisesti (tätä ajattelin itse ensin).

Nyt vain pitäisi tietää kumpi näistä tilanteista on kyseessä.

Niin, kuten sanoin, akseliin nähden vinossa...
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: bcg - Maaliskuu 30, 2012, 15:36:56 ip
Nyt alkoi taas kiinnostaa hyvän suodatin-myllyn osto, joten nostetaan tätä aihetta.

Otin myllyn pienemmällä (Dittingin) hopperilla.

Kuinka korkea Tanzania on Dittingin hopperin kanssa? Entä jos hopperin katkaisee pienemmäksi, mahtuuko keittiön hyllyn alle?
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: VHarryB - Maaliskuu 30, 2012, 20:42:27 ip
Nyt en kyllä valitettavasti pysty auttamaan, koska päädyttiin Cafetorian kanssa kaupan purkuun Tanzania myllyn osalta. Cafetorian toiminnasta jäi hyvä mieli ja varsinkin Mia on aivan loistava asiakaspalvelija. Kiitos siitä! Tosin Mahlkönigin toiminta ei oikein vakuuta, sillä minkäänlaista selvennystä ei ole tullut myllystä vielä tähän päivään mennessä.

Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 18, 2013, 21:56:07 ip
Kappas.

Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut?  ::)

http://www.specialtycoffee.nl/hardware/grinders/mahlkonig/tanzania/

vrt.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg15955#msg15955
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 19, 2013, 07:33:13 ap

Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut?

On oikeasti nätti tuo epäterävyyden ja valoisuuden lisääntymisen yhteivaikutus tuossa kuvassa. Hyvin valittu tuolle saitille. Propsit heille siitä, että omaavat noinkin paljon taiteellista näkemystä että ovat noin hienon kuvan valinneet. Pakko arvostaa.

Itse olisin mainoskuvana vielä rajannut vasemmanpuoleisen mutterin pois, niin olisi ollut aidosti hyvä mainoskuva.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 19, 2013, 08:30:47 ap
Kappas.

Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut?  ::)

http://www.specialtycoffee.nl/hardware/grinders/mahlkonig/tanzania/

Lähetä sinne 1000 euron lasku :)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 19, 2013, 08:51:40 ap
Lähetä sinne 1000 euron lasku :)

Selkeästi heillä on hallussaan jiiteen mylly. Pyydä mielummin lähettämää se kuin 1000 euroa.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 20, 2013, 00:48:26 ap
Lähetä sinne 1000 euron lasku

Tää on itteasiassa valokuvaajien standardi menettely jos joku käyttää kuvaa luvatta. Siis että laittaa laskun.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 20, 2013, 03:11:07 ap
Kappas.

Kai tästä pitäisi olla imarreltu, kun on kuva kelvannut?  ::)

http://www.specialtycoffee.nl/hardware/grinders/mahlkonig/tanzania/

vrt.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1341.msg15955#msg15955

Melko härskiä, kun ottaa huomioon että "omissa" kuvissaan pitävät logoja, ettei varasteta ;-D
Lasku perään vaan.
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 20, 2013, 08:18:30 ap
Tää on itteasiassa valokuvaajien standardi menettely jos joku käyttää kuvaa luvatta. Siis että laittaa laskun.

Juu tiedän kyllä ja siksi tuhat euroa, koska ei tuo kuvattava kohdekaan ihan halpa ole :).

Päätyihän aikoinaan joku Temenkin ottama myllykuva jonnekin nettikauppaan myös. Ilman lupaa  ::)
Otsikko: Vs: Mahlkönig Tanzania
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 20, 2013, 08:53:59 ap
^ Joo, sekin oli hollantilainen liike :)

En kyllä saanut tuhatta euroa tai Mahlkönig Tanzania -myllyä, valitettavasti.

T. Teme