Ulkomailla olen nauttinut miltei kastikkeenomaista, kellertävää, paksua maitoa, joka pienenä lorauksena kruunasi tuhdin espressoni ja sai minut melkein sekoamaan jumalaisen maun takia.
Kahviisi on lirautettu tiivistettyä maitoa (evaporated milk, leche evaporada). Se on about 2,5 kertaa tiiviimpää, kuin punainen maito. Esimerkiksi oikeaoppinen espanjalainen Cafe Cortado ("Cortadito") tehdään tuohon maitoon. Sitä ei saa Suomesta. Joskus sitä on ollut eestiläisiä tuotteita myyvissä liikkeissä, useimmiten ei. Itäkeskuksen venäläinen Kalinka myi sitä aikoinaan, nyt sekin kauppa on lopettanut.
Evaporated milk on on täyssäilyke, tuotteen säilyvyys perustuu perinteiseen säilykepurkkiteknologiaan.
Kondensoitu maito (condensed milk, leche condensada) on eri tavaraa. Se on "säilöttyä maitoa", jonka säilyvyys perustuu rajuun sokerin lisäämiseen, siis "hillo-menetelmään". Käytännössä myös condensed milkiä myydään peltipurkeissa, mutta myös muovi/pahvi/lasipakkauksissa, jopa sinappituubin näköisissä pakkauksissa.
Em. termit sotketaan hyvin usein. Esimerkiksi käännetyssä tekstissä ne ovat 99% todennäköisyydellä väärin. Ja jotta asia olisi vielä sekavampaa, Eestissä valmistetaan evaporated milkiä, jossa on sokeria mukana!
Jos haluat kahviisi "aidon" tuntuista maitoa, niin tee näin: laita kattilaan punaista maitoa (ei Hylaa!), keitä se kokoon, noin puolikkaaksi alkuperäisestä tilavuudesta. Siinä sinulla on evaporated milkiä. Näin Itävallassa ja Sveitsissä tehdään.