Kokonaisuuteen sanoisin että ihan oiva setti. Mutta meille jotka mietimme samaa 10 vuotta sitten.
Nyt kaikki on muuttunut. Myllyjen arvostus ensin nousi, ja ihan tuoreeltaan romahti. Vielä viisi vuotta sittten kahvilamylly oli se mihin "ehkä joskus päädyn". Ostettiin annostellijalisia n.65mm myllyjä, sittemmin koitettiin modata niitä annostelijattomiksi. Ajastin ja menu oli pop. Semmoiseen siirryttiin. -Muutama vuosi takaperin tuli Nissepoika puolirikollisen markkinointisysteemin kanssa ja veti kaiken roskikseen. Myllyt ovat nyt ihan muuta.
Menut on out, ajastin on out. Papusäiliö, pienikin on out. Kahvia ei enää laiteta myllyyn myllättäväksi. Vaan vaakaan punnitavaksi. Sitten se yhden hengen annos jauhetaan.
Papusäiliön ja menun ja ajastimen tilalle on tullut jäämä ja hävikki, ja vaihtoterät. Kahvin makuun ei vaikuteta niin paljon keittimen kromilla, vaan vaihtamalla myllyyn juomaanisopivat myllynterät. Ne maksoivat aiemmin noin 30e, nyt satasella saa "no_ihan_ok_terät, ei edes punaiset!"
Eli Niche ja DF83 on aikamme kuva myllyissä.
10 vuottta sitten se oli Rocky ja Caimano
Keittimet?
10 vuotta sitten Äärihianoa oli kromiloota tuplaboilerilla. Joka tapauksessa e61.
Tuplaboileri koska "vaimo tykkää maitokahvista, mutta minä joka uaseammin juon, haluan säästää aikaa ja sähköä enkä käynnistä höyryboileria" Sitten tuli nysväys.
Lämmöt tulivat tärkeiksi ja lämpötila piti tietää. Maitoon lämpömittari, koneen gruppoon lämpömittari ja pid.
Ah, pid!
Ostettiin kiinalainen kasa johtoja ja äärestyylikäs muovilämpönäyttö. Vuoden välein koska nehän ei kestäneet koneen lämpöjä. Eikä hermot pidin säätöjä. Säätöjen ja todellisuuden välinen kuilu. Ei edes unta enää saanut. Kahvilla tuskin mitään tekemistä asian kanssa. Kuten aika harvoin tässä lajissa.
Pidejä alkoi puskea kauppojen koneisiin. Osassa se kammotus jopa piilotettiin.
Ajan kuva oli lämpökäyrä. Eikä siinä kakki.
E61. Hiano. Klassikko. Huoltohirviö. Puolet ajasta pöydällä. Vaimolle sanottiin että pitäähän näitä putsata!
E61 antaa mahdollisuuden grupon lämmitykseen, virtauman osalta esikostutukseen ja no, virtauksensäätöön.
Ei juututa siihen.
Vaan siihen että virtaus, esikostutus ja virtauspaine, niillähän on merkitystä! Ja sitten lisää mittareita!
Painekäyrä! Mun kahville eri painekäyrä ja lämpökäyrä kuin sun kahville!
Ai niin. Unohdin. Appi. On rumaa jos koneessa on niitä mittareita. Tai säätimiä! Hyi. Ne pitää olla verkossa.
Kuka haluaisi keittiössä katsoa mikä on keittimen paine tai lämpö? Pöh. Niitä katsotaan tietenkin vessanpöntöllä kännykästä! Eikä siinä kakki: niitä myös säädetään siitä. Uusimmissa niitä ei edes voi säätää koneesta, vaan vain apista. -ainakin niin kauan kuin tehdas jotain hölmöä ohjelmaa tekee, tukee....kohta tulee varmaan kuukausiveloitus apppiin. Mutta niin kauan kuin se on, sieltä saa lähetettyä anopiille hänen vimesunnuntaisen pahan shotin paine- ja lämpökäyrän!
Kuka voisi muuta toivoa? Edes pukilta?
Ajan kuva espressokoneissa on Descent ja Marzocco Linea Micra.
Ja suodatinkahvissa se 60-luvun suodatinsuppilo ja vesikattila.
Nousukkaat tosin haluavat jotain muuta kalliin mokkamaasterinsa jälkeen ja ostavat seuraavaksi leipäkoneekseen mustan muovilaatikon Juralta tai joltain, satasen kalliimpi kuin naapurilla.
Ja aika harvaa kiinnostaa se kahvi...
Palatakseni aloituksen settiin sanoisin että joo, myllyyn voisi investoida sen 65mm. Jäisi yksi tai kaksi myllyä hankkimatta turhaan. mutta mitäs mä näistä tiän, mikä seuraavaksi on edessä.
Joka tapauksessa säästäisi rahaa jos tietäisi onko menossa mihin suuntaan juomanvalmistuksessaan.
Ja se kahvi: On sitten mikä tahansa laite, niiin siitä kahvista se maku tulee. Samalla tavalla kuin huijaamme että mylly kuin mylly, kunhan keitin on hyvä! niin huijaamme että kuhan on kalliit laitteet ni vanhastakin kahvista tulee uutta!
Ei tule. Espressoa on vaikea tehdä vanhasta kahvista, saatika että sitä haluaisi juoda.
Edes anoppi.