Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Kotibaari - Marraskuu 06, 2011, 22:35:54 ip
-
Kun tuo espressokeitin nyt takkuaa, oli pakko käydä ostamassa pressopannu. Niissä ohjeissa kovasti terotetaan jauhatuksen karkeutta, jottei paine kasva liiaksi tai hiukkaset pääse suodatinten läpi. Tempaisinpa sitten varman päälle ja kiersin matoruuvisäädintä 40 kierrosta auki. Tuli aika laihaa, joten tempaisin vielä kaksi settiä hienommalla jauhatuksella, viiden kierroksen välein. Aika laihaa oli silti. Annostus oli 20g/3,5dl vettä, vähän reilun neljän minuutin uutolla.
-
Niin, ehkä se varsinainen kysymys jäi uupumaan: onko jollain näkemystä Minimokan säätämisestä vastaavasti? Mä oon nimittäin aika hakoteillä, koska toistaiseksi suunnilleen ainoa ohje jauhatuskarkeudesta, mikä mulla on, on "karkea".
-
Yksi niksi on hommata jostain kaupan suodatinkahvia ja säätää samaan, tai jonkin verran karkeammaksi. Siis sormituntumalta säätää, se on paras tapa nopeasti kotikonstein vertailla karkeuksia. Asiaa vaikeuttaa vähän se, että kaupan jauhatus on tasaisempaa, mutta kyllä se suunnilleen kohdilleen noin menee.
-
Valmiiksijauhetun kahvin suodatinkarkeuksistakin on valmistajilla
monenlaisia käsityksiä, riippuen ehkä paahtoasteestakin:
(http://4.bp.blogspot.com/-ZA09U6bggYk/TqQuwdJSEUI/AAAAAAAAAbY/IXjTzepidMY/s1600/porot.jpg)
(kuva omasta blogistani)
Pikkukuvissa suodatin automaattikeittimestä, ylempi kuva käsinsuodatuksen jäljiltä:
Isossa ja vasemmanpuoleisessa pikkukuvassa Arvid Nordquistin classic nicaraguaa
ja tuo sepelin näköinen on juhlamokkaa. Sanoisin kyllä tuota viimeistä pannujauhatukseksi
tai linnunruuaksi, ellen olisi itse kuvaa ottanut. Tietysti noissa on melkoinen ero paahtoasteessakin,
mikä ehkä otetaan huomioon jauhatuksessa.
Pressosta; ei se jauhe ole suodattimesta läpi tullut, vaikka olen käyttänyt presson tekoon
valmiiksijauhettuna myytävien essojen jämiäkin; selllaisia joita en pavoniin viitsi laittaa.
Maku tietysti ratkaisee, eli minua ei kannata siinä mielessä "kuunnella", ja olen
vähän barbaarinen kahviajatuksiltani mitä tulee pressoon.
-
Annostus oli 20g/3,5dl vettä, vähän reilun neljän minuutin uutolla.
Kylmän viileesti vaan lisää puruja, jos tuntuu laihalta. Tuo 6 g per desi kun on vain jonkinlainen lähtöarvo ja kyllähän sitä voi ihan muuttaa omien makujen mukaan. Sen tosin olen huomannut että pienet satsit (alle 5 dl) pressopannulla tuppaavat aina jäämään aliuuttuneeksi.
-
Jos pressokahvin valuminen paperifiltterin läpi vie tuhottoman kauan, pitäiskö jauhatusta säätää isommalle? Tukkeena kai lähinnä on se kahvipöly, eivät ne varsinaiset niin-isot-rakeet-kuin-tuolla-säädöillä-on-mahdollista.
Metallisuodatin taas päästi kaiken sukkana läpi. Silminhavaittavaa sakkaa en tosin edes kaatanut filsuun. Kangasfiltteri on vielä kokeilematta - olisko se puolivälin vaihtoehto?
PS. Tiedän kyllä suunnilleen niiden vaikutuksen kahvin makuun; ajattelen nyt vain lähinnä käytäntöä.
-
tarkoitit kai suodatinkahvia
-
Jos pressokahvin valuminen paperifiltterin läpi vie tuhottoman kauan, pitäiskö jauhatusta säätää isommalle?
Paperifiltteri tuntuu olevan hyvin herkkä tukkeutumiselle mikäli toimii kuten sinä toimit. Tällöin jotenkin kaikki nesteessä vapaana oleva tomu hyökkää filtteriin "tehostetusti" kun muu kahvimassa ei olekaan siinä filtterin edessä/sitomassa tomua. Toki hyvä mylly ja vähätomuinen jauhe auttaa, mutta hyvälläkin myllyllä ilmiön kyllä huomaa. Eli jos teen suodatinkahvia normaalisti käsipelillä tai sitten jos sekoitan ensin suodatinkahvin toisessa astiassa ja kaadan seoksen filtteriin - jälkimmäisessä tapauksessa valuu hitaammin ja saattaa jäädä lopussa jopa "lillumaan".
Mikäli pidät suodatetusta pressokahvista, niin hommaa ihmeessä Clever Coffee Dripper.
-
Paperifiltteri tuntuu olevan hyvin herkkä tukkeutumiselle mikäli toimii kuten sinä toimit. Tällöin jotenkin kaikki nesteessä vapaana oleva tomu hyökkää filtteriin "tehostetusti" kun muu kahvimassa ei olekaan siinä filtterin edessä/sitomassa tomua. Toki hyvä mylly ja vähätomuinen jauhe auttaa, mutta hyvälläkin myllyllä ilmiön kyllä huomaa. Eli jos teen suodatinkahvia normaalisti käsipelillä tai sitten jos sekoitan ensin suodatinkahvin toisessa astiassa ja kaadan seoksen filtteriin - jälkimmäisessä tapauksessa valuu hitaammin ja saattaa jäädä lopussa jopa "lillumaan".
Mikäli pidät suodatetusta pressokahvista, niin hommaa ihmeessä Clever Coffee Dripper.
Kiitos, täytynee tutustua.