Heti alkuun pitää sanoa, että todennäköisesti kyseessä on tasan tarkkaan käyttäjäperäinen ongelma, eli taitamattomuus.
Olen juonut vuosia creman kahveja ja arkipapuna on pitkään ollut Lucaffe sekä Pera. Keväällä päätin vaihtaa tyystin erääseen suomalaiseen pienpanimoon. Nyt viitisen kiloa myöhemmin olen huomannut, että jostain syystä kunnollinen dial in on todella haastavaa tuolla pienpaahtimon kahvilla. En missään nimessä ole ammattilainen, mutta prosedyyri on tuttu ja olen sitä tehnyt kymmenien kahvien kanssa.
Normaalisti saan hukattua pari sataa grammaa kahvia sopivan suhteen löytämiseen uusissa kahveissa. Pyrin saavuttamaan 1:2-suhteen n.25sek uutolla siten, että paineet pyörisivät jossain 8-10 barin paikkeilla ja ettei nakukahva roiskisi aivan holtittomasti.
Nyt tällä uudella kahvilla yllämainittujen arvojen saavuttaminen on miltei ylitsepääsemätöntä. Ensinnäkin jauhatusta piti ruuvata huomattavasti hienommaksi (20g jauhatus vie nykyisin jopa 5sek aiempaa pidempään), koska painemittarin vilkuilu aiheutti vain pahaa mieltä. Barit jää usein jonnekin kutosen paikkeille ja kahvi saattaa hölähtää läpi 15 sekunnissa. Jokainen uusi kilo kahvia on aivan oma tarinansa.
Karkeampi jauhatus ei toimi, tai grammamäärää pitää kasvattaa selvästi. Hienompaan en jotenkin tohtisi mennä, kun kohta ollaan jo lähellä turkkilaista pölyä. Epätoivoisena kokeilin jopa yhden kilon Creman House Blendiä varmistuakseni siitä, että laitteisto on kunnossa. Oli kunnossa ja kahvi tietysti erinomaista.
Selvästi tekemisessäni on nyt jotain pielessä, mutta päätinpä intoutua kirjoittamaan, kun asia pyörii mielessä. Onko kukaan huomannut samantyyppistä ominaisuutta joissain kahveissa?
Tietysti hyviä vinkkivitosia voi aina antaa, niistä ei koskaan ole ollut haittaa.
Loppuhuomiona vielä se, että olen toki saanut jotakuinkin hyvän suhteen löydettyä, mutta se ei silti ole noiden aiemmin mainitsemieni parametrien sisällä. Ja sekös tietysti harmittaa. Pääsen jotakuinkin 1:2-suhteeseen 25-35 sek aikaikkunassa, mutta koneen paineet huitelevat jossain 12-14 barin tienoilla. Kuvittelisin tämän johtuvan liian hienosta jauhatuksesta.
Laitteina on Eureka Atom 65, VBM domobar junior nakukahvalla, VST-filtteri, distribution tool sekä flätti 58mm level tamper.
Kahvi on haettu suoraan paahtimolta 3-5 viikkoa paahtamisen jälkeen.