Ristretto
Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Tinuri - Kesäkuu 15, 2016, 15:15:20 ip
-
Moikka,
Ymmärrän, että tämä ongelma on tyhmä. Ehkä saisin sen ratkeamaan itsekin, kunhan kokeilisin asioita ja parametrejä loputtomiin. Ongelma:
Minulla on nyt makuuni sopivaa papua (Guatemala Barberena / Kaffa).
Kun vedän tästä tuplan Pavoni Picclolalla (Pro, post mill.) saan erinomaisen pullean, hieman makeaa muistuttavan juoman, jossa silti on hiukan kärkeäkin. Todella jees.
Kun vedän samasta pavusta tuplan kotona (Izzo Duetto), puuttuu tuo pyöreys ja makeus oikeastaan kokonaan. Jäljelle jää oikeastaan vain se kärki. Jälkimakukaan ei ole niin kiva, kun Piccololla uutetusta saadaan.
Olen nyt muuttanut parametrejä vain senverran, että olen ottanut käyttöön suuremman (VST) sihdin ja hieman karkeamman jauheen... ei apua.
Ymmärrän kyllä, että keittimet ovat aivan erilaisia, mutta nyt näyttää siltä, että olen oppinut tuon Pavonin metkut hyvin, ja shotit ovat erittäin tasaisia. Näin on myös Dueton kanssa. Tuo makumaailma vaan ei isolla keittimellä mene kohdilleen.
Tästähän ei olisi numeroa tullutkaan, ellei olisi työmaalla tuo pikku Pavoni.
Myllyjäkin olen vaihtanut ristiin (Mahlkönig Vario / Mazzer Mini e). Ei vaikutusta.
Auttakee mestarit, mitä voisin yrittää. (muuta, kun hankkia kotiinkin Piccolan)
-
Lämpötila?
Tai puuttuuko toisesta "caramel (http://www.home-barista.com/tips/mano-lite-short-guide-to-dialing-in-espresso-sos-and-blends-t13975.html)" (Mano Lite: A Short Guide to Dialing in Espresso SOs and Blends)?
-
Lämpötila?
Tai puuttuuko toisesta "caramel (http://www.home-barista.com/tips/mano-lite-short-guide-to-dialing-in-espresso-sos-and-blends-t13975.html)" (Mano Lite: A Short Guide to Dialing in Espresso SOs and Blends)?
No, siitä voi puuttua just se. Pikku ongelmahan on myös se, että osaan stabiloida Piccolan lämmön hyvin, mutta ei ole exaktia tietoa siitä, mikä se on.
-
Pistähän numeroita ja kuvauksia miten kahvi valuu.
-
Ei nyt ole juuri numeroita antaa.
Molemmilla keittimillä sihti täyteen, tamppaus ja noin 25 s uutto. Molemmista suht lyhkäset juomat.
Ongelma lienee siinä, että tuon Pavonin uutosta on vaikea saada selvää. Esim lämpö on tuntematon parametri. Lämmön kontrolloin siten, että lasken gruposta vettä niin kauan, että "pirskahtaa" hiukan... Tästä päättelen, että vesi on "jossakin" saavuttamassa 100 astetta. Sitten sihdin kuivaus, jauhe ja tamppi. Uuttopaineesta ei myöskään osaa mitään sanoa, mutta onhan se paljon pienempi, kun Aleksissa, jossa se on 8 kp ja Aleksin lämpö on 91 astetta.
-
Imo suurin selittäjä kahvin maulle on uuttosuhde. Aloita siitä, että keität molemmilla keittimillä "samalla viivalla" ja käytät samanlaisia uuttosuhteita.
Nopeasti luettuna kuulostaa siltä, että izzolla tekemäsi kahvi jää jostain syystä "aliuuttuneeksi" (pyöreys ja makeus puuttuvat). Tämän valossa voisit vaikka kokeilla pitää annostelun (ja uuttosuhteen) samana ja alkaa säätää myllyä hienommalle makeuden ja "pyöreyden" toivossa.
edit: Erityisesti tällaisissa tilanteissa on mojon käyttö vertaansa vailla.
-
Thänks Joona
Kyl tässä nyt on varmaan kyse jostakin, jota en meinaa millään tavoittaa.
Lähdetään liikkeelle tuosta myllyn säädöstä.
-
Kaffimaailmaa tällä hetkellä kuohuttavan (mm. HB:n foorumi, Pergerin newsletter jne...) julkaisun mukaan uuttopainetta madaltamalla saadaan uutettua enemmän: https://strivefortone.com/2016/05/18/this-low-pressure-rehash/
Jotenkin muistelen, että Joonakin olisi noista virtausasioista täällä jotain joskus maininnut?
Sinänsä tämä nyt ei ole mikään uusi asia, onhan noista vipu-/päristinkeittimien eroista puhuttu maailman foorumeilla pitkään. Monet vipuset yleensä tuottavat pienemmän paineen kuin lähtökohtaisesti n. 9bariin säädetyt pumppukeittimet. Useat paineprofiloitavien semiautomaattimasiinoiden omistajat ovat innostuneet säätämään profiilin vastaamaan jonkun klassisen vipukoneen uuttoprofiilia. Ja kauhian innoissaan ovat olleet.
Perger linkitti myös tällaiseen atrikkeliin, jossa paine/virtaus-asiaa valotetaan lisää: https://www.fcpcoffee.com/blog/post/marginal-gains-itx27s-all-in-the-mix
Itse en ole testannut sen enempää kuin että joskus pudotin paineita vähäsen ja ainakin kuvittelin maun paranevan, joten jätin paineet johonkin 8barin tienoille. Joskus ehkä voisi jaksaessaan tiputtaa vähän lisääkin...
-
Okay,
Kiitos linkeistä
Tuota miekin olen ajatellut syyksi... Tästäpä syystä pudotin Alexin paineen 8kp kohdalle, mutta ei se minusta vaikuttanut mihinkään.
Seuraavaksi pudotan 6:een, kunhan saan aikaiseksi.
Piccolassa on minun laskujeni mukaan uuttopainetta maksimissaan 4kp. Tällöin vivusta pitäisi painaa jo 6 kilon voimalla.
-
Olipahan kirjotus.
Raon sääntö, josta täälläkin on ollut puhetta, on/oli että uuttopaine tulisi säätää mahdollisimman hienon jauhatuksen mahdollistavaksi. Ek43:n ja toisaalta "vaaleampien kahvien" (tinurin tuntien tämä ei ole siis ongelma :) )kanssa tulee kuitenkin helposti rajat vastaan eikä kahvia voi jauhaa tarpeeksi hienoksi, jolloin +21 gramman annostukset nousivat taas ajankohtaisiksi jotta valumiseen saataisiin kulumaan enemmän aikaa. Tähän ongelmaan taas korjauksina on ollut virtauksen hidastaminen ja pumpun paineen laskeminen.
Samansuuntainen uuttosuhde on kuitenkin edelleen "välttämätön ehto" jotta eri koneilla tehdyt kahvit voisivat muistuttaa toisiaan. Jos suhde on erilainen on seurauksena väistämättä joko a) erilainen vahvuus tai b)erilainen uuttuminen tai todennäköisesti molemmat.
-
Olipahan kirjotus.
Jäi epäselväksi, tarkoititko minun kirjoitustani, vai jompaa kumpaa linkitettyä tekstiä... ;)
Mutta joo, sain erään sattuman kautta käsiini vaihteeksi TKP:n Finca Tamanaa filtteripaahtona. Kun en kuitenkaan ole filtterimies, niin rupesin vääntämään sitä essoksi. Aika nopeasti annostus nousi vähän+ 20g:aan ja homma alkoikin toimia. Edellinen satsi Tamanaa ei hirveästi vakuuttanut (en kyllä muista oliko minulla sitä vain essopaahtona - ekan kerran se teki essona vaikutuksen nimenomaan filsupaahtona). Uuttopaineita en tiputtanut, mutta annostus alkoi kasvaa, kun jauhatus jo oli muutenkin hyvin tiukkana ennestään. Olen kyllä yleensä muutenkin suhtautunut esson uuttamiseen kenties lapsellisen yksinkertaisesti. Muuttamalla jotain parametriä voidaan uuttaa enemmän/vähemmän. Muuttamalla annostusta/suhdetta saadaan tiukempaa/lirumpaa kamaa... Ja kanavointia tulee välttää aina.
Myllynä tosin ei yhä vieläkään EK, vaan ihan hitusen edullisempi Pharos. ;)
-
Jäi epäselväksi, tarkoititko minun kirjoitustani, vai jompaa kumpaa linkitettyä tekstiä... ;)
Mutta joo, sain erään sattuman kautta käsiini vaihteeksi TKP:n Finca Tamanaa filtteripaahtona. Kun en kuitenkaan ole filtterimies, niin rupesin vääntämään sitä essoksi. Aika nopeasti annostus nousi vähän+ 20g:aan ja homma alkoikin toimia. Edellinen satsi Tamanaa ei hirveästi vakuuttanut (en kyllä muista oliko minulla sitä vain essopaahtona - ekan kerran se teki essona vaikutuksen nimenomaan filsupaahtona).
Itselläni oli sitä espressopaahtona kahvimessuilta ja paahdon maku oli minusta aavistuksen dominantti vaikka yritin tehdä sitä miten. Olisiko muuten siihen ongelmaan jotain yleisiä kikkoja kenelläkään?
-
Täällä mentiin 6 barin paineeseen Izzo Alex Duetton kanssa. Sanoisin, että osaamattoman käsissä tulee vähemmän nykyään huteja. Elikkäs vähän sellainen kutina, että antais enemmän anteeksi baristan virheille/myllylle. Myönnetään, mutua. Olisi mukava kuulla muiden ajatuksia asiasta.
-
^ Hih, nythän koneesta tuleva kahvi ei ole enää "virallista" espressoa, ainakaan italialaisten mukaan. Siihen pitäisi käyttää vähintään 9 barin painetta 8)
-
Kovin vahvalta tuo tuntuu maistuvan ;D
-
Täällä mentiin 6 barin paineeseen Izzo Alex Duetton kanssa. Sanoisin, että osaamattoman käsissä tulee vähemmän nykyään huteja. Elikkäs vähän sellainen kutina, että antais enemmän anteeksi baristan virheille/myllylle. Myönnetään, mutua. Olisi mukava kuulla muiden ajatuksia asiasta.
6 kiloon olen meinannut minäkin mennä, ehkä ensin 7:n kautta. Laiskottaa vaan ottaa se kotelo auki... Talvemmalla ehkä.
Tämä on mielessä siksi, että ystävämme Mikko oli tarjonnut Turkulaisille heidän paahtamaa kahvia ja he olivat ylistäneet.
Jäljestä päin oli selvinnyt, että keittimessä oli vika ja paine vain 6 kiloa.
-
6 kiloon olen meinannut minäkin mennä, ehkä ensin 7:n kautta. Laiskottaa vaan ottaa se kotelo auki... Talvemmalla ehkä.
Tämä on mielessä siksi, että ystävämme Mikko oli tarjonnut Turkulaisille heidän paahtamaa kahvia ja he olivat ylistäneet.
Jäljestä päin oli selvinnyt, että keittimessä oli vika ja paine vain 6 kiloa.
Mielenkiintoista, onks hajua säädettiinkö paineet pysyvästi alemmaksi?
-
Mielenkiintoista, onks hajua säädettiinkö paineet pysyvästi alemmaksi?
Kaitpas se korjattiin "viralliseen paineeseen" voin kysellä.