Aloitetaan aiheesta uusi ketju - kyseessä kun on kuitenkin oleellinen määritelmä kahviharrastuksen kannalta.
Yleisessä kielenkäytössä erikoiskahvilla minusta tarkoitetaan kaikkea normaalista suodatinkahvista poikkeavaa. Esimerkiksi meidän oma "Starbucks" eli Robert's Coffee ajatellaan yleensä erikoiskahvilaksi, kuten varmasti itsekin asian esittävät.
Termiä erikoiskahvi käytetään kieltämättä melko värikkäästi maassamme ja yleisesti ottaen siitä taitaa tulla mieleen jokin espressokoneen avulla valmistettu juoma - mikäli asiaa satunnaiselta vastaantulijalta kadulla kysytään. Tämä aiheuttaa pientä problematiikkaa kahviharrastajan kannalta (ainakin minulle), sillä tämä on periaatteessa täysin väärin. Vastaavalla tavalla mokkapannu mielletään yleisessä kielenkäytössä espressokeittimeksi, mikä on toinen vastaavanlainen virhe (ja jota tälläkin foorumilla on pariin otteeseen oikaistu).
Sanalla "erikoinen" on tietysti helppoa ja loogista viitata arkikahvia (=suodatinkahvi) erikoisempaan kahviin ja varmaan tästä syytä sana "erikoiskahvi" on suomessa päätynyt kuvaamaan yleensäottaen kaikkia vähän erikoisempia kahveja.
Mutta jos käy katsomassa vähänkin tarkemmin mitä kahvialalla erikoiskahvilla tarkoitetaan - mikäli oletetaan että se on suomennos termistä "Specialty Coffee" - niin hyvin äkkiä sitä huomaa että termillä tarkoitetaan
laatua eikä valmistustapaa. Kaikki lähtee liikkeelle vihreän kahvin laatuluokituksesta, jossa se parhain taso on "Specialty Grade" (ks.
linkki), sen alla "Premium" ja sitten "Exchange" ja pohjilla sitten vielä pari heikompaa luokkaa. (OT: Käsittääkseni kun puhutaan kahvin markkinahinnasta, niin tarkoitetaan hintaa jolla tuota "Exchange" luokkaa myydään pörsseissä.)
Mutta vähin mitä erikoiskahvilta vaaditaan, on siis tuo raaka-aineen laatu. Tämän jälkeen on vastaavantyyppisiä vaatimuksia paahtajan ammattitaidolle, sekä lopullisen kahvin valmistajan/valmistustoimenpiteiden laadulle (näistä voi lukaista jotain esim.
täältä - huomatkaa linkki toiselle sivulle ensimmäisen sivun lopussa).
Näin ollen suurin osa Italian baareissa tarjottavista espressoista ei ole erikoiskahvia, sillä niissä on varmasti mukana (sekoituksessa) noita "Exchange" tason papuja. Toisaalta vaikka kahvilassa olisi käytössä laadukkaasti paahdettua oikeaa erikoiskahvia, niin sitten keikkaluonteisesti hommia tekevä barista valuttelee kuppeihin puolen desin espressoja - taaskaan ei lopputulos ole (laadullisesti) erikoiskahvia. Mutta sitten puolestaan jossain (esim. Tukholmassa) on kahvila missä kahvi valmistetaan huolellisesti käsin suodattamalla laadukkaasta erikoiskahvista - ja lopputulos on erikoiskahvia.
Mikään tässä dilemmassa ei tietysti kansan syviä rivejä hetkauta - mutta näin (vakavasti vinksahtaneena) kahviharrastajana tämä hieman "risoo". Voisi kuvitella että vastaavaa ilmenisi olutpiireissä, mikäli luokittelisi erikoisoluiksi kaikki muut paitsi laagerit. Kysymys kuuluukin: tulisiko tuon termin "erikoiskahvi" käyttöä aina oikoa/täsmentää ja saada se näin joskus oikein sinne yleiseen kielenkäyttöönkin (kuten on toiveissa mokkapannun kanssa) - vai unohtaa koko sana läpeensä tärveltyneenä ja alkaa puhumaan esimerkiksi laatukahveista? (laatukahvi, laatukahviala, laatukahvila).
Tämä on varmasti jonkin sortin (identiteetti) ongelma suomessa toimiville oikean erikoiskahvin yrityksille/paahtimoille. Tällä hetkellä tuon sanan "erikoiskahvi" kautta on vaikeaa erota maasta löytyvistä "bulkkiketjuista", saatikka Cittarin hyllyn Lavazzasta.
Kommentteja - parempia ehdotuksia?