En ole kokeillut hariota, mutta olen ollut siinä käsityksessä että kaikista myllyistä tulee vähän tuota pienempääkin.
Näistä myllyjen jauhamisesta on jauhettu paljonkin, jo vanhan "Kahvilasi" -saitin aikana.
Jauhatuksen täydellinen tasalaatuisuus hyvyyden kriteerinä on kai tyrmätty muutamaan kertaan. Jauhatuksen tulee sisältää eri kokoisia partikkeleita. Täten muodostuu kokonaisuus, josta sitten voi sanoa, että tule-tule-hyvä-kakku. Sitä kaikkein hienointa pölyä ei olisi syytä olla mukana, ainakaan merkittävästi. Sen oletetaan tuovan uuttoon ylimääräistä kitkeryyttä. Eri myllyt tuottavat erilaisen kombinaation eri kokoisia jakeita. Siten jokaisen myllyn jauhatustulos on erilainen, eikä aina suinkaan pelkästään hyvä/huono-akselilla. Paljon "liikkuvia osia" espresson valmistusprosessissa...
Halvoille viidenkympin sähkömyllyille (esim. Krups Grindmaster) on ominaista, että hienoin jauhatusasetus tuottaa liikaa tuota pölymäistä jaetta. Yhtä "klikkausta" karkeampi asetus vähentää sitä huomattavasti. Laadukkaimmilla myllyillä "pölyn" tuotto on paremmin hanskassa.
On käyty läpi sekin teoria, että halvat myllyt murskaavat pavun, mutta hienommat myllyt veistelevät pavusta sieviä lastuja. Kaupunkilegendaksi osoittautui tämäkin.