Mitä on peruskahvilataso? Esson baari, Robert's vai joku muu?
Vaikka kyseessä olisikin bulkkitavaraa (esim. Robert's) tarjoava kahvila, samaan laatutasoon toistuvasti on vaikea yltää kotilaittein (tarkoittaa ko. tapauksessa siis halpoja laitteita). Baristan rooli on käytännössä hyvin marginaalinen, mikäli on kyse siis hiemankin asiaan perehtyneestä ammattilaisesta, verrattuna laitteiston merkitykseen.
Joo, pitää siis selvittää ja kertoa karusta tilanteesta. Kukin kirjoittaa tietenkin omasta maantieteellisestä sijainnistaan käsin. Italiassa peruskahvilataso oli hyvä aina. Helsingissä ja Turussa tai Tampereella en tiedä peruskahvilatasosta. Mutta itse olen niissä hankkiutunut yleensä ennalta tietämiini hyviin kahviloihin ja saanut aina loistavia espressoja, joihin ei halvoilla laitteilla koskaan pääse.
Mutta kotikaupungissani perus marketkeittimellä saa parempaa espressoa kuin yhdessäkään kahvilassa täällä. Kotikaupunkini on siis Joensuu. Täällä oli erittäin hyvä ja asiansa osaava "Väinön" kahvila, joka meni konkkaan, koska kahvi oli liian hyvää pahaan kahviin tottuneille kaupunkilaisille. Anteeksi, jos kuullostan ylimieliseltä.
Eli tuo lauseesi, baristan roolista sisältää jyrkästi ehdon siitä, että barista tietää mitä tekee, eikä edes "vähänkään tietää" riitä. Kokemukseni mukaan pitää todella tietää mitä tekee ja sitten olla sen verrran viitseliäs että toimii tietonsa mukaan, ja sitä ei tämän kaupungin kuppiloissa tiedetä eikä haluta. Yleisiä virheitä:
- Juoma on vetinen, koska se on selvästi liian pitkä tupla yli desin tai sinkku jossakin puolikkaan ja desin välillä
- Juomasta puuttuu ydin, koska myllyä ei ole välitetty säätää tai tamppaus unohtuu
- Juoma on muuten hyvin valmistettu, mutta tunkkainen, koska espresson kierto on hidas ja edelliset purut ovat seisoneet tunteja kahvassa, jota ei välitetä huuhtoa ennen uuden keittoa jne....
- Juoma on kylmä vaikka se on juuri uutettu, joten keittimen lämpö on päin .... tai kuppi jääkylmä
- yhdessä kahvilassa kahvi on silloin tällöin ok, mutta papuina paulig, joka ei läheskään aina ole tuoretta, koska espressoa kiertää niin vähän.
Kaupungin kahvilat ovat täynnä mitä parempia keittimiä, mutta ei vain onnistu. Mielestäni tämän kaupungin kahviloiden tulisi hävetä. Itse en lainkaan ymmärrä miten tähän pystytään. Yksi selitys on se, että kahviloiden henkilökunta ei ole koskaan juonut oikeaa espressoa, tai jos on juonut, niin ei pidä siitä. Sillä eihän tuollaisia tuotteita tuotaisi pöytään, jos tiedettäisiin mitä espresso on.
Sen mitä olen muita pikkukaupunkeja kiertänyt, on tilanne usein hyvin samanlainen. Väitän, että tilanne on sama monissa kahviloissa isommissakin kaupungeissa, mutta täällä kirjoittelevat tietävät missä kahvinsa kotikaupungissaan nauttivat. Tai sitten yleistän liikaa tätä ongelmaa.
Minusta baristan osuus espresson onnistumisessa on mitä merkityksellisin. Kuun ja Marsin asento ei vaikuta mitenkään halvan markettikeittimen tuotokseen. Jos koneensa oppii tuntemaan, sillä voi onnistua pääsääntöisesti, mutta ehkä minulla on vain sattumalta hyvä yksilö. En tietenkään pääse samalle tasolle itse kuin huippukahvit kunnon baristojen kahviloissa. Mutta "peruskahviloiden" espressot päihitän halvalla keittimelläni mennen tullen 95% uutoistani.
Täällä Joensuussa on yksi hyvä kahvila, joka on oikeastaan kahvikauppa. Sieltä ei saa espressoa, koska kahvi keitetään suodattimella, jotta ihmiset voivat maistella kahveja. Se on ikäänkuin ylimääräistä palvelua kahvi/teepuodin takahuoneessa.