Vähän taustaa itsestäni: Joskus viime vuosituhannella hankin ensimmäisen oikean espressokeittimeni Italian-matkallani suoraan italialaisesta kodinkoneliikkeestä. Kone oli merkiltään Quick ja se palveli pitkään keittiössä. Seuraava hankintani oli sitten La Pavonin europiccola, joka on edelleen käytössä. Mutta sitten tämän hetken tilanteeseeni:
Aina Italiaan mennessäni ensimmäinen asia on ollut mennä ensimmäiseen huoltoaseman baariin nauttimaan oikealla isolla baarikoneella tehtyä espressoa. Ja vähitellen sain päähäni ajatuksen että miksi en voisi kotona tehdä samanlaisella koneella kahveja? Uudet koneet ovat hintavia mutta Italian Keltaisesta Pörssistä (subito.it) löytyy sitten siedettävämpään hintaan laitteita. No, jääräpäisesti tuumasta toimeen Italian-matkalla... löytyi La Spaziale 3000. Ja kaupat tuli.
Kotona nyt sitten pitäisi osata kytkeä tuo laite oheisvimpaimineen käyttökuntoon. Itse ison koneen lisäksi mukana tuli papumylly, sähkökäyttöinen pumppu ja paineastia. Mukana oli myös italian- ja englanninkielinen käyttöohje, jossa asennuksesta mainitaan vain että sen hoitaa ammattilainen ja että sitä varten tarvitaan vesiliitäntä, sähköliitäntä ja kaasuliitäntä... siis mitä ihmettä? Kaasuliitäntä? Kun konetta kääntelin ja tutkin tarkemmin niin todellakin, siinä on kaasuliitäntä ja pietsosähköinen sytytinkin... No minulla on kyllä kaasuliesi joten kaasun käyttö sinänsä on tuttua.
Mukana olleista metallikudosvahvistetuista letkuista ja niiden liitännöistä pystyin päättelemään että vesijohdosta vesi otetaan ensiksi tuon paineastian kyljestä sisään, josta se menee alempana olevasta aukosta ulos pumppuun ja pumpun kautta itse LaSpazialeen. Kun avasin paineastian, huomasin että se on täynnä vettä (siis niin kuvittelin) ja aloin kaatamaan sitä pois... mitä ihmettä? astiassa oli jotain ilmeisesti muovipohjaista pienen pientä kuulaa joka muodosti sammakonkutua hieman muistuttavan mössön astiaan ja sen päällä oli ohut kerros vettä. Liittyykä tämä jotenkin kalkinpoistoon vedestä jota Italiassa joudutaan harrastamaan? Joka tapauksessa suljin astian uudelleen.
Sähköpistokkeet olivat mallia Italian ammattilaispistoke (siis suomalaista voimavirtaliitintä muistuttava pistoke), ne vaihdoin tavallisiin schuko-pistokkeisiin. LaSpazialessa on kaksi johtoa, joissa toisessa on 2,5 neliön piuhat ja toisessa 1,5 neliön piuhat. Lisäksi LaSpazialesta lähtee johto erilliselle pumpulle (johto oli purkuvaiheessa vedetty puukolla poikki). Miksiköhän LaSpazialella on kaksi johtoa tulevalle sähkölle? Papumyllyssä on sitten hieman erilainen pistoke... siinä on maadoitustapin lisäksi kolme virtatappia ja koneen kyljessä merkintä 220V/380V. Pitääkö siihen tosiaan ottaa voimavirta? No, keittiössä on kyllä vanhan ison sähkölieden peruja voimavirta saatavilla kyllä...
Onko lukijoiden joukossa nyt ketään sellaista joka olisi tehnyt tämän tyyppisiä asennuksia? Apu, joko sanallinen tai ihan oikea asennusapu olisi nyt tarpeen.