Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: u761305 - Elokuu 11, 2013, 19:02:22 ip

Otsikko: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 11, 2013, 19:02:22 ip
Kuten otsikosta voi arvata on haaveissa saada uutettua samanlaista (tai melkein samanlaista) kahvia mitä Italiassa tarjotaan.
Itsellä on ollut Silvia + Rocky parisen vuotta. Alkuhankaluuksien jälkeen tulee kahvista suht tasalaatuista joskin tuntuu että toisinaan tulee huomattavasti parempi ja sitten toisinaan taas "ihan okei" shotti. Teen pelkällä tuplafiltterillä tai nakukahvalla. Sinkkufiltterillä en saa hyvää kahvia.
Tiivis crema tulee kahviin hyvin tiikerikuvion kera ja sitä on paljon. Kuitenkaan en ole onnistunut koskaan saamaan samanlaista kahvia mitä tekevät esim. Roomassa, jolloin kuppiin tulee hyvin kermainen lähes pelkkää cremaa oleva shotti joka on pelkästään vahva ja voimakas eikä yhtään terävä.
Seuraava hankinta on PID säätäjä tuohon laitteeseen jolloin saadaan yksi muuttuja pois. Tarviskos tilata myös painemittari.

Kertokaahan edistyneemmät baristat, onko tuolla laite-yhdistelmällä mahdollista saada samanlaista kahvia aikaan kuin millä tahansa muulla koneella (esim. Italialaisen baarin kalliilla koneella) jos kaikki muuttujat ovat oikein säädetty. Ymmärtääkseni kahviin vaikuttavia muuttujia ovat: Jauhatuksen karkeus ja tasalaatuisuus, uuttopäähän tulevan veden lämpötila ja paine, portafiltteriin laitetun jauheen määrä, uutto-aika, oikeanlainen tamppaus sekä tietenkin itse kahvipapu ( laatu ja tuoreus )

Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: cartman - Elokuu 11, 2013, 22:15:20 ip

Koska olet noin hyvin perillä sekä tavoitteestasi että valmistustekniikoista, niin oletan että olet aivan ensimmäisenä varmistanut papuladun. Siis käytät sellaista runsaasti cremaa tuuttaavaa, reippaasti robustapitoista sekoitusta, kuten useat kahvilat siellä saapasmaassa tekevät.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 11, 2013, 23:04:31 ip
Kiitos vastauksesta Cartman. Juu olenkin viime aikoina tilaillut tuolta Cremasta ainoastaan Italialaista kahvia mm. kokeilupakkaukset sekä Lucaffen että Mokasirs maistelupaketit (4x150g) ja tämä Mokasirs vielä kahteen kertaan, Moak, Johan & Nyströmin paahtamaa Espresso La Bomba ... Myös Caffan kahveja on tullut valuteltua ja ne onkin olleet mielestäni hyviä. Myös muita J&N kahveja on maisteltu kuten Monsun Malabar, Yellow Bourbon... Ongelma on että luulin muistavani miltä mikäkin kahvi maistui mutta en olekaan enää varma ja sekoitan muistoja keskenään. Täytyy kai alkaa pitää muistiinpanoja, palata hyväksi koettuun papuun ja yrittää sillä vaan sitkeämmin. Tällä hetkellä kokeilussa on Moak Custo Bar mistä en pidä koska se on mielestäni liian mieto. Vähän on alkanut tuntua etten pääse asiassa eteenpäin. Tosin muutaman kerran on tullut lähes täydellisen samettinen ja pehmeä mutta vahva shotti. Mutta vain muutaman kerran enkä tiedä miksi enkä nyt enää muista mistä pavuistakaan joten se siitä. Voihan olla että kun saa tuon lämpötilankin vakioitua tilanne helpottuu.
Peruskysymys silti vielä voimassa: Tekeekö joku kotona tämmöisen tasoisella laitteella aitoa Italialaista ? 
Uskoakseni monellakin on sama tavoite kuin minulla ...
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: cartman - Elokuu 12, 2013, 13:42:47 ip
Jeps, olet lähestynyt asiaa hyvin systemaattisesti. Tässä on vaan monen muun kohdalla ristiriitainen tilanne, joka ei koskaan aukea. Nuo laatu- ja gourmetkahvit ovat hyvin usein täyttä Arabicaa. Muistanpa yhden arvostetun suomalaisen paahtajan sanoneen minulle, että Robusta kelpaa vain moottoritien pohjaksi. Harrastaja ostaa "parempia ja parempia" papuja - ja samalla ajautuu kauemmaksi ja kauemmaksi siitä runsaasti Robustaa sisältävästä "mescolare caffetteriasta", jota oli Italiassa juonut. Kun juostaan eri suuntiin, niin harvoin kohdataan.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 13, 2013, 09:30:07 ap
En ole espresson enkä italialaisen kahvinkaan asiantuntija, mutta minusta tuo Cartmanin huomio on oikeansuuntainen.

En tiedä mitä muut ovat mieltä, mutta oma huomioni Italiassa on ollut se, että aika monessa kahvilassa (ainakin niissä suunnissa, joissa minä olen matkustellut) tarjolla on ihan Illyä tai Lavazzaa. Siis peruskahveja. No meillä noita saa harvoin tuoreena ja kyseisen maan kahviloissa taitaa olla menekki niin hyvä, että heillä kahvi on aika lailla tuoretta aina. Nyt en siis kirjoita mistään huippukahviloista vaan ihan Toscanan alueen kyläkuppiloista ja Rooman kulmakahviloista. Onhan Italiassakin moderniin espresso-suuntaan menneitä paahtimoita ja kahviloita - mm. Toscanan Arrezossa, joka on aika pieni kaupunki, on palkittu pienpaahtimo, joka tarjoaa "alkuperämaa" papuja.

Mutta niin, minustakin tuntuu, että yhtälö on hieman vaikea. Erilaisista italialaisista sekoituksista lähtisin liikkeelle, jos niitä jostakin tuoreena saat.  Sinulla on niin paljon paremmat keittimet kuin minulla, etten tekniikkaan puutu lainkaan. Mutta kieltämättä Italiassa en ole saanut kertaakaan huonoa kahvia, kotimaan huippuespressot ovat ihan erilaisia tyyliltään.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Elokuu 13, 2013, 10:18:39 ap
Tässä juuri kupissa Cafe Solon espresso Italiaa, täyttää kriteerit. Ihan kivaa vaihtelua kolmannen aallon vaaleisiin paahtoihin, onhan tämä ihan eri genre. Andrea Boccelli soi ja robustaa kupissa. Vipukone vielä niin se olisi siinä. Sinänsä kylläkin sekoituksessa taitaa olla muun muassa Etiopian Sidamoa, ettei nyt ihan perinteisimmästä päästä spekseiltään. Mutta maku sanoo toista.

Eiköhän homma rupea skulaamaan kun vain etsit jostain käsiisi edes etäisesti tuoretta, robustaa enemmänkin kuin vain nimeksi sisältävää papua. Ovat nimittäin aika tolerantteja baristan kämmäilyjen suhteen.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 14, 2013, 14:34:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Freddie Freeloader
Andrea Boccelli soi

 ::) Nimimerkistä päätellen olisin odottanut Miles Davisin "Kind of Blue" klassikko-levyä.

Itse join ihan pelkkää Sidamoa eilen ja toimii hyvin niinkin eli ilman robustaa. Todella samettinen ja täyteläinen kahvi.  :P
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Toma - Elokuu 14, 2013, 17:49:16 ip
Freddien kommentin luettuani otin puhelimen käteen ja pirautin Poriin.
Viikonloppuna sieltä yhteyshenkilöni tuo mukanaan tuota Espresso Italiaa, ja pari muutakin pussia.

Tämä foorumi on sillein paha, et tätä lukiessa pitäis aina olla kahvihammas tyydytettynä, ja kone/myllypäivityskuume nolla.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: noisette - Elokuu 15, 2013, 08:31:43 ap
Jos haet tuota "vahva ja voimakas eikä yhtään terävä" -makua, kannattaa kokeilla vähän hienompaa jauhatusta ja lyhyempiä espressoja.

Oletko maistanut Moakin Special Baria? Siinä on 85 prosenttia arabicaa, mutta maku on suklainen ja melko voimakas. Itse kokeilen välillä eri kahveja, mutta palaan aina Special Bariin. Nyt myynnissä oleva erä on erityisen onnistunutta.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Elokuu 15, 2013, 22:37:03 ip
Freddien kommentin luettuani otin puhelimen käteen ja pirautin Poriin.
Viikonloppuna sieltä yhteyshenkilöni tuo mukanaan tuota Espresso Italiaa, ja pari muutakin pussia.
Jos Solosta tulossa tavaraa niin kannattaa pyytää hakemaan kahvit Puuvillasta, ei keskustan kahvilasta. Pari kertaa ollut keskustassa hieman turhan vanhaa papua, ei kuitenkaan mitenkään sääntö.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 18, 2013, 17:44:14 ip
Kiitos vastauksista, hyviä pointteja. Surffailin tuolle Cafe Solon sivuille enkä löytänyt heidän verkkokaupasta tuota espresso Italiaa. Pääsivulla kyllä on kyseinen kahvi ja linkitettynä verkkokauppaan mutta ei siellä ollut sitä. Täytyy seurata jos se sinne tulisi. Niin, en muuten ole koskaan valmistanut noita Illyjä enkä Lavazzoja kun olen pitänyt niitä "huonompina"  Pitääkin nyt kohtapuoliin ostaa noita peruskahveja niin saa niistäkin selvää. Saakos muuten tuota Moak Special Bar kahvia ja yleensäkin Moakin kahveja jostain pienempinä paketteina kun tuolla Cremassa on vain 1 kg paketeissa. Olen vältellyt isoja pakkauskokoja kun olen perheessä ainut esson juoja niin ovat vähän turhan tyyriitä kokeilukahveiksi. Olen kahteen otteeseen tilannut Kaffan Barista Blend espressoa jossa robustan osuus 70% Siitä tulee aika hyvää. Onkos kukaan kokeillut tuota Café Pascáa joka on 100% robustaa. Shotin olen pyrkinyt pitämään lyhyenä välttääkseni happoja. Shotin pituus kahvilla kuin kahvilla 22 sekuntia, jolla kuppiin tulee 30 - 35ml. En ole alkanut sitä muuttamaan. Tosin voisi kai mennä vieläkin alemmas tuonne 20 sekunnin paikkeille ja pienempään määrään eli lähemmäs ristrettoa. Kiitos vielä hyvistä vastauksista...
PS. Ellen asuisi täällä periferiassa itärajalla niin olisi kiva käydä noissa tunnetuissa kavilapaahtimoissa maistelureissuilla ja hakemassa sitä jotakin...
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Elokuu 18, 2013, 17:48:32 ip
Soittamalla saa tilattua. Verkkokauppaa päivittelevät heikosti, ei sinänsä pakosti yksittäistä pussia kannata lähteä tilailemaan postien takia. Kaffan 80/20 espresso varmaan myös samaa kastia.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 20, 2013, 09:30:05 ap
Lainaus käyttäjältä: u761305
Niin, en muuten ole koskaan valmistanut noita Illyjä enkä Lavazzoja kun olen pitänyt niitä "huonompina"  Pitääkin nyt kohtapuoliin ostaa noita peruskahveja niin saa niistäkin selvää.

Niin, se paahtopäivämäärä on merkityksellinen juttu. Kälyni Italialainen puoliso keittelee kotonaan aina Gaggia Classicilla Lavazzaa. Se maistuu samalta kuin paikallisen pikkukaupungin kuppiloissa, joissa on yleensä tarjolla joko Illyä tai Lavazzaa. Mutta sitten se tuoreus. Kyseinen italialainen hevosten kengittäjä (kälyn miehen ammatti) ostaa Lavazzansa aina samasta kahvikaupasta, koska sieltä saa aina tuoretta kahvia. Eli massatuotannossa oleva kahvi voi olla tuoretta kun ostaa oikeasta paikasta Italiassa, mutta saatko sitä tuoreena Itä-Suomesta on toinen juttu. Aina kannattaa kuitenkin kokeilla, mille mikäkin omassa suussa maistuu. MInusta  Lavazza oli Italiassa oikein hyvää, mutta täällä itärajalla, jossa minäkin asun, lavazza ja illy ovat olleet juomakelpoisia - tuoretta en ole onnistunut löytämään, enkä etsi, koska kotona juon mieluummin noita alkuperämaa papuja. Oma mieltymykseni on kyllä juminut etiopialaisiin papuihin. Mutta pidän kyllä italialaista espressoa hyvänä... enkä siellä ollessa kaipaa mitään muuta tilalle.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 20, 2013, 10:59:50 ap
Kuten mainitsin nyt lähellä Lidliä asuvat voivat koittaa: Lavazzaa tarjouksessa par-aikaa. Espresso Cremoso, 30% arabica + 70% on nyt maistissa ja täytyy sanoa että odotuksia paljo parempaa tästä on saanut. Ed.kerralla koitin sitä toista, Crema e Aroma, mutten ollut kovin innoissani.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Toma - Elokuu 20, 2013, 13:01:36 ip
Tais olla nuo saapuneet paketit juurikin Puuvillasta. Tuorepaahtoa ainaskin, sillä paahtopäiväksi oli laitettu 14.8, seuraavana päivänä kun olin pyytänyt hakua. Siis tämä Puuvillan Vaalea paahdolle, ja Panama Gourmet Bambino estate. Espresso Italian paahto oli 30.7, hyvin toimii.
Näistä kolmesta nostaisin tuota Panamalaista korokkeelle, sen halusin ihan mielenkiinnosta, ja luulen että tilaan sitä uudelleenkin. (linkki (http://www.cafesolo.fi/alkuperaiskahvit), tuolta scrollaa alaspäin)

Italia oli blendi oli takaetiketin mukaan: tuhtirunkoinen ja -makuinen sekoitus arabica ja robusta kahvipapuja tummaksi paahdettuna, Brasiliasta, Papua Uusi-Guineasta, Colombian supremosta Pico Cristobalin vuoren rinteiltä sekä Etiopian parasta Sidamoa.
Itse maistelin (http://nonsensopedia.wordpress.com/2013/08/19/porilaista-kahvia/) sen kanssa todella tuhdiksi, tummaksi ja pehmeäksi. Hapokkuus tosiaan nolla. Arabicaa 80% ja Robustaa loput 20%.

Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Freddie Freeloader - Elokuu 20, 2013, 14:53:40 ip
Tais olla nuo saapuneet paketit juurikin Puuvillasta. Tuorepaahtoa ainaskin, sillä paahtopäiväksi oli laitettu 14.8, seuraavana päivänä kun olin pyytänyt hakua.
OT: Kannattaa suhtautua noihin pusseissa oleviin päivämääriin kriittisesti, pussin päivämäärä on yleensä vain pakkauspäivä. Tuo Espresso Italia on sama kuin Espresso Barista viritettynä robustalla. Soittamalla kun tilailee aina seuraavasta paahdosta niin saa mitä haluaa tuoreena, löytyy single origineja paljon enemmän mitä sivut antavat ymmärtää. Puuvillan Tumma vääntyy myös nätisti suht hapokkaaksi essoshotiksi. 21€/kg + opiskelija-alennus pitävät omana vakiona, ei taida halvempaa tuorepaahdettua papua saada tästä maasta? Oma paahtimon buffaukseni oli tässä, menee jo mainostamiseksi.:OT
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 20, 2013, 21:29:02 ip
Tuo esso Italiano näyttää hyvältä ja  crema pitää lusikallisen sokeria sen 10 sekuntia. Jos kerran makukin on tuhti, tumma, pehmeä ja hapot nolla niin tuota on pakko kokeilla. Myös voisi yrittää tiirailla niitä Lavazza espresso cremoso paketin päivämääriä
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: noisette - Elokuu 21, 2013, 08:05:17 ap
Saakos muuten tuota Moak Special Bar kahvia ja yleensäkin Moakin kahveja jostain pienempinä paketteina kun tuolla Cremassa on vain 1 kg paketeissa. Olen vältellyt isoja pakkauskokoja kun olen perheessä ainut esson juoja niin ovat vähän turhan tyyriitä kokeilukahveiksi

En ole koskaan nähnyt Moakin kahveja muissa kuin kilon pusseissa. Kaffecentralen myy niitä myös irtona, mutta se taas vaatii käyntiä Helsingissä.

Monterivan kahveja on puolen kilon pusseissa. Oma suosikkini on ollut Conquesta, mutta olisikohan Marche enemmä sellaista, mitä etsit?
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 22, 2013, 20:09:33 ip
Kuten mainitsin nyt lähellä Lidliä asuvat voivat koittaa: Lavazzaa tarjouksessa par-aikaa. Espresso Cremoso, 30% arabica + 70% on nyt maistissa ja täytyy sanoa että odotuksia paljo parempaa tästä on saanut. Ed.kerralla koitin sitä toista, Crema e Aroma, mutten ollut kovin innoissani.
Kävin itsekin hakemassa Lidlistä tuon kilon pussin Lavazzan Espresso Cremosoa. Viimeinen myyntipäivä 30.06.2015
Ja nyt täytyy sanoa että olen TODELLA YLLÄTTYNYT !!! 
Valuttelin ensin tuplan entisillä vanhentuneiden papujen myllyasetuksilla ja siitä tuli aika ristretto mutta erittäin maukas, paksu, pehmeä ja tietenkin vahva.
Ja ei muuta kun kahvit napaan, napsu löysemmälle myllyä ja uusi tupla kuppiin. Nyt annoksesta tuli juuri oikean kokoinen mielestäni. Valutusaika 22 sek.
Täysi kahvilusikallinen sokeria taas creman päälle eikä tälläkään kertaa meinannut upota läpi. Maku taas mielestäni loistava tosin edellinen oli vieläkin parempi vai olinko vain ollut niin innoissani, en tiedä. Jokatapauksessa nyt tekemäni kahvit ovat jo vaatimustasollani joten olen iloinen ja innoissani.
Tähän asti olen tilannut kalliita kahveja ympäri maailman ja nyt menen Lidliin ostamaan kahvia hintaan 10€/kg ja saan lähes parhaat tekemäni kahvit helpolla ja toistettavasti. Voi olla ettei oma makumaailmani ole sitten niin hienostunut kuin kalliimmat kahvit edellyttävät mutta nämä juuri tekemäni ovat sen suuntaisia mitä olen jo kauan metsästänyt ja muistiini perustuen aika lailla samanlaisia mitä olen saanut Italiassa.
Tämä heppu on nyt tyytyväinen ainakin niin kauan kuin tuossa "säkissä" papuja riittää
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 22, 2013, 21:05:15 ip
Juu, ihan sama yllätys itselläkin, varsinkin kun ei ole ensimmäinen pussi Lidlistä, eikä ensimmäinen pussi Lavazzaa...

Jos jokin on ennallaan, on Lavazzan tyrnä kofeiiniannos. Ihan toisella tavalla pistää ahistamaan muutaman shotin jälkeen kuin nuo arabicat jota yleensä lipittääpi. Jännä juttu kun ei se määrä nyt kovin paljon suurempi pitäisi olla...
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: u761305 - Elokuu 22, 2013, 21:13:33 ip
Juu, ihan sama yllätys itselläkin, varsinkin kun ei ole ensimmäinen pussi Lidlistä, eikä ensimmäinen pussi Lavazzaa...

Jos jokin on ennallaan, on Lavazzan tyrnä kofeiiniannos. Ihan toisella tavalla pistää ahistamaan muutaman shotin jälkeen kuin nuo arabicat jota yleensä lipittääpi. Jännä juttu kun ei se määrä nyt kovin paljon suurempi pitäisi olla...
Olikos ensimmäinen kerta kun ostit Espresso Cremosoa ja yllätyit kahvista vai oletko ostanut samaa kahvia mutta laatu tai ikä vaihdellut
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 22, 2013, 23:36:42 ip
Olikos ensimmäinen kerta kun ostit Espresso Cremosoa ja yllätyit kahvista vai oletko ostanut samaa kahvia mutta laatu tai ikä vaihdellut

Oli 1. kerta, ostin viimeksi sitä toista, Crema e Aroma, siinä kun oli robustaa vähemmän.

Crema e Aroma robustapitoisuus vaihtelee netti"tiedossa", joten varma en ole, nämä pitoisuudet löysin:
 
40% arabica and 60% robusta
50% Arabica, 50% Robusta
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: migu2 - Elokuu 23, 2013, 08:53:16 ap
Juu, ihan sama yllätys itselläkin, varsinkin kun ei ole ensimmäinen pussi Lidlistä, eikä ensimmäinen pussi Lavazzaa...

Jos jokin on ennallaan, on Lavazzan tyrnä kofeiiniannos. Ihan toisella tavalla pistää ahistamaan muutaman shotin jälkeen kuin nuo arabicat jota yleensä lipittääpi. Jännä juttu kun ei se määrä nyt kovin paljon suurempi pitäisi olla...

Kyllähän sitä kofeiinia helposti on tuplasti enemmän suuren robustapitoisuuden takia ja jos tämä ei ole bs. italialaista kärvennyspaahtoa, niin kofeiinia on pavuissa aika hyvin vielä jäljellä.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: Pikapaine - Elokuu 24, 2013, 20:12:13 ip
Olen kahteen otteeseen tilannut Kaffan Barista Blend espressoa jossa robustan osuus 70% Siitä tulee aika hyvää.
Nyt tuli ostettua tällainen: Kaffan Barista Blend Espresso 80/20 250g. EAN: 6430040250266 €7,90 Stockmann
Papu on hyvin vaaleaa ja kuivaa (paahdon sanoisin olevan vaalean ja keskipaahtoisen väliltä).

Papujen sekoitussuhde: [20%] rupua ja [80%] arabicaa

Paahtotaso: Medium (Kaffa Roasteryn asteikko: 4/5)


Loppukommentit:
Itse pidän vahvemmasta mausta ja vähemmän kitkerästä, eli ns. matalahappoisista.
Tätä espressolajiketta suosittelen sellaiselle, joka on tottunut juomaan suodatinkahvia.
Valmistaessa ei tullut juuri ollenkaan kahvin tuoksua. Tein testiksi useamman kupillisen. Ja tämän lisäksi vertailin tutulla kahvilla (saksalaisella, Eduscho Gala Espresso), josta tuli vahva kahvin tuoksu ilmaan, joten kahvikoneessa ei ainakaan ole vikaa.
Palaneen sivumausta sen verran, että vaimokekin huomautti, että "miksi täällä haisee joku savu?". Itse en kyllä haistanut mitään savua ilmassa, vaan ainoastaan maistoin sen kahvissa. :D Tarkistin vielä kahvimyllyn ja siellä ei palanut haise muuten kuin itse pavut haisevat ns palaneelle. Testasin vielä suoraan papupussista ja sama savun maku/haju on havaittavissa mm kun pureskelee papuja. Pussissa lukee: Paahdettu: 22.08.2013, Paahtaja: Michael Akins
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: akubi - Elokuu 24, 2013, 21:56:31 ip
tuo on liian tuoretta varsinkin espressokäyttöön. leppuuta sitä viikonpäivät. het paahdon jälkeen tuppaa pavuissa maistumaan haistumaan savua.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: koomikko - Elokuu 24, 2013, 23:36:00 ip
Meillä on tällä hetkellä käytössä kaffan 80/20 joka on paahdettu 19.8. Maku on oikein hyvä. Tummaa suklaata ja muskottia sekä muuta mausteisuutta. Ongelma ei välttämättä ole pavussa.
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: migu2 - Elokuu 25, 2013, 11:14:32 ap
Juu onhan tuo liian tuoretta juotavaksi vielä. Kyllä se hyväksi vielä muuttuu!
Otsikko: Vs: Italialaisen esson metsästys
Kirjoitti: cartman - Elokuu 26, 2013, 11:08:17 ap
Itse pidän vahvemmasta mausta ja vähemmän kitkerästä, eli ns. matalahappoisista.

Nyt tarkkana näiden termien kanssa. Kahvissa on usein happamuutta, samoin karvautta (oletan, että puhekielessä usein karvaus=kitkeryys). Nämä kaksi ovat täysautomaatin kannalta katsottuna ikään kuin toistensa vastakohtia. Siis mitä? Tärkein neuvo, mitä olen kuunaan päivänä saanut, on akallion muinoin muotoilema: "alhaisempi uuttolämpötila korostaa happamuutta, korkeampi uuttolämpötila korostaa karvautta".

Uuttolämpötila on yksi harvoista asioista, joita sinäkin Krupsin käyttäjänä voit säätää. Siten tätä säätömahdollisuutta kannattaa harjoitella. Jos papu on yhtäaikaa sekä liian hapan että liian karvas, se ei sovi koneelle. Ja sillä siisti. Useimmitenhan ongelma on, että papu antaa kahvia, jossa "body" on hyvin ohut, maku vetinen. Tai sitten sen vetisyyden asemesta liian hapan tai liian karvas, harvoin molempia.