Itssellani on muutama käsimylly. Laadukkaita molemmat ja kreikasta kahvikaupasta ostettuja. Toimin niin, että laitan terät toisiinsa kiinni, jolloin ne eivät lainkaan pyöri. Säädän sen verran löysemmälle, että alkavat vapaasti pyöriä.
Tuo jiiteen kuvaus terien kiinni laittamisesta ei kuullosta oikein laadukkaalta ibrik-myllyltä. Itselläni eron huomaa milloin ei liiku, milloin hankautuu ja milloin tulee sopiva jauhe ja terä pyörii juuri vapaasti.
Mihin sitä karkeutta vertaisi? On se hienompaa kuin kaupan espressojauheet, mutta en saa käsimyllyllä ihan niin pölyksi kuin kreikassa pussitettu kahvi. Makueroa en tuolla hiuksen hienolla kerkeusasteen vaihtelulla huomaa.
Joskus olen kokeillut keittää ibrikillä espressojauhetta, mutta ei toiminut. Oli hieman liian karkeaa. Uskoisin, että mylly, joka kykenee jauhamaan hieman liian hienoa laadukkaalle espressokeittimelle on riittävän hyvä ibrikillä keitettävän kahvin jauhamiseen. Edellinen oli toki puhdas spekulaatio - kokemusta ei asiasta ole.
Olisiko tuo Ascasi mini sellainen mylly? Ja mitä eroa on käytännössä portallisella ja portaattomalla säädöllä. Luulisi, että portaallisella olisi helpompi tietää missä ollaan menossa....
Muutama tuttu keittää turkkilaiset kahvit "maitokannulla" hyvin toimii, yksi ystävä käyttää pientä kattilaa useammalle keittäessään, sekin toimii, mutta pitää olla tarkkana kuohautusvaiheessa. Itselläni on useammankokoisia ibrikejä, ne toimivat parhaiten. Isossa ibrikissä ongelmana voi olla se, että vesi pyrkii kiehumaan kahvikerroksen alla huomaamatta.
Mutta koko viesti oli hieman aiheen ulkopuolelta.
Löytyykö täältä siis Soliksen suosittelijoita, jos haluan huokealla harrastukseen käsiksi ja haluan keitellä tarvittaessa myös vieraille? Vaahdottaminenkin on tärkeää.